VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Zabava > Parapsihologija

Parapsihologija Simbolizam, neobjašnjive i misteriozne pojave...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Hvatači snova...
staro
  (#1 (permalink))
Goga
impresario
Goga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimumGoga je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 02:03
Pol: Žensko
Godine: 34
Hvatači snova... - 04.09.2007, 12:24

U mnogim plemenskim društvima širom sveta verovalo se da je noćni vazduh ispunjen lošim i dobrim snovima koji lete. Postojali su brojni načini na koje su ljudi pokušavali da one lepe dozovu u svoje snove. Indijanci su u te svrhe pravili hvatače snova. Običaj je bio da se njima daruju novorođena deca i tek venčani parovi.

Indijanci imaju svoju legendu o hvatačima snova. Pre mnogo vremena, kada je svet još bio mlad, stari vrač iz plemena Lakota bio je na visokoj planini kada je dobio viziju. U toj viziji se Iktomi, veliki učitelj mudrosti, pojavio u obliku pauka. Iktomi mu se obratio na svetom jeziku, a dok je govorio, uzeo je obruč od vrbe koji je imao na sebi konjsku dlaku i perle i počeo da plete mrežu. Pričao je o ciklusima u životu - kako počinjemo život kao bebe, prelazimo kroz detinjstvo i odrastanje, do starosti kada se ciklus završava. U svakom životnom dobu postoje mnoge sile, neke dobre, a neke loše. Ako slušate dobre sile, one će vas usmeravati u pravom smeru. Kada je Iktomi završio priču, dao je vraču mrežu i rekao da je mreža savršen krug sa rupom u sredini, te da treba da je iskoristi da njegovi ljudi pronađu svoje ciljeve, da na pravi način iskoriste svoje ideje, snove i vizije. Ako verujete, mreža će uhvatiti vaše dobre ideje, a loše će otići kroz rupu. Vrač je ovo preneo svom narodu i zato sada mnogi Indijanci kače hvatače snova iznad svojih kreveta. Dobro se hvata u mrežu života, a zlo propada kroz rupu u centru mreže i više nije deo njihovih života.

Hvatač se postavlja pored prozora u spavaćoj sobi; prema verovanju, u njegovu mrežu hvataju se snovi, od kojih samo oni dobri bivaju zapamćeni. Dobri snovi, znajući put, lebde kroz mrežu, čuvaju u sebi znanje i uspomene, zatim prolaze kroz centar i klize niz perca pravo do osobe koja sanja. Loši snovi se beznadežno upetljavaju u mrežu hvatača snova i izgore na prvoj svetlosti dana.

Hvatači snova ne moraju se koristiti samo u spavaćim sobama, već mogu biti amajlija u kolima, ili na ulazu u kuću. Prave se od alkica, manjih ili većih perli; može se staviti i poneko perce, a mrežica je neophodna.

Zato, ako vas muče ružni snovi, samo okačite hvatač snova iznad kreveta i lepi snovi će sami doći.

Imate li hvatača snova? Nemam ga, ali bih volela da ga imam što zbog lepšeg spavanja , što zbog esteskih razloga - prelepi su mi Da li verujete u njihovo delovanje, ili mislite da je opet sve u podsvesti...

Ako vam deluje da je sve u redu, nešto vam je promaklo.

Poruku je izmenio Goga, 04.09.2007 u 18:01.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Hvatači snova...
staro
  (#2 (permalink))
starsica
zaba Mrazica :)
starsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimumstarsica je dostigao maksimum

Član od: 23.03.2007.
Poslednji login: danas 05:44
Pol: Muško
Godine: 21
Lokacija: zivim na zici u sredini, a skacem sa druge na cetvrtu.. :)
Odgovor: Hvatači snova... - 04.09.2007, 16:11

cula sam za to, ali nemam ga..
ima da se kupi po prodavnicama ovde, ali mi nikad nije palo na pamet da ga kupim..
a i ne mogu da ga okacim iznad kreveta, nemam za sta
a i ne verujem u to, ionako stalno sanjam neke gluposti

Aj popela se zaba na banderu..
i jako joj je lepo kad je gore..

staro
  (#3 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 07.01.2009 02:08
Godine: 58
Odgovor: Hvatači snova... - 30.09.2007, 00:51

Bio sam na jednom divnom mestu, zove se mesto prosutih snova, uh šta tu sve nema, lepih, ružnih, zapetljano komplikovanih, ravnodušno neizainteresovanih, ali mi je najgori deo onaj gde je skladište promašeno neispunjenih snova, i kad bolje razmislim, i nije neko divno mesto, eh gde li su hvatači?

staro
  (#4 (permalink))
Leonard Peltier
Onaj Koji Je Puk'o
Leonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimum

Član od: 29.08.2007.
Poslednji login: 02.11.2008 21:50
Godine: 31
Odgovor: Hvatači snova... - 30.09.2007, 01:24

Probao sam jednom da napravim Dream catcher, ali mi nije uspelo. Ocigledno da nemam talenta

Inače, voleo bih da imam barem jedan i da ga okačim u sobi iznad kreveta.

