Citat:
yossarian kaže:
Некако ми је та Алмашка црква увек вукла именом на Алма Ату, бившу престоницу Казахстана... мислио сам да је то вероватно црква коју су подигли руски имигранти однекуд из тих крајева 
|
I ja pre nego što sam krenuo u osnovnu školu mislio da je Šekspir ruski pisac jer sam živeo tada u blizini te ulice i Tolstojeve i Puškonove.
Грбавица градско насеље Новог Сада.
Назив Грбавица је настао током шездесетих година (1960-61), када су у данашњим улицама Војвођанској, Владимира Николића и Вере Павловић, подизани нови стамбени објекти. Пошто је требало убрзано градити станове, тадашњи урбанистички инжењер Милан Цветков преузео је, у оквиру сарадње између Новог Сада и Сарајева, готове пројекте израђене за сарајевски кварт Грбавицу. Тако је радни назив стамбених планова прихваћен међу грађанима као име за тај део града. Данас многи овдашњи становници и не знају порекло имена Грбавица.
Грбавица је изграђена на алувијалној тераси Дунава, са надморским висинама од 76 до 78м, на нижим деловима лежи на засутим мртвајама Дунава, а на вишим на обалским гредама, тако да је само симболично "грбава". Ужи део Грбавице је стамбени део а некадашње ниске куће сада замењују нове петоспратнице.
У овом насељу се налази једно од најстаријих гробља у граду (мађарско, немачко и јеврејско).