VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Nauka i tehnologija > Mobilna telefonija

Mobilna telefonija Modeli mobilnih telefona, kao i igre, programi i operativni sistemi namenjeni njima

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Baterija
staro
  (#1 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: danas 01:37
Pol: Žensko
Godine: 25
Baterija - 13.09.2006, 18:38

Uvek kada nabavimo novi mobilni telefon, zapitamo se kako formirati bateriju. Obicno prodavci ofrlje i nabrzinu to objasne. Za znatizeljne evo ukratkog objasnjenja:

Citat:
Punjenje baterija
Jedna od najvažnijih stvari, ako ne i najvažnija, prilikom prve upotrebe vašeg novog telefona jeste - pravilno formiranje baterije.Prvo da kažemo nešto o baterijama. Danas se, uglavnom, koriste četiri vrste baterija
  1. Ni-cd, tj. niklkadmijumske, retke na našem tržištu;
  2. Ni-mh, tj. niklmetalhidrid, najzastupljenije kod nas;
  3. Li-ion, tj. litijum jonske;
  4. Li-polimer, tj. litijumpolimer, novi tip baterija.
Pravilno formiranje baterije podrazumeva da prva tri punjenja traju minimum 12 sati, da se između punjenja baterija prazni do kraja, isključivo upotrebom aparata. U ovoj fazi punjenja baterija se ne sme dopunjavati.Punjenje treba da se izvrši isključivo fabričkim kućnim punjačem.
Što se tiče naredne faze korišćenja baterije, tj.telefona, stvari su bitno drugačije. Niklkadmijumsku bateriju nakon formiranja svaki put treba prazniti do kraja, niklmetalhidridsku barem dva puta mesečno, a ostale možete dopunjavati po želji.

Trajanje baterija

Vek trajanja baterije je između 600 i 2000 punjenja, zavisno od kvaliteta uložaka i samog načina punjenja baterije.
Baterije se razlikuju i po veličini: ultraslim, slim, standard, high performance i tzv. ‘leđa’. Ultraslim je najtanja baterija, dok je high performance najdeblja. Ove razlike najlakše ćemo vam objasniti na primeru Ericsson-ovog modela 688.
UltraSlim baterija ima 650 mAh, teška je 172 g i može da izdrži od 140-215 min razgovora.Slim baterija ima 800 mAh, teška je 194g, a može da izdrži 180-265 min. razgovora. Standard baterija ima kapacitet od 500 mAh, težinu od 180g a može da izdrži 120-190 min razgovora. High performance baterija ima kapacitet od 1200 mAh, teška je 217g, a vreme razgovora koje izdržava bez dodatnog punjenja je 270 do 400 min. Tzv. leđa baterije su specijalne baterije, koje se kače na leđa aparata i velikog su kapaciteta - najduže mogu da izdrže bez dodatnog punjenja. Takve baterije su Motoroline, serije Star-tac.
Za svaki tip debljine baterije koji smo naveli dali smo vreme trajanja ‘od-do’, zato što zavisi od jačine signala i baterija ima različitu potrošnju. Što je signal jači, potrošnja baterije je slabija, i obratno, pa u zavisnosti od svojih potreba koristite i određene baterije.
Prilikom dužeg neupotrebljavanja telefona bateriju obavezno skinete s aparata. Kao što su telefoni osetljivi na padove, direktnu izloženost suncu, a pogotovo na bilo koju tečnost, i baterije su osetljive na sve to.

goldie

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Baterija
staro
  (#2 (permalink))
goldie
golden girl
goldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimumgoldie je dostigao maksimum

Odgovor: Baterija - 13.09.2006, 18:39

Koliko traje baterija na vasem telefonu?

goldie

staro
  (#3 (permalink))
Mater Vetru
Botino blago
Mater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostale

Član od: 19.04.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 20:17
Godine: 32
Odgovor: Baterija - 13.09.2006, 20:00

Meni su lepo objasnili da su litijum-jonske i litijum-polimerne baterije već fabrički formirane, tj. napunjene i da za njih ne važi ono pravilo 3x12h sa prethodno potpuno ispražnjenom baterijom.

Navodno, dovoljno je prva 2-3 puta potpuno praznu bateriju puniti, u proseku, 3 sata uz ugašen fon. Da je proces punjenja završen pokazaće vam "hladan" punjač. Baterija je tada puna i nema potrebe da stoji duže na punjaču.

Baterija na mom Samsungu traje oko 3 dana i ja sam zadovoljna.

"Toliko je bilo u zivotu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo.
Trebalo je