|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| IT novosti Hardverske, softverske, WWW i sve ostale vesti iz IT sveta |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
RapidShare i internet piraterija |
|
Odgovor: RapidShare i internet piraterija |
|
|
|
|
|
Senio®
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: 01.09.2008 06:17
Pol: Muško
|
Odgovor: RapidShare i internet piraterija -
09.03.2008, 10:24
Kod sajtova toga tipa, uostalom kao i kod piratskog softvera uopšte gledano postavlja se jedno jednostavno pitanje.
Odakle se pojavi na nekom od tih sajtova neka nova verzija programa pre nego na sajtu proizvođača i to sve zajedno sa piratizovanim serijskim brojem ili krekom. Da li su u pitanju magije ili nešto drugo. Ne verujem ni da su lopovi baš toliko vešti i sposobni. Verujem da sam već pisao o nečemu sličnom ali ajde jopet ![]() Prvi put sam posumnjao u ovu igru sa piratima kada je izašla neka verzija Windows-a recimo 3.11 ili 3.01 ... tada se istih dana pojavila ista ta verzija, nije bilo RapidShare i sličnih sajtova, pojavila se ista ta verzija na disketama sve sa pratećom literaturom, isto upakovana itd. Jedina razlika je bila što je na originalnoj kutiji bila podvučena neka crvena linija a na kopijama narandžasta tako su bar preneli svetski magazini. Piratska verzija je urađena u Siriji toj poznatoj velesili što se tiče informacionih tehnologija. Ponekad posumnjam kako proizvođači namerno doturaju svoje najnovije verzije piratima, apsolutno svesni kuda to ide i da to nisu njihovi sadašnji kupci ali da su im svakako odlična test baza i reklamna mašina ... Proizvođači znaju da će njihovi pravi kupci svakako kupiti originalan softver, ne zbog ljubavi i emocija već što su u velikoj većini primorani ili im to ne pretstavlja neku stavku u budžetu, na stranu što veliki broj ljudi niti zna niti želi da se zeza sa piratskim programima ... da li sam spomenuo kazne na zapadu koje idu za piratsko korišćenje programa. Verujem kako je interes velikih kompanija da se njihov softver što više koristi, žele da nas toliko naviknu na njega da bez njega ne možemo niti znamo da išta uradimo. Recimo da su pre desetak godina toliko zavrnuli slavinu što se tiče piraterije sada Srbija ne bi radila pod Windows operativnim sistemom već bi u pitanju bila neka distribucija Linux-a, ovako uključite komp sa Linux-om i pokažite ga masi od 90% korisnika računara ima da ga gledaju kao tele u šarena vrata. Jednostavno su nas navukli na Windows kao na drogu a potom su tek nedavno, pre godinu ili dve počeli da uvode legalizaciju ... prvo u državne institucije, pa u firme pa će za godinu ili dve početi i sa građanstvom da se cimaju i da plaše sirotinju raju. Sve je dobro osmišljeno, nema tajnih urota već je običan biznis u pitanju, biznis kojim se bave vešti i spretni igrači. Da se vratim servisima kao što je RapidShare koji svakako ima svojih izuzetnih prednosti ako zanemarimo autorska prava i kršenje istih, čime se mi naravno ne bavimo ... Recimo na takvim mestima je moguće pronaći upakovanu masu datoteka za koje bi vam bilo potrebno prilično vremena da ih polovite u svim drugim okolnostima čak i ako ih najurednije plaćate. Skoro sam na jednom računaru video tri paketa plug in filtera za Adobe PhotoShop u jednom je bilo 250 u drugom 1700 a trećem 1200 filtera ... naravno skinuti su za manje od pola sata prosečnom ADSL vezom. Kolekcije sa ikonama, avatarima i boga pitaj čime sve ne teško je i pobrojati ali obično se mere hiljadama primeraka spomenutih fajlova, ponekad ih je zamorno i obeshrabrujuće pregledati. RapidShare je odličan servis ako želite nekom poslati više podataka bilo koje vrste, dovoljno je da ih čisto radi sigurnosti upakujete u Rar datoteku sa nekom komplikovanijom šifrom pa potom da ih deponujete na Rapidu ... ostalo vam je jedino da link koji dobijete prosledite zajedno sa vašom šifrom ka željenom primaocu koji ne mora imati uplaćen RapidShare nalog da bi skinuo poslato. Nalog je potreban samo u slučaju ako želite da skidate više podataka a ne želite da čekate na vezama. Pohvalio bih jednog od ovlašćenih distibutera ali ne smem zbog toga što bi to moglo da se shvati kao reklama, ljudi su izuzetno prefesionalni i ekspeditivni u svom poslu ... jednom prilikom sam pogrešno ukucao adresu prilikom otvaranja naloga ali su oni to odmah ispravili nakon što sam im javio da sam napravio grešku. |
|
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 00:49
Pol: Muško
Godine: 32
|
09.03.2008, 12:25
Rapidom se koristim rapidno, bezochno i kada se javi trag grizze savesti ubijem ga nekim filmom.
No, ne koristim sve to u komercijalne svrhe, ne stichem nekakvu protivpravnu dobit... Tako da se ne uznemiravam. Rapidova najbolja strana je shto dozvoljava brzinu downloada skoro kolika god da vam je brzina neta, nema nikakvih padova u brzini itd. Skinesh lepo film, vidish krsh slika, obrishesh skidash sledechi... a ne treba ti mesec dana kao za torent ili P2P... I trenutno se zanimam skidanjem HD filmova To svakako ne mogu da kupim na ulici ni u prodavnici. Narochito IMAX dokumetarce u 1080p ![]() ![]() Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 11.10.2008 10:20
Pol: Žensko
Godine: 33
|
14.03.2008, 09:18
Citat:
Citat:
Al' HD na HD teveju, koj će odoli Imaxovim vukovima onaj Ocean life da i ne pominjem ![]()
|
||
|
|
|
|
|
... baba Ruija ~
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 11.10.2008 10:34
Pol: Žensko
|
02.04.2008, 22:37
Citat:
Citat:
a na mene ste zaboravili, a? ![]() |
||
|
|