VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Obrazovanje

Obrazovanje 'Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba', a može i 'Ko uči znaće, ko krade imaće'

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: (Ne)Pismenost
staro
  (#11 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 28.06.2008 21:08
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: (Ne)Pismenost - 21.04.2006, 19:07

Hajd' i ja da se izjasnim. Svakako da je forum "javno mesto" gde se lako moze steci generalan utisak o pismenosti njegovih chlanova. Medjutim forum, kao i sajt nosi naziv "..cafe" koji, po meni, oznachava mesto gde ljudi dolaze da se opuste u neobaveznom chaskanju. Kada ja chaskam neobavezno sa prijateljima u glavnom se trudim da sam opushten, a kada sam opushten ne volim da moram voditi rachuna o gramatichki ispravnom nachinu izrazzavanja.
Mislim da, kada se radi o ozbiljnim temama na forumu, svakako da treba voditi rachuna o tome.. jer kako mozemo prichati o nauci ili istoriji, a da pre svega ne umemo da pokazemo osnovnu pismenost. Sa druge strane shto se tiche chata i zezanja tiche ... vishe nego insistiram na svim vrstama igranja jezikom, slengom i padezzima kao i ne obracanju pazznje na gramatiku...
Jedan vic mi svakako nece biti smeshniji zato shto su tachka i zarez pravilno upotrebljeni..

p.s. Pismenost jeste jedna ljudska vrednost i vrlina.. Najvazznije je da nije i jedina

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

Poruku je izmenio HLEBmaster, 21.04.2006 u 19:13.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Phoenix
Iskusni forumdžija
Phoenix će uskoro postati poznat članPhoenix će uskoro postati poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 05.05.2006 02:02
Odgovor: (Ne)Pismenost - 21.04.2006, 20:53

Citat:
HLEBmaster kaže:
Medjutim forum, kao i sajt nosi naziv "..cafe" koji, po meni, oznachava mesto gde ljudi dolaze da se opuste u neobaveznom chaskanju. Kada ja chaskam neobavezno sa prijateljima u glavnom se trudim da sam opushten, a kada sam opushten ne volim da moram voditi rachuna o gramatichki ispravnom nachinu izrazzavanja.
Nisam ni shvatio da se ovde diskutuje o pismenosti na forumu . Reč je, pre svega o medijima. I ne samo o pismenosti u smislu poznavanja pravopisa, već i obrazovanosti. Pre nekoliko meseci gledao sam na TV BK kviz "Zlatna žica" i jedno od pitanja je bilo: koje mesto u Vojvodini je imalo u nazivu "Titov"? Javila se devojka i odgovorila: Vrbas (što je tačan odgovor), a voditeljka kviza je rekla da odgovor nije tačan, da bi na kraju kviza dala obrazloženje da je to bio Vršac !!! Strašno! I žalosno.

Inače, u nekim vrstama net komunikacije, gde prvenstveno ubrajam chat, ni ja ne vodim računa o baš svim pravopisnim pravilima. Čak mi je to ponekad i simpatično.

staro
  (#13 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 28.06.2008 21:08
Godine: 32
Odgovor: (Ne)Pismenost - 22.04.2006, 10:58

Citat:
Phoenix kaže:
Nisam ni shvatio da se ovde diskutuje o pismenosti na forumu .
Pa promiche kroz par postova Ni nije bitno. Ja rek'o, da kazzem pa kud puklo

Slazzem se u svemu by the way..

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#14 (permalink))
Ma.Za.
Početnik
Ma.Za. je dijamantMa.Za. je dijamantMa.Za. je dijamantMa.Za. je dijamant

Član od: 27.04.2006.
Poslednji login: danas 00:17
Pol: Žensko
Godine: 30
Odgovor: (Ne)Pismenost - 02.05.2006, 21:29

Joooj meni jako smeta "naša" nepismenost! Ovo naša sam naglasila iz tog razloga što meni srpski jezik nije maternji jezik (ja sam nacionalna manjina), ali se trudim kol'ko god mogu! Čudim se kad vidim neke kojima srpski jeste maternji a manje su pismeni od mene!

A tek kad dobijem neki sms od mojih drugarica na mom maternjem jeziku!? A ono svaka druga reč je nepravilno napisana a svaka treća je neki srbizam (šta ćete, poprimili smo mi mnogo toga sa ovog našeg dragog Balkana; mislim na srbizme)! A maternji jezik i njegovu gramatiku smo učile samo u osnovnoj školi, tako da me ni ta "naša" nepismenost uopšte ne čudi!

staro
  (#15 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 17:35
Godine: 33
Odgovor: (Ne)Pismenost - 02.05.2006, 23:27

Citat:
HLEBmaster kaže:
Pismenost jeste jedna ljudska vrednost i vrlina.. Najvazznije je da nije i jedina
'Leb za predsednika!

edit: ... što ne znači da je predsednik gladan - prim. aut.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#16 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 27.06.2008 09:48
Godine: 34
Odgovor: (Ne)Pismenost - 06.05.2006, 11:39

ovo da mi je netko pricao, ne bih mu vjerovala, ali meni se desilo, pa mi je opet tesko da povjerujem. dakle, u onim mojim studentskim danima, davala sam casove engleskoga. i tako, krenem da dajem casove jednom klincu koji je tada isao u 8 mi razred. njegova mama mi ga je u pocetku nahvalila, kako on ide na casove jos od 4 razreda, bla, bla, samo mu treba mala pomoc. i ja sad u startu skontam da mali onda garant zna englrski bolje nego ja. i tako, krenemo mi polako sa casovima, pa vidim da mali pojma nema. ne znam bas gdje je problem, i ja mu jednom uvalim blic da mi procita tekst (na srpskom) i skontam da mali srice, tj. jedva cita, a pri tom ni ne zna sta je procitao. tu mi je vec sve bilo jasno, ali je bilo kasno da se ispravljaju krive drine, na kraju je imao 4 iz engleskog (naravno, naduvana ocjena, ucili smo napamet, jer samo je na kraju krajeva njegovima i bila ocjena bitna).
ne kazem da svatko mora imati petice, ali da netko u 8 om razredu ne zna citati, e to mi bas nije jasno. a ne vjerujem da je taj klinac usamljen slucaj. i koga okriviti; roditelje, skolu, njega samog ili sve to zajedno.

staro
  (#17 (permalink))
Sremac
Početnik
Sremac će uskoro postati poznat član

Član od: 04.04.2006.
Poslednji login: 22.08.2006 14:44
Odgovor: (Ne)Pismenost - 17.05.2006, 14:59

Sta se cudite ? Pogledajte samo nase politicare
A o pevaljkama sa Pinka da ne pricam

staro
  (#18 (permalink))
maqa
Iskusni forumdžija
maqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Suncamaqa obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 17.05.2006.
Poslednji login: 03.02.2008 02:49
Godine: 30
Odgovor: (Ne)Pismenost - 17.05.2006, 15:12

Citat:
Sremac kaže:
Sta se cudite ? Pogledajte samo nase politicare
A o pevaljkama sa Pinka da ne pricam
Eh, pa ti navede ono sto spada u "kriticnu masu" i o cemu ni ne vredi raspravljati.

Da su nam mediji nepismeni, jesu i ja to dobro znam, jer sam i sama neko vreme radila na radiju i znam sta sam dobijala da citam u etar. Sreca, pa postoje pojedinci koji se zaista trude da pripreme vesti onako kako bi trebalo da zvuce/izgledaju. Medjutim, problem vise je neobrazovanost nasih novinara tj. svako danas radi u medijima. To dovodi do haosa u svakom pogledu.
E sad, dobro je sto se u poslednjih godina pridaje sve veca paznja permanentnom obrazovanju novinara, a covek se uci dok je ziv, pa mozda i ima nade da se sve dovede na pristojan nivo.
Ali dok je sveta, bice i gluposti

staro
  (#19 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 01.07.2008 01:07
Godine: 27
Odgovor: (Ne)Pismenost - 01.06.2006, 13:35

-Ja tu imam problema! Evo ovako je to bilo!
Na putu iz skole do kuce (recimo da sam bio neki 6-ti razred), utuvim ja sebi u glavu da necu da naucim AZBUKU (ono redom) i par stvari iz pravopisa i AMIN. To i dan danas ima veliki uticaj na mene (mozak je vec isprogramiran), ali zaista te dve stvari - jok! Da sam glup ne bi' osvajao, onolika takmicenja (djak generacije u osnovnoj). To su uglavnom reci sa NE, dzaba pridevi-ovo, glagoli-ono.
P.S.-Profesore, vrci pare!

staro
  (#20 (permalink))
pedja.gogic
Početnik
pedja.gogic će uskoro postati poznat član

Član od: 06.04.2006.
Poslednji login: 07.10.2006 18:58
Godine: 18
Odgovor: (Ne)Pismenost - 01.06.2006, 17:28

Tim pričama nikada kraja, a što je najgore one su surova realnost!

Gogic Predrag DR. Gric

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza
Linearni prikaz Linearni prikaz