VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Nauka i tehnologija

Nauka i tehnologija Najvažnija otkrića modernog doba, kao i uopštene teme posvećene nauci

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Koja oblast nauke vas najvise privlaci?
staro
  (#1 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 01.07.2008 13:17
Pol: Žensko
Godine: 26
Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 24.03.2006, 14:00

Koja je to oblast, ili oblasti, koja vas najvise privlaci?

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci?
staro
  (#2 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Pol: Muško
Godine: 25
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 25.03.2006, 00:43

Informatika, nuklearna i astro fizika.

Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...

Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

staro
  (#3 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 16:55
Godine: 32
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 25.03.2006, 12:12

kunic reche : Informatika, nuklearna i astro fizika

Ne znam za informatiku al kad te ovo dvoje privlachi shto se ne zainteresujesh )? Anyway.. Mnoge od nas to zanima i volimo da razvlachimo u drushtvu o astrofizici .. ali zaboravljamo na osnovnu fiziku! da to je ono shto na s tera da zevamo..

ajmo vako jeste zanima me astrofizika, astronomija (po malo i astrologija)), informativno i kvantna fizika, pa onda biologija (zoologija i botanika), paleontologija, antropologija, istorija i geografija ...

staro
  (#4 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 00:22
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 01.04.2006, 18:08

hemija, kvantna fizika, nanotehnologija

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

staro
  (#5 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Godine: 42
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 01.04.2006, 22:39

Valjda je veliki Ajnštajn jednom rekao: "Sva nauka je ili fizika, ili sakupljanje maraka." Mene je nauka, na žalost, počela da zanima relativno kasno - tek negde oko dvadesete godine života!

Primetio sam, takođe, da me sve nauke zanimaju na nekom opštem nivou. Volim kada dođem do određenih saznanja na osnovu ovlašnog proučavanja nekog fenomena sa aspekta više različitih nauka. Sa druge strane, užasava me što ne mogu ravnopravno da učestvujem u nekim naučnim diskusijama koje zahtevaju "dublje poznavanje materije", jer bi za to bilo potrebno uložiti mnogo više vremena i truda. Ipak, donekle sam zadovoljan što sam do sada uspeo da uklopim popriličan broj kamenčića u mozaik i u glavi stvorim poprilično jasnu sliku o Univerzumu i našem mestu u njemu. U tom smislu, za mene su od prvorazrednog značaja istraživanja na polju objedinjavanja četiri poznate sile (elektromagnetne, jake i slabe nuklearne i gravitacione), koja su bila veoma aktuelna negde sredinom prošlog veka. Priznajem, doduše, da u poslednje vreme nikako ne uspevam da nađem vremena za upoznavanje sa najnovijim naučnim dostignućima, što mi je veoma krivo. U mladosti su me oduševljavale knjige Isaka Asimova, Karl Sagana, Artura Klarka, pa čak i Eriha von Denikena

Po meni, najbitnije je da čovek bude radoznao, da ne prolazi kroz život žmureći, da oseti svu božansku složenost žive i nežive prirode koja nas okružuje. Nikako ne mogu da razumem ljude koje pogled na vedro zvezdano nebo ostavlja ravnodušnim (na žalost, takvih je, barem u mom okruženju, tušta i tma)

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

staro
  (#6 (permalink))
gogothegreat
Todd Anderson
gogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan člangogothegreat je naprosto sjajan član

Član od: 15.03.2006.
Poslednji login: 27.12.2007 10:27
Godine: 42
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 01.04.2006, 23:16

E, da, umalo da zaboravim. Htedoh sa vama da podelim saznanje koje je na mene možda najviše uticalo da se prosto zaljubim u kvantnu fiziku (ponavljam, samo na osnovnom, naučno-popularnom nivou).

U pitanju je čuveni eksperiment sa izvorom elektrona, zastorom sa dva uska proreza i ekranom osetljivim na delovanje elektrona. Kada na zastoru otvorite samo jedan prorez, bilo levi ili desni, na ekranu se uočava jednoliko "obojena" površina, što navodi na zaključak da su elektroni, u stvari, čestice koje, budući da su "ispaljene" iz izvora, prolaze kroz prorez na zastoru i padaju na ekran. Međutim, ako su oba proreza istovremeno otvorena, na ekranu se pojavljuju svetle i tamne pruge, koje nedvosmisleno ukazuju na pojavu interferencije, fenomena vezanog isključivo za prostiranje talasa.

Iz ovog eksperimenta, pored mnogih fantastičnih "usputnih" zaključaka, nastala je zapanjujuća i zadivljujuća teorija o talasno-čestičnom dualitetu elektrona (i svekolike materije uopšte), koja je na mene ostavila neizbrisiv utisak Božanskog upliva.

Eto, toliko od mene na ovu temu, barem za večeras!

Volim te kad pričaš, u svom ovom ludilu...

staro
  (#7 (permalink))
ribenzzi
Iskusni forumdžija
ribenzzi je miljenik mnogih članovaribenzzi je miljenik mnogih članovaribenzzi je miljenik mnogih članovaribenzzi je miljenik mnogih članovaribenzzi je miljenik mnogih članovaribenzzi je miljenik mnogih članova

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 22.09.2007 01:37
Godine: 26
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 03.04.2006, 10:45

Politicke nauke, socioloske, pravne, hemija...

staro
  (#8 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Godine: 31
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 03.04.2006, 17:52

Medicina

Gather ye rosebuds while ye may...

staro
  (#9 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:08
Godine: 33
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 05.04.2006, 14:58

Svašta me zanima, ali medicina posebno. Sve oblasti.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#10 (permalink))
greco
forever man
greco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen člangreco je savršen član

Član od: 06.04.2006.
Poslednji login: 02.07.2008 13:08
Godine: 24
Odgovor: Koja oblast nauke vas najvise privlaci? - 06.04.2006, 19:51

Biologija i hemija.

Odgovor