|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Muzika Za mene je rokenrol način života. Pali brate, narodnjaci su zakon |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Instrumenti muzički |
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: 25.11.2008 11:46
Pol: Muško
Godine: 33
|
Instrumenti muzički -
01.11.2008, 15:31
O orguljama se retko piše i malo zna.
Ako neko hoće koncert da organizuje nek mi se javi... http://www.gradjanski.co.yu/navigaci...&najcitanije=1 "Tužne vojvođanske orgulje Novinar: Z. Surla, Fotoreporter: V. Jovanović Nakon gotovo tridesetogodišnjeg rada, istoričar Đerđ Mandić objavio je knjigu "Vojvođanske orgulje", posvećenu tom pomalo zaboravljenom instrumentu kraljevskog zvuka, u izdanju "Agape" i Zavoda za kulturu Vojvodine. Na određen način, i autorov rad pratila je sudbina samih orgulja. Nemar – Ne samo da mi u istraživanju niko nije ni materijalno ni moralno pomagao nego sam, kako me je na vreme upozorio pater Kilbertus iz Beograda, nailazio na nerazumevanje i osporavanja u samim crkvenim krugovima kad sam tražio informacije o orguljama. Ipak nisam odustao, iako je trebalo preći hiljade kilometara do svake crkve s orguljama i pronaći potomke graditelja orgulja širom Evrope. Orgulje na području Vojvodine uglavnom potiču iz 19. i 20. veka, osim nekoliko primeraka iz druge polovine 18. veka koji se smatraju mlađim instrumentima od evropskih. Prvi trag o nabavci orgulja odnosi se na franjevačku crkvu u Baču 1719. godine. Te orgulje bile su u upotrebi do 1827. godine. Hronika franjevačkog manastira u Pančevu kaže da su iz radionice bečkog orguljara Antona Valtera orgulje dopremljene 1791. godine – kaže Đerđ Mandić. Do danas je naš sagovornik prikupio podatke za 175 instrumenata u Vojvodini, ali smatra da je taj broj mogao biti za trećinu veći da mnoge nisu uništene posle Drugog svetskog rata. – Devedesetih godina prošlog veka uništene su orgulje u crkvama u Prigrevici, Karavukovu, Starom Futogu, Bačkom Novom Selu i Putincima. Danas su orgulje prepuštene nemaru, nestručnoj popravci, a donedavno nije bilo ni želje ni sredstava da se obnove. Može se postaviti pitanje ko bi svirao na obnovljenim orguljama. Crkva ne školuje crkvene orguljaše, a oni koji završe odsek za orgulje na muzičkoj akademiji budućnost vide u inostranstvu. Od nekoliko koncerata godišnje niko ne može da živi – smatra naš sagovornik. Celebris artifex Od svih sačuvanih primeraka, trećina su mehaničke orgulje, a ostale su pneumatske, izuzev jednih elektropneumatskih. Interesantno je da je gotovo 40 odsto orgulja izrađeno u dve velike radionice – "Angster" u Pečuju i "Vegenštajn" u Temišvaru – dok ostale potiču čak iz 39 različitih radionica, a poreklo 12 odsto orgulja još nije utvrđeno. Po rečima Mandića, malo je poznato da je u Vojvodini bilo dobrih orguljara, ali njihovo postojanje nije zabeleženo u monografijama gradova ni zanatskih udruženja, čak nije zabeleženo niti iko zna da je jedan primerak u Novom Sadu izgradio naš sugrađanin. – Orguljara je bilo i u Apatinu, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Subotici, Kljajićevu i Padini. Među istaknutim orguljarima svakako je porodica Fišer iz Apatina. Kaspar Fišer je 1797. godine u apatinskoj crkvi izgradio svoje prve orgulje s dva manuala i šesnaest registara. Potom je izgradio orgulje u Novom Sivcu, Kljajićevu, Odžacima i Savinom Selu, a van teritorije Vojvodine gradio je i u Osijeku, Valpovu... Kod njega su zanat učili Antal Verle, Pal Pump i Andrija Fabing. U matičnoj knjizi umrlih pored imena Kaspara Fišera u Apatinu stoji "celebris artifex", to jest vrhunski umetnik – navodi naš sagovornik. Između dva svetska rata, u Kljajićevu je radio Franc Lindauer, rođen u Deronjama. Zajedno sa zagrebačkim orguljarom Milanom Majdakom osniva radionicu iz koje su potekle mnoge orgulje u Hrvatskoj, a one u Kljajićevu Lindauer je sam izgradio. – Anton Fajfer iz Bačke Palanke prepravio je 1932. godine zemunske orgulje, a popravke je uradio i u Futogu, Ratkovu, Temerinu i Baču. Adam Kajlbah izgradio je orgulje u crkvi svetog Roka u Novom Sadu, a Đula Hubmana u evangelističkoj crkvi u Janošiku i parohijskoj crkvi u Skorenovcu. O mnogim orguljarima koji su radili u devetnaestom veku nema sačuvanih arhivskih podataka, ali znamo da je majstor iz Zrenjanina Matija Tekstoris izgradio orgulje za evangelističku crkvu u Bačkoj Palanci 1836. godine, a njegov sugrađanin po imenu Klajn u Lovćencu – kaže Đerđ Mandić. Koncertne Od stranih graditelja, a bilo ih je tridesetak, treba izdvojiti Jozefa Angstera, rođenog u Jagodnjaku u Baranji, jer se njegove orgulje nalaze u Apatinu, Bačkom Bregu, Baču, Bačkoj Topoli, Bačkom Brestovcu, Bajši, Bezdanu, Somboru, Subotici, Zrenjaninu... preko četrdeset na području Vojvodine. Leopold Vegenštajn rođen je u Donjoj Austriji, veštinu građenja orgulja učio je u Beču, njegova radionica bila je aktivna gotovo 60 godina i za to vreme izgrađeno je blizu 400 orgulja. U Vojvodini je radionica "Vegenštajn" sagradila 30 orgulja, od Bačkog Monoštora, Bele Crkve, Kikinde, Novog Itebeja, Vojlovice, Vršca do Zrenjanina. Iz radionice Filipa Antulića Sobana jesu orgulje u Bačkom Petrovcu, a iz radionice Josip Brandla one u Gudurici, Laliću, Ruskom Selu i Vršcu – nabrojao je Mandić. Jedine koncertne orgulje u Srbiji postoje u beogradskom Domu sindikata, dok su u svetskim muzičkim centrima nezaobilazan instrument. – Zanimljivo je i da su sve do 1955. godine orgulje postojale u novosadskoj Sinagogi, kada su prodate Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Podatke o orguljama imam i za Beograd, a pre dve godine obišao sam Kosovo i Metohiju, tako da bih u novom izdanju, pod uslovom da se nađe sponzor, mogao da dam pregled ovog instrumenta u celoj Srbiji – najavljuje Đerđ Mandić." |
|
|
|
Odgovor: Instrumenti muzički |
|
![]() |
| Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati vezani za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
| > Instrumenti muzički |
Slične teme
|
||||
| Tema | Autor | Forum | Odgovora | Poslednja poruka |
| Muzički ukus kao kriterijum za izbor partnera | Lady S | Ljubav | 39 | 04.11.2008 12:54 |
| Najveći muzički spektakl koji ste posetili | Necromancer | Muzika | 35 | 03.09.2008 13:36 |
| Instrumenti koje volite da cujete, slusate i svirate... | silvia | Muzika | 16 | 11.12.2007 21:11 |
| Muzički kanali | Muckota | Televizija i ostali mediji | 11 | 30.08.2007 13:17 |