VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Zabava > Parapsihologija

Parapsihologija Simbolizam, neobjašnjive i misteriozne pojave...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Kremansko prorocanstvo
staro
  (#1 (permalink))
dule_legenda
Početnik
dule_legenda će uskoro postati poznat član

Član od: 17.08.2008.
Poslednji login: 27.12.2008 22:03
Pol: Muško
Kremansko prorocanstvo - 31.10.2008, 16:37

Kremansko proročanstvo je zbornik proročanstava takozvane vidovite zlatiborske porodice Tarabića. Dobilo je ime po Kremnima, selu na sjeveru Zlatibora u kome živi porodica Tarabić.

O kremanskom proročanstvu je, između ostalih, pisao i Voja Antonić, u knjizi „Kremansko proročanstvo: studija jedne obmane“. Utvrdio je da postoji 12 izdanja knjige „Kremansko proročanstvo“, koje su sve različite i menjane tokom vremena. Tokom svog istraživanja posetio je Kremnu, gde su mu ponuđeni „originalni rukopisi“ Mitra Tarabića, koji je bio nepismen.

U XIX vijeku pojavljuju se Tarabići za koje neki veruju da su bili proroci, a poslije njih još nekoliko „vidovitih“ Kremanaca: Stanoje Mulić, Jovo Krpa, Stevan Mulić, Bude Bogosavljević, Miloje Đurđić, Milun Nešović (negdje i Nešević) i dr.

Takozvana proročanstva porodice Tarabića je zabeležio prota Zaharije Zaharić i prenio ih dr Radovanu Kazimiroviću, a on ih je objavio u knjizi „Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo“.

Predanja kažu da Kazimirovićevo Kremansko proročanstvo ipak nije sasvim originalno, već da je prota Zaharije originalni rukopis dao svom prijatelju, proti Gavrilu Popoviću, koji ga je, zatvorenog u jednu flašu, zazidao u temelje svoje kuće iz turskog doba u Užicu

Tarabići su navodno predvidjeli pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, smjene na srbijanskom prijestolju, propast Obrenovića, a zatim njihov povratak u zemlju, kao i dolazak na čelo zemlje crvenog cara sa zvijezdom na čelu - aluzija na Josipa Broza.

Tarabići su uživali veliki ugled među nekim ljudima, a neki su ih se čak i plašili. Sam prota Zaharije je bio narodni poslanik od 1865-te do 1867-me godine, za vrijeme vladavine knjaza Mihaila Obrenovića. Tad mu jednom Mitar reče: „Nemoj, kume, više biti poslanik!“ Prota ga je poslušao i na njegovo mjesto je došao prota Mihailo Smiljanić, koji je bio poslanik dugo godina poslije njega.

Tesko je biti glup u danasnje vreme... Konkurencija je velika...
A uostalom ko danas nije glup? (bez uvrede)

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Kremansko prorocanstvo
staro
  (#2 (permalink))
felix
RitterVonWalhalla
felix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimumfelix je dostigao maksimum

Član od: 02.08.2008.
Poslednji login: juče 22:39
Godine: 30
Odgovor: Kremansko prorocanstvo - 31.10.2008, 17:54

Citat:
dule_legenda kaže: Pogledaj poruku
Kremansko proročanstvo je zbornik proročanstava takozvane vidovite zlatiborske porodice Tarabića. Dobilo je ime po Kremnima, selu na sjeveru Zlatibora u kome živi porodica Tarabić.

O kremanskom proročanstvu je, između ostalih, pisao i Voja Antonić, u knjizi „Kremansko proročanstvo: studija jedne obmane“. Utvrdio je da postoji 12 izdanja knjige „Kremansko proročanstvo“, koje su sve različite i menjane tokom vremena. Tokom svog istraživanja posetio je Kremnu, gde su mu ponuđeni „originalni rukopisi“ Mitra Tarabića, koji je bio nepismen.

U XIX vijeku pojavljuju se Tarabići za koje neki veruju da su bili proroci, a poslije njih još nekoliko „vidovitih“ Kremanaca: Stanoje Mulić, Jovo Krpa, Stevan Mulić, Bude Bogosavljević, Miloje Đurđić, Milun Nešović (negdje i Nešević) i dr.

Takozvana proročanstva porodice Tarabića je zabeležio prota Zaharije Zaharić i prenio ih dr Radovanu Kazimiroviću, a on ih je objavio u knjizi „Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo“.

Predanja kažu da Kazimirovićevo Kremansko proročanstvo ipak nije sasvim originalno, već da je prota Zaharije originalni rukopis dao svom prijatelju, proti Gavrilu Popoviću, koji ga je, zatvorenog u jednu flašu, zazidao u temelje svoje kuće iz turskog doba u Užicu

Tarabići su navodno predvidjeli pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa u Srbiju, smjene na srbijanskom prijestolju, propast Obrenovića, a zatim njihov povratak u zemlju, kao i dolazak na čelo zemlje crvenog cara sa zvijezdom na čelu - aluzija na Josipa Broza.

Tarabići su uživali veliki ugled među nekim ljudima, a neki su ih se čak i plašili. Sam prota Zaharije je bio narodni poslanik od 1865-te do 1867-me godine, za vrijeme vladavine knjaza Mihaila Obrenovića. Tad mu jednom Mitar reče: „Nemoj, kume, više biti poslanik!“ Prota ga je poslušao i na njegovo mjesto je došao prota Mihailo Smiljanić, koji je bio poslanik dugo godina poslije njega.
Prvo stanoviste jednog istrazivaca nije nepobitno naucno stanoviste,a Antonica etnolozi ne uzimaju bas za ozbiljno.
Drugo,sam sebe poklapas,te kako su Tarabici pisali kad su bili nepismeni?,a ovamo navodis kako je zapisivao prota Zaharic.
Trece,dr Radovan Kazimirovic je bio akademik i jedan od kraljevskih namesnika i sigurno se ne bi usudio da pise proizvoljne teze,a njegova knjiga "Tajanstvene pojave u srpskom narodu " izdata u Beogradu 1931.godine ,je cenzurisana i ne navodi prorocanstva posle te godine.
Cetvrto ,"najavljeni" dolazak Broza je izmisljotina kasnijih komunistickih novinara,kao sto je i izmisljotina (hrvatskih novinara) da ce u buducnosti svi Srbi stati pod jednu sljivu.
I,naravno,peto,kad se trudis da prepisujes novinske tekstove izmeni malo brate.

"...i vidim svoju braću,svoje sestre,svoje pretke,i sve svoje prijatelje...kako me čekaju u holu Valhale..."

Odgovor: Kremansko prorocanstvo
staro
  (#3 (permalink))
memento
Colonel Walter Kurtz
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 00:38
Odgovor: Kremansko prorocanstvo - 31.10.2008, 21:44

Ne verujem u proročanstva, pa ni u Kremansko. Možda su i moguća, ne znam, ali u proročanstva tipa pordoce Tarabić, ili Mišela de Notrdama, ne verujem, zato što je osnovni problem, po meni, to što mi ne možemo znati tačno da li su Tarabića baš tako govorili kao što nam se govori i predočava. Poznavajući naš mentalitet, kao i ondašenje vreme, ja zaista ne mogu da poverujem u te priče kako su oni pogađali razne stvari, jer niti jedan iole ozbiljni autoritet nije to potvrdio. Lično mislim da su se stvari frizirile u nazad, kao i kod ostalih poznatih novokompovanih svetskih proroka i njihovih proročanstava...

Rebel

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen