VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Obrazovanje

Obrazovanje 'Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba', a može i 'Ko uči znaće, ko krade imaće'

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Uniforme u školama?
staro
  (#11 (permalink))
Phoenix
Iskusni forumdžija
Phoenix će uskoro postati poznat članPhoenix će uskoro postati poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 05.05.2006 02:02
Pol: Muško
Odgovor: Uniforme u školama? - 29.04.2006, 17:35

Ma, da... A, šta misliš, deca će na putu do škole koristiti uniforme? I svi će dolaziti u školu gradskim busom... nikog neće dovesti mama i tata u najnovijem mercedesu? Ili, u školi medjusobno neće pričati šta rade u slobodno vreme, gde izlaze, koliko novca troše... Posle škole se neće vidjati u gradu... Ma, uniforme su besmislene. Šta se želi time postići? Da se na par sati umiri savest sveta zbog nejednakosti koja postoji? C,c,c...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Uniforme u školama? - 29.04.2006, 17:57

Citat:
SQUAW kaže:
Vidite li uniformu kao rušenje individualnosti učenika, kao izdatak više za roditelje ili kao buđenje ljudskih kvaliteta u deci zato što su sva ista?
Rekla bih da su mobilni telefoni mnogo veci izdatak

Kada vidim kako devojcice u osnovnoj skoli dolaze na nastavu golih stomaka i ledja (ima li to roditelje? ), prosto pozelim da pocnu da nose uniforme... S druge strane, druze se oni i van skole, tako da ne znam koliko bi to ponistilo razlike medju njima. Patike se uvek vide... a i mobilni telefon

Dakle, roditelj je taj koji treba da je upucen u to kako se njegovo dete oblaci. Kodeks oblacenja obavezno Najvise volim kad neki devojcurak u majičici do pupka i farmerkama tri broja manjim dodje da mi se zali kako nju, jelte, decaci "diraju"

Gather ye rosebuds while ye may...

staro
  (#13 (permalink))
kati
Novi član
kati je na dobrom putu

Član od: 09.05.2006.
Poslednji login: 08.11.2006 14:52
Godine: 34
Odgovor: Uniforme u školama? - 10.05.2006, 10:48

Citat:
Phoenix kaže:
Ma, da... A, šta misliš, deca će na putu do škole koristiti uniforme? I svi će dolaziti u školu gradskim busom... nikog neće dovesti mama i tata u najnovijem mercedesu? Ili, u školi medjusobno neće pričati šta rade u slobodno vreme, gde izlaze, koliko novca troše... Posle škole se neće vidjati u gradu... Ma, uniforme su besmislene. Šta se želi time postići? Da se na par sati umiri savest sveta zbog nejednakosti koja postoji? C,c,c...

ja mislim da to nema veze ni sa socijalnom ni sa ekonomskom situacijom niti sa slobodnim vremenom.
radi se o tome da deca dok prisustvuju nastavi budu bar opticki jednaka i neopterecena razmisljanjima o garderobi nego potpuno koncentrisana na rad. isto tako uniforma daje osecaj pripadnosti,celine.
vrlo je vazno reci da uniforma (potrebne su dve garniture svakodnevne,jedna svecana i garnitura za fizicko) predstavlja veliku ustedu za roditelje a ja mislim da je jako lepo nauciti decu koja prilika iziskuje kakvu garderobu.

staro
  (#14 (permalink))
Vracarski lav
Novi član
Vracarski lav je na dobrom putu

Član od: 21.08.2006.
Poslednji login: 27.04.2007 22:33
Odgovor: Uniforme u školama? - 05.09.2006, 15:03

Ja sam i za i protiv. Uvodjenjem uniformi ne bi vise postojale razlike a samim tim i svadje tipa: ,,Ja imam bolju suknju/patike...`` ,,E nije nego ja...`` itd. ali mislim da bi se uniformama ubila kreativnost dece i sloboda, na neki nacin.

staro
  (#15 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 16:35

Citat:
Kunic kaže:
Slazem se u potpunosti sa Goldie. Dole unoforme!

Bre, pa ja sam u prvom i drugom srednje isao u skolu u limun zutim starkama, iscepanim somotkama i crnima majicama sa kosturskim glavama. I u tom periodu da mi je neko ponudio uniformu, ... pre bih se ubio.
Apsolutno nisam ni za kakave uniforme, ali bih s a druge strane i svakoga ko dodje u skolu pocepan vratio kuci da se presvuce sa neopravdanim, a za 20 neopravdanih bez ikakve diskusije iskljucivao iz skole bez prava upisa u drugu skolu u Srbiji te skolske godine.

Ako nemas para za novo, zakrpi staro, a ne da ti vire gace ili gole noge kroz pantalone. Te kosture ne znam... mozda bih tolerisao, ali svakako ne vulgarne natpise na majicama tipa "Fuck you" isl. ili ogoljeni zenski pupak probusen mindjusom. To mozes uvece u kaficu -- i do 3 ujutru -- ali ne u skoli.

Isto sminka, zna se sta je dopustivo u skoli: mozda malo maskare na trepavicama i neupadljiv karmin, a ne gomile pudera, senke na kapcima isl. kao petnaestogodisnja prostitutka.

Dakle, uvek sam za individualne slobode, ali nikad tako da tvoja sloboda ugrozava pravo drugih da ne bude okruzen neprimerenim izlgedom ili ponasanjem.

staro
  (#16 (permalink))
Lady in red
Epona of The Nosfera
Lady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen članLady in red je savršen član

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 30.10.2008 15:43
Godine: 23
Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 17:13

Citat:
yige_gui kaže:
u skoli bi svi trebali da budu jednaki i prikladno obuceni..
Slazem se da u skolu i na fakultet ne treba dolaziti u minicima, dekolteima, iskidan itd...
Citat:
Meggy kaže:
Kodeks oblacenja obavezno
ali protiv sam uniformi. Ako neko veliku vaznost pridaje markiranoj odeci, i smatra da je manje vredan onaj ko je nema, ja zelim odmah da skontam ko su te osobe jer mi u zivotu ne trebaju ljudi koji ne znaju da cene ljudske vrline vec samo markiranu garderobu.

Citat:
Phoeniks kaže:
Osim toga, uočavanjem da razlike postoje, deca se bolje socijalizuju. Neka se od malih nogu uče da svet nije ni jendolik niti jednostavan. Neka nauče da se nose sa razlikama koje postoje i da se od malih nogu izbore sa mogućim kompleksima koje te razlike mogu proizvesti.
U toku tinejdz doba mladi ljudi istrazuju, sve zele da probaju, da vide, da oslusnu, da saznaju. U tom haosu razlicitih stilova zivljenja (koji podrazumeva i oblacenje) treba pronaci sebe, a to nije ni malo lak posao. Nekima ce se ta uniforma svideti a nekima ne. Zamislite koji horor adolescent treba da prezivi dok oblaci nesto sto mu se ne svidja i "nije u njegovom fazonu".

Citat:
yige_gui kaže:
za isticanje individualnosti postoji slobodno vreme izvan skole, kad se mogu oblace dve razlicite patike i da se hoda naglavachke ako se bas hoce (i moze:lol)..
Odelo ne cini coveka ali se covek drugacije oseca i ponasa u zavisnosti od toga sta nosi. Ja da sam morala da nosim uniformu svaki dan bi u skolu dolazila neraspolozena, nervozna i besna, a inace sam uvek vedra i nasmejana. To su dve razlicite osobe, zivljenje duplog zivota, sto moze da izazove i neke posledice po socio-emocionalni razvoj individue. Srednja skola je prelepo doba, uvek se sa osmehom secam svih detalja. Mislim da bi uniforme to pokvarile, pogotovo u danasnje vreme...

Evo, promenila sam potpis

staro
  (#17 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Godine: 25
Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 17:42

Citat:
Gospod kaže:
Apsolutno nisam ni za kakave uniforme, ali bih s a druge strane i svakoga ko dodje u skolu pocepan vratio kuci da se presvuce sa neopravdanim, a za 20 neopravdanih bez ikakve diskusije iskljucivao iz skole bez prava upisa u drugu skolu u Srbiji te skolske godine.
Gde ti nestade odjednom liberalnost? Na jednoj drugoj temi se govorio o tome da niko nema prava sem roditelja da maloletnim licima brani dokle će ostati, a sada okrećeš drugu priču. Sada si za ograničavanje.

Vidiš, meni su moji dozvoljavali da idem u školu u isečenim pantalonama i crnim majicama. Ni u školi se niko nije bunio. U tom periodu mi je logično bilo da se oblačim poput ljudi čiju muziku i dan-danas slušam. Naravno, godine učine svoje i vremenom shvatiš da ti i dalje možeš da slušaš rok i metal, a da se ne oblačiš u tom fazonu. Elem, da se ne udaljavam previše, zaista ne razumem i voleo bih da mi objasniš zašto bi ti mene vratio kući, a posle i izbacio iz škole? Zato što sam sekao farmerice na kolenima (btw. danas se prodaju nove pantalone koje su iscepane) i nosio majice Metallica, Pink Floyd, riblja čorba itd? Iako sam se tako oblačio, nikad nisam bio prljav ni brljav. A s obzirom da zakon o uniformama nije i niti će ikada zaživeti, ne vidim opravdanje da mi bilo ko sprečava šta ću da obučem.

Citat:
Gospod kaže:
Ako nemas para za novo, zakrpi staro, a ne da ti vire gace ili gole noge kroz pantalone. Te kosture ne znam... mozda bih tolerisao, ali svakako ne vulgarne natpise na majicama tipa "Fuck you" isl. ili ogoljeni zenski pupak probusen mindjusom. To mozes uvece u kaficu -- i do 3 ujutru -- ali ne u skoli.
Vidiš, ja sam kupovao novo, pa ga sekao. I gaće mi nisu virile, jer sam samo sekao na kolenima. I to malo, pa se vremenom proširi. I baš mi je bilo kul. I niko me nije smatrao probisvetom, huliganom i sl.

I umesto priče o uniformama, bolje da se zapitamo koliko se klinaca drogira u školama. Treba prvo rešavati krupne probleme. Jer od iscepanih kolena niko nije umro, a od droge itekako jeste.

Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...

Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

staro
  (#18 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 17:52

Liberalnost je upravo to o cemu ja govorim: radi sve sto zelis, ali ne smes mene prisiljavati da gledam bilo ciji probusen pupak, jezik ili obrvu, ili dronjke i froncle umesto odece, jer tome nije mesto u skoli gde ja danas predajem, a juce sam morao da idem da bih se skolovao, odnosno moju slobodu (libertas) nemoj ogranicavati namecuci mi odrpanost kao model ponasanja na mestu koje nije samo tvoje.

A u kaficu, ili na ulici, ili uopste bilo gde gde ljudi ne moraju da idu da bi se skolovali ili na radno mesto isl. svako vece -- i do ranog jutra -- kako god ti je cef.

Mozes i go sto se mene tice, mada ti na ulici to verovatno nece dozvoliti (meni ne bi posebno smetalo, jer na ulici ne moram da budem pored tebe / nekog takvog, a na radnom mestu / u skoli moram).

staro
  (#19 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Godine: 25
Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 18:01

Citat:
Gospod kaže:
Liberalnost je upravo to o cemu ja govorim: radi sve sto zelis, ali ne smes mene prisiljavati da gledam bilo ciji probusen pupak, jezik ili obrvu, ili dronjke i froncle umesto odece, jer tome nije mesto u skoli gde ja danas predajem, a juce sam morao da idem da bih se skolovao, odnosno moju slobodu (libertas) nemoj ogranicavati namecuci mi odrpanost kao model ponasanja na mestu koje nije samo tvoje.
E vidiš, kada istu stvar kažeš drugačijim tonom, odmah prijatnije zvuči, a poenta ostaje ista. Skroz te razumem, jer ja tako gledam na gay parade. Ali opet, moraš uzeti u obzir godine srednjoškolaca. Naročito ako je u pitanju I razred. Pa tada si najgori. I slažem se, granice moraju postojati (kao što sam rekao na jednoj drugoj temi), ali ako već predaješ u školi, znači da si i pedagog, pa moraš imati više razumevanja. Sve vremenom dođe na svoje. I sam znaš kakav revolt izaziva bilo kakva zabrana, počev od zabrane izlazaka, pa do ovoga.

Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...

Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

staro
  (#20 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Odgovor: Uniforme u školama? - 06.09.2006, 18:28

Tja... Posto se blizim 40-toj, ponekad mi ton nije bas sladak za usi 20-togodisnjaka.

Odgovor