VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Obrazovanje

Obrazovanje 'Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba', a može i 'Ko uči znaće, ko krade imaće'

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Sta upisati dalje?
staro
  (#11 (permalink))
Al_sMo_LoS
Novi član
Al_sMo_LoS je na dobrom putu

Član od: 07.09.2006.
Poslednji login: 03.02.2007 18:09
Pol: Muško
Godine: 23
Odgovor: Sta upisati dalje? - 11.09.2006, 14:13

Na Novosadskom univerzitetu koliko ja znam mozes sa bilo kojom cetvorogodisnjom skolom da upises bilo koji fakultet.
Cuo sam da na Beogradskom ne mozes iz srednje medicinske da upises pravni i sl ali koliko znam u NS je sve moguce.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 19.08.2008 17:10
Pol: Žensko
Godine: 26
Odgovor: Sta upisati dalje? - 11.09.2006, 15:00

Sasvim je moguće da si u pravu. Ja sam bila beogradski student, pa mi nije logično to upisivanje sa medicine na prava, ali sam malo pročačkala na netu i evo šta kaže Zakon o visokom obrazovanju:

Citat:

Аутономија универзитета

Члан 6.

Аутономија универзитета, факултета и других високошколских установа подразумева:

1)неповредивост академског простора;

2)право на утврђивање наставних планова и студијских програма;

3)право на утврђивање правила студирања и услова уписа студената;

4)право на уређење унутрашње организације високошколских установа;

5)право на доношење статута високошколске установе и избор њених органа управљања;

6)право на избор наставника и сарадника;

7)право на издавање јавних исправа;

8 ) финансијску аутономију, у складу са овим законом;

9)право на управљање имовином;

10)право на одлучивање о прихватању пројеката и о међународној сарадњи.
Što vrlo verovatno znači da se novosadski Univerzitet razlikuje od beogradskog, tako da Kissi - ako ćeš studirati u Novom Sadu tek tada ne moraš brinuti ni o čemu

staro
  (#13 (permalink))
Aca1983
Poznata faca
Aca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimumAca1983 je dostigao maksimum

Član od: 14.04.2007.
Poslednji login: juče 23:13
Godine: 24
Odgovor: Sta upisati dalje? - 14.04.2007, 15:53

Citat:
kissigirl kaže: Pogledaj poruku
Znam da cete sada verovatno pomisliti da sam zaostala, neinformisana, itd., itd... Ali mi nije bitno zato sto mi je potrebna vasa pomoc, posto ste svi vi vec stariji, zavrsili ste skole i radite, a ja se pak, nisam dovoljno informisala jer nisam planirala da nastavim skolovanje u Srbiji. Dakle, evo u cemu je stvar: Planiram da se vratim nazad u Srbiju. Zelim da upisem gimnaziju, jezicki ili opsti smer. Ono sto mene zanima je koji fakultet ja mogu da upisem nakon zavrsene gimnazije? I gde mogu da se zaposlim, tj., koji posao bih mogla da dobijem sa gimnazijom i preporucenim fakultetom? Molim vas, stvarno su mi potrebne te informacije.
Ko pita ne skita,tako da te bas briga da li ce neko pomisliti da si neinformisana,...kao sto kazes. Gimnazija ti je skola sa kojom mozes upisati bukvalno bilo koji fakultet narocito ako si opsti smer.Medjutim,ako nekim slucajem ne upises nesto vise (fakultet ili visu),onda ti ona moze biti daleko losija nego da si upisala ma koju drugu skolu.Sama gimnazija ti za posao u Srbiji ne nudi gotovo nista. Ako si stvarno zagrejana za jezike,onda ti je posle srednje potrebno da upises Filoloski fakultet,a onda se spremi da radis kao prevodilac,ili bibliotekar,ili...Pozdrav,i pamet u glavu!

staro
  (#14 (permalink))
Sosa
Početnik
Sosa će uskoro postati poznat članSosa će uskoro postati poznat članSosa će uskoro postati poznat član

Član od: 08.04.2007.
Poslednji login: 22.08.2008 22:59
Godine: 22
Odgovor: Sta upisati dalje? - 01.05.2007, 19:02

Pa, valjda prijemni ispit sluzi necemu. Ja mislim da je ok da se posle bilo koje srednje skole (naravno, cetvorogodisnje) upise bilo koji fakultet. Na prijemnom ispitu ti si duzan da pokazes odredjeni stepen znanja iz predmeta koji su bitni na tom fakultetu. Treba svakome pruziti sansu da studira ono sto voli, jer ipak covek sa 18-19 godina malo vise zna sta hoce nego sa 14.

ko tebe , ti njega

staro
  (#15 (permalink))
StOlA
Početnik
StOlA ima spektakularnu auru oko sebeStOlA ima spektakularnu auru oko sebeStOlA ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 02.05.2007.
Poslednji login: 13.08.2008 20:38
Odgovor: Sta upisati dalje? - 03.05.2007, 01:32

Citat:
Lady S kaže: Pogledaj poruku
Sasvim je moguće da si u pravu. Ja sam bila beogradski student, pa mi nije logično to upisivanje sa medicine na prava, ali sam malo pročačkala na netu i evo šta kaže Zakon o visokom obrazovanju