P.S dotle ću ga koristiti samo u potpisu

"I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best"

staro
  (#5 (permalink))
Najgora
Nepopravljiva
Najgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimumNajgora je dostigao maksimum

Član od: 26.08.2006.
Poslednji login: 08.01.2009 15:27
Godine: 34
Odgovor: Hvatači snova... - 30.09.2007, 11:26

Skoro sam kupila jedan , za neke jako male pare ne znam da li to ima neke veze, gde se kupuje i koliko košta tj. ko ga je napravio ali u mom slučaju definitnivno radi ...možda je dovoljno samo verovati

staro
  (#6 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:10
Godine: 33
Odgovor: Hvatači snova... - 30.09.2007, 13:53

Naravno da nema veze koliko košta i ko ga je napravio (jer hvatač možeš praviti i sama, imaš uputstvo na netu ), ali su oni indijanski autentični, skuplji, u zavisnosti šta u njih stave i koliki su. Viđala sam one koje zaista ne bih mogla sebi da priuštim, niti bih umela da ih napravim, koji ispod mreže imaju razapetu jelensku kožu, a obruč im je prečnika od skoro metar, ukrašeni fenomenalno. Prelepi su i preskupi Moj je jedan sa krznom opšiven, veliki je dosta i autentičan je, i nisam ga kupila za male pare, jer mi je bilo bitno da imam baš taj, kao ukras i da se uklopi u ovu priču koju imam u mom malom šatoru

... i propusti po koji loš san
Drugi je mnogo manje lep, ali isto drag

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#7 (permalink))
svimigovi
Iskusni forumdžija
svimigovi je miljenik mnogih članovasvimigovi je miljenik mnogih članovasvimigovi je miljenik mnogih članovasvimigovi je miljenik mnogih članovasvimigovi je miljenik mnogih članovasvimigovi je miljenik mnogih članova

Član od: 13.03.2007.
Poslednji login: 08.01.2009 01:12
Godine: 39
Odgovor: Hvatači snova... - 30.09.2007, 14:43

možda ću malo istupiti iz teme , al interesantno je da sam baš ovih dana završio sa čitanjem
romana "Zamka za snove" Stivena Kinga...naravno jedan od "junaka" radnje je i Dreamcatcher....preporučujem da pročitate ako još niste

ODLAZIM ZAUVEK
ali vratiću se....

staro
  (#8 (permalink))
Ch_cosa
Novi član
Ch_cosa je na dobrom putu

Član od: 09.09.2007.
Poslednji login: 11.04.2008 00:09
Godine: 51
Odgovor: Hvatači snova... - 15.11.2007, 13:55

Pobogu, pa sta je tu posebno ? Svaki san ujutru mogu da ispricam ili zapisem kada bih dovoljno brzo pisao . Neke pamtim po 4 -- 5 dana i duze. Procitacu knjigu svakako o zimskom raspustu , bash da vidim. Licno ih tumacim skoro Frojdovski, ali ne bash. Ko se prejede pre spavanja moze ocekivati " da mu vestice skacu po stomaku " u snu naravno , ili uzrocno posledicno , previse smeha za kratko vreme iziskuje neku ravnotezu u snu , znaci moru i obrnuto, tezak dan , veliki umor = lepi snovi. Za brige vec nije tako , znaju da se vrte i u snu.
Pretpostavljam da u tim hvatachima postoji ona stara romanticna crta, pa, sto da ne, neka.
Nikako da se resim mojih stalnih tema , ponavljaju se kao po pravilu sa nekim nijansama razlike. Propadanje u ambis, ili lebdenje kao supermen je vec objasnjeno, mada i tu se javljaju modifikacije sa godinama , pretpostavljam. Na primer skok u more sa velike visine / vazdusni balon / se zavrsava laganim ulaskom u vodu bez uzasa.To je novo, znaci menja se...

staro
  (#9 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: juče 12:22
Godine: 29
Odgovor: Hvatači snova... - 15.11.2007, 14:35

...jakoooo bih volela da imam jedan...bas mi je potreban

Covek je sinteza beskonacnosti i konacnosti,prolaznog i vecnog, slobode i nuznosti, kratko: sinteza.

staro
  (#10 (permalink))
Muluc13.20
Novi član
Muluc13.20 je na dobrom putu

Član od: 19.11.2007.
Poslednji login: 23.11.2007 12:34
Godine: 23
Odgovor: Hvatači snova... - 19.11.2007, 01:30

E pa sada nemogu da ubacim sliku ako nije na nekom linku....

ako bi mi neko rekao kako mogu da ubacim sliku sa mog kompa vrlo rado bih vam nakachio kako da napravite svoj hvatach snova!!!

pozzz