VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Obrazovanje

Obrazovanje 'Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba', a može i 'Ko uči znaće, ko krade imaće'

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: (Ne)Pismenost
staro
  (#21 (permalink))
Sonja
Poznata faca
Sonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamant

Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 13.01.2007 06:22
Pol: Žensko
Godine: 26
Odgovor: (Ne)Pismenost - 07.06.2006, 05:55

Ne bih se slozila da prednjacimo u nepismenosti,nego prosto najlakse nam je da vidimo primere nam iz okoline.Imam priliku da veoma cesto komuniciram preko interneta sa ljudima iz Juzne Amerike i to je nesto neverovatno...toliko neverovatno da im ja ispravljam sto pravopisne sto gramaticke greske,ja koja dana ucenja spanskog nemam,osim preko sapunica i nekih zgodnih knjizica.Kod Amera takodje ima katastrofalnih slucajeva.Za ostale ne znam,jer se sa gorepomenutim primerima licno srecem.Ne bih komentarisala

Sto se tice pismenosti,jako mi je bitna,cak do nekih nenormalnih razmera.Jezim se na koriscenje rechce ne nepravilno,na mesanje jer i je l' i sl.,da ne smaram sad,trebalo bi otvoriti posebnu temu
Od malena sam bila briljantna iz srpskog -gramatika i knjizevnost,isla na takmicenja itd.Jos uvek se svega sa tih casova secam,i koristim u ogromnim kolicinama.Drage mi ljude ne ispravljam,jer bi me bilo sramota...ali nepoznate,uvek i stalno.Sta cu,to je neka deformejsn valjda.
Mada,nije to najgore,daleko bilo samo da smo mi zivi i zdravi

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Pol: Muško
Godine: 42
Odgovor: (Ne)Pismenost - 07.06.2006, 17:39

Citat:
Sonja kaže:
Drage mi ljude ne ispravljam,jer bi me bilo sramota...ali nepoznate,uvek i stalno.
E, draga Sonjice, ne zameri, al' baš zbog citirane rečenice reših da i ja tebe malko ispravim, pošto si mi, kako sama kažeš, nepoznata.
Ne boj se - ne radi se ni o kakvoj pravopisnoj ili nedajbože gramatičkoj grešci! Radi se o izostavljanju razmaka iza znakova interpunkcije (naročito iza tačke i zareza) koje mi užasno bode oči!
Razmisli i sama: čak i kad pišeš slobodnom rukom ti sigurno praviš razmak između zareza i sledeće reči, te stoga nema nikakvog smisla da ga izostavljaš prilikom unošenja teksta preko tastature! Osim što je ružan za oko, ovakav stil pisanja potpuno onemogućava formatiranje teksta čak i u najprostijim programima za obradu teksta, kao što je, recimo, Notepad.
Stoga, poslušaj savet što će ti čiča dati : Kad god si u prilici, ukazuj na pravopisne i gramatičke greške ne samo nepoznatima, već prvenstveno ljudima koje znaš! Uopšte nema razloga da te zbog toga bude sramota! Ali, prethodno, ispravi ovaj sitan nedostatak u svom načinu pisanja.

Pozdrav i, naravno, no hard feelings!

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

staro
  (#23 (permalink))
Sonja
Poznata faca
Sonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamantSonja je dijamant

Odgovor: (Ne)Pismenost - 07.06.2006, 18:03

Nazalost,dragi Gogo,nemam tu naviku,i naravno da nije greska,inace bih se izbola ... veoma sam samokriticna,te prvo cistim uvek svoje dvoriste
To sto si mi napomenuo,zahvaljujem,al' ja sam ti covek navika,te ovu sumnjam da cu ikad promeniti,sto zbog lenjosti,sto zbog toga sto mi ne smeta
Nadam se da ti ne bode oci previse,bilo bi mi krivo,jer ja obozavam da citam tvoje postove

Sto se saveta tice,ne mogu,zaista ne mogu dragim mi ljudima da ispravljam greske.Eto sta cem,kad sam osetljiva ... znam,koliko god to oni pokusali da sakriju,da bi ih povredilo/uvredilo/degradiralo...stoga,nista mi ne preostaje nego da se sibam po ledjima u njihovo ime

staro
  (#24 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Godine: 42
Odgovor: (Ne)Pismenost - 07.06.2006, 18:53

Citat:
Sonja kaže:
Nadam se da ti ne bode oci previse,bilo bi mi krivo,jer ja obozavam da citam tvoje postove
Dži, tenks, Sonjice! You've really made me blush! Od sad pa nadalje i ubuduće, zažmuriću na jedno oko dok budem čitao Tvoje postove.

Citat:
Sonja kaže:
Sto se saveta tice,ne mogu,zaista ne mogu dragim mi ljudima da ispravljam greske...stoga,nista mi ne preostaje nego da se sibam po ledjima u njihovo ime
Okie-dokie!
Ako ti nešto znači, i ja sam veoma osetljiv. Mnogi me čak zovu Emocijom Koja Hoda! Evo, recimo, toliko si me ganula svojim postom, da bih ti se rado pridružio u okajanju tuđih grehova iz oblasti gramatike i pravopisa. Ako nije suviše indiskretno, zamolio bih te da mi saopštiš tačnu adresu tvoje kelije (može i na PM), pa da se šibamo zajedno!

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

staro
  (#25 (permalink))
Sonja
Poznata faca

Odgovor: (Ne)Pismenost - 07.06.2006, 20:16

Ej Gogo,legendo,ulepsao si mi dan!Offtopic,naravno

Da,da ne zaboravim da kazem da ono sto zna da me dovede do zelje za izvrsenjem samoubistva je sve cesce "trebati" u licnom obliku i sl.

staro
  (#26 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 18:54
Godine: 34
Odgovor: (Ne)Pismenost - 08.06.2006, 15:29

Citat:
Sonja kaže:
Imam priliku da veoma cesto komuniciram preko interneta sa ljudima iz Juzne Amerike i to je nesto neverovatno...toliko neverovatno da im ja ispravljam sto pravopisne sto gramaticke greske,ja koja dana ucenja spanskog nemam,osim preko sapunica i nekih zgodnih knjizica.Kod Amera takodje ima katastrofalnih slucajeva.Za ostale ne znam,jer se sa gorepomenutim primerima licno srecem.Ne bih komentarisala
htjela bih da se nadovezem na ovaj primjer za strance i njihovu gramatiku. mozda za nesto takvo neki ljudi jednostavno nisu krivi. ja se dopisujem za deckom iz ghane vec 14 godina, a sa jednim deckom iz turske vec 12 godina. afrikancev engleski je katastrofalan, ali ga sve razumijem. onda malo proucim prilike u njegovoj zemlji, jezik, itd. e pa ljudi u skolama nisu ucili klasican british english, nego pidgin, a covijek nije imao mogucnosti da se skoluje napolju, ali mi nikada nije na pamet palo da ga drndam za njegove gramaticke greske - bilo mi je bitnije sta pise i o cemu pise, nego da ga u pola recenice prekinem o nekoj natuknici sa nepravilnim glagolom. a ovaj lik iz turske, stipendije, fancy skole, niti po pismima, niti uzivo ne bih nikad pomislila da mu je engleski drugi jezik. jednostavno, neki ljudi mozda nisu ni imali mogucnosti da savrseno nauce jezik. naravno, nitko se naucen nije rodio, ali mi je glupo da ljude podcjenjujem, meni je uvijek bitnije sta i o cemu ljudi pisu/pricaju, a nekad se svima potkrade neka greska, nekim vise, nekima manje, ali svakako ne gledam ljude kroz gramaticku prizmu.

nattydread is coming to dinner

staro
  (#27 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Godine: 31
Odgovor: (Ne)Pismenost - 08.06.2006, 17:22

Citat:
Sonja kaže:
Da,da ne zaboravim da kazem da ono sto zna da me dovede do zelje za izvrsenjem samoubistva je sve cesce "trebati" u licnom obliku i sl.
Uhhh... jedna od mnogih

Dakle, ono sto je tipicno, a ja gledam da iskorenim kod klinaca u skoli, je sledece:
1. "Zadnji" put - imam obicaj da pitam: "... za razliku od prednjeg, je l'?"
2. "S nikim" - a ja pitam "Ko ti je taj Niki?"
3. "Nastavniceeee... on se tuuučeeee!" - na sta prokomentarisem "Neka se tuče, vazno da tebe ne dira"

Postupak ponoviti nekoliko puta... vise nece praviti greske

Gather ye rosebuds while ye may...

staro
  (#28 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: danas 06:10
Godine: 27
Odgovor: (Ne)Pismenost - 08.06.2006, 17:52

Citat:
nattydread kaže:
htjela bih da se nadovezem na ovaj primjer za strance i njihovu gramatiku. mozda za nesto takvo neki ljudi jednostavno nisu krivi. ja se dopisujem za deckom iz ghane vec 14 godina, a sa jednim deckom iz turske vec 12 godina.
Mislim da je Sonja pre svega mislila na ljude kojima je engleski tj. spanski jezik maternji jezik. Za mene je sasvim razumljivo da neko pravi gramaticke greske na jeziku koji mu nije maternji, jer i sam sam takav. Koliko god pokusavao da pricam i pisem gramaticki ispravno ona direktiva sa srpskog me tako izludjuje al' nikako da je se resim.
U sustini generalno gledano niti smo pismeniji niti nepismeniji od drugih. Jest da je nezamislivo da na sredstvim javnog informisanja imamo ljude koji neznaju da sklope tri padeza, al' to nam je postala svakodnevica. Svakako da treba, bar na tim javnim medijima, malo vise jezicke kulture.
Nikada nisam gledao niti zazirao u necije grekse jer ih fakat i sam pravim. Posebno na forumima i to jos na nekim "neozbiljnijim" temama poslednje sto pazim je gramaticka ispravnost.

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

staro
  (#29 (permalink))
Sonja
Poznata faca

Odgovor: (Ne)Pismenost - 08.06.2006, 19:51

Upravo tako swbo ,pisala sam o 'native speakers'-ima,iliti ljudima kojima je to maternji jezik.Tim gore.

staro
  (#30 (permalink))
vukmir
Novi član
vukmir je na dobrom putu

Član od: 04.06.2006.
Poslednji login: 19.06.2006 14:57
Godine: 33
Odgovor: (Ne)Pismenost -