Što vrlo verovatno znači da se novosadski Univerzitet razlikuje od beogradskog, tako da Kissi - ako ćeš studirati u Novom Sadu tek tada ne moraš brinuti ni o čemu
ово је ударац испод појаса уз осмех

Зависи који језик ти се свиђа.
Од студирања неког језика, без живота у средини која говори тим језиком бојим се слаба корист.
Него ако ти се већ свиђа неки језик иди у то говорно подручје на школовање и резултат је загарантован.
Данас ти доплома без практичног знања, а обично је тако, не значи баш ништа. Пракса и живо знање се бодују па било и без икакве школе.

staro
  (#16 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: danas 11:46
Godine: 31
Odgovor: Sta upisati dalje? - 20.10.2007, 23:25

Citat:
StOlA kaže: Pogledaj poruku

Зависи који језик ти се свиђа.
Од студирања неког језика, без живота у средини која говори тим језиком бојим се слаба корист.
Него ако ти се већ свиђа неки језик иди у то говорно подручје на школовање и резултат је загарантован.
Studiranje jezika ima smisla iako se ne živi u sredini u kojoj se taj jezik govori, postoje poslovi prevodilaca, novinara, izveštača iz raznih krajeva, poslovi pri ambasadama, pri raznim kompanijama, koje sve češće, traže poznavanje bar dva svetska jezika, nastavnici u školama i mnogi drugi.

Može se, takođe, završiti neki jezik, pa sa tom diplomom dalje tražiti posao ili poslediplomske studije u zemlji u kojoj se taj jezik govori ili traži.

Veoma je širok spektar mogućnosti (govorim teoretski i o slučajevima gde se ceni znanje i kvalitet pre nego rodbinske ili neke druge veze)

Citat:
StOlA kaže: Pogledaj poruku
Данас ти доплома без практичног знања, а обично је тако, не значи баш ништа. Пракса и живо знање се бодују па било и без икакве школе.
Praksa i znanje se boduju, ali samo praksa i znanje bez škole ne vode do svih mogućih poslova (opet govorim o društvima u kojima se poštuje hijerarhija). Zna se zašto se ide u školu, zašto na fakultet i tako dalje.

...a ja crtam svoje krugove i praštam stare dugove...

staro
  (#17 (permalink))
alokin74
samo vas posmatram
alokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimumalokin74 je dostigao maksimum

Član od: 04.04.2007.
Poslednji login: danas 22:59
Godine: 34
Odgovor: Sta upisati dalje? - 21.10.2007, 16:47

Citat:
Sosa kaže: Pogledaj poruku
Treba svakome pruziti sansu da studira ono sto voli, jer ipak covek sa 18-19 godina malo vise zna sta hoce nego sa 14.
pa zbog toga postoje gimnazije. da mogu deca da nauce nesto i onda to primene na fakultetu ili da im bar olaksa studiranje.

ja sam protiv toga da svako moze da studira sve. upisao si srednju medicinsku, zavrsio je pa je onda normalno da ides na medicinski fakultet, a ne na pravni. naopako je da "saobracajac" (masinovodja ili vozac) upise medicinu i da me on leci ili opravlja zube.

Evo mene, evo vas, rat ...

Poruku je izmenio Mish, 21.10.2007 u 17:02. Razlog: ispravka citata

staro
  (#18 (permalink))
FIKO
Novi član
FIKO je na dobrom putu

Član od: 12.11.2007.
Poslednji login: 27.03.2008 11:10
Godine: 18
Odgovor: Sta upisati dalje? - 12.11.2007, 10:35

Šta?
Opušteno, ja se još dvoumim, ali čuo sam da se u Novom Sadu sprema SAJAM OBRAZVANJA!!
Šta mislite da ga posetim?

staro
  (#19 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: danas 11:46
Godine: 31
Odgovor: Sta upisati dalje? - 12.11.2007, 10:43

Citat:
FIKO kaže: Pogledaj poruku
Šta?
Opušteno, ja se još dvoumim, ali čuo sam da se u Novom Sadu sprema SAJAM OBRAZVANJA!!
Šta mislite da ga posetim?
Mislim da je to super ideja, sajam uopshte i ideja da se mladim ljudima objasne njihove mogucnosti i kakav izbor imaju. Ako je onako kako pise na sajtu, ja bih to svima toplo preporucila.

Na 5. Međunarodnom sajmu obrazovanja – EDUfair™ 2008 održaće se bogat stručni program gde će zainteresovani posetioci, učenici, roditelji i profesori moći da saznaju najnovije promene u nastavnim programima pojedinih fakulteta i univerziteta, njihovu usklađenost sa novim Zakonom o visokom obrazovanju i Bolonjskim procesom. Moguće su nove prezentacije i zato Vas molimo da proverite raspored prezentacija na ovom mestu i na sajmu.

preuzeto sa sajta sajma obrazovanja

...a ja crtam svoje krugove i praštam stare dugove...

Kutak za buduće studente - kako, zašto, šta, gde?
<
staro
  (#20 (permalink))