U svim podunavskim zemljama 29. juna 2004. prvi put je proslavljen Dan Dunava.
Međunarodna komisija za zaštitu Dunava (ICPDR) u Beču želi da podigne stepen svesti o važnosti zaštite Dunava i njegovih resursa.
Danom Dunava obeležava se 10. godišnjica od istorijskog potpisivanja Konvencije za zaštitu Dunava od strane podunavskih zemalja ali i zemalja koje nisu podunavske ali čije reke su u slivu Dunava (BiH, Slovenija).
Srbije je predsedavajući Dunavske komisije u vreme ovogodišnjih Dana Dunava.
Novosadska manifestacija 2008. - MOJ METAR DUNAVA
Manifestacija ''Moj metar Dunava'' održana u nedelju, 29. juna na Novosadskom keju.
Oko 80 izlagača predstavilo se Novosađanima na tezgama koje su bile postavljene uz obalu Dunava. ''Vode Vojvodine'' organizovale su ovo dešavanje.
'Odokativno' - štandovi su bili široki jedan metar. Pretpostavljam da je to dalo naziv 'Moj metar Dunava'.
Štand Ženskog dobrotvornog društva 'Eržika Mičatek' iz Kisača

Kraj dunavske obale su se predstavili umetnici, zanatlije, kolekcionari, inovatori... a i drugi, koji su Novosađanima prikazali svoje radove i proizvode, sa namerom da bude što više onih u vezi s Dunavom.
Osim toga, za posetioce je bila i promotivna vožnja brodom i duplim autobusom, popularnim ''Londoncem''.
Kasnopopodnevnu šetnju smo žapočeli i završili sa pitom od višanja Kaćkog udruženja 'Krofnica'.
Povodom obeležavanja Dana Dunava, u nedelju 29. juna ulaz na Štrand je besplatan. Gradsko zelenilo se tako pridružuje akciji "Moj metar Dunava".
Na Štrand smo svratili kad su se kupači skoro razišli.
Moj predlog je da se korpe sa otpatcima prazne više puta u toku dana - da se i tako čuva izgled Dunava. Kuburio sam da nađem ugao iz kojeg mi u slice neće biti prepuna korpa za otpatke i gomila oko nje. Ono što ostaje iza posetilaca Štranda nije nam na čast.