Citat:
memento kaže:
Svima onima koji pohađaju vojnu akademiju odajem najveće priznanje zbog nesebičnosti i hrabrosti koju pokazuju tim svojim izborom i opredeljenjem da postanu oficiri jer je to jedan od najčasnijih mogućih poziva.
|
hvala ti u ime svih koji imaju bilo kakvog dodira sa vojskom i vojnom akademijom.
zao mi je sto ima ljudi koji svoje postojanje pravdaju kao "pacifisticko".
davno je bilo kada sam zavrsio srednju vojnu skolu. niko mene nije ucio da ubijam. ucili su me da svojim postojanjem odbijem onoga ko pomisli da me napadne.
moji su se opekli sa tim pacifizmom 1941. godine kada su pobijeni i baceni u jame. nisam mogao niti zeleo da se to dogodi meni i onima koje volim.
vojska je trenutno na jako niskim granama. od nekadasnje sile imamo samo gomilu nesposobnih, ali politicki podobnih rukovodilaca koji nemaju cime da prete drugima, pa ni siptarima na kosovu.
ako stvarno zelis da postanes oficir? ako stvarno zelis da radis u vojsci? ako si spreman da porodicu podredis poslu? slobodno upisi akademiju. zavrsices je samo ako budes uporan i pri tome nesto malo naucis, a svo vreme skolovanja vices na sav glas "razumem".
ali, ako olis ovu drzavu i vojsku, preporucujem ti da zavrsis politicke nauke i da se onda izboris za status vojske i nezavisnost drzave.
ovi koji sada to rade nisu sposobni za to. ne zele to, jer ima je samo do kradje.
sedi s nekim ko trenutno radi u vojsci i popricaj o samom pozivu. budi spreman da zivis kao podstanar malo u vranju, malo u dimitrovgradu, malo u novom sadu, a onda ponovo na jugu.
nesto malo svojih stvari, jeftinijih, jer se od silnih selidbi sve pokvari i polomi.
a plata??? vodnik oko 20000,00 din, potporucnik oko 32000,00 din, policajac oko 40000,00 din, zandarm oko 60000,00 din. pa odluci sam?!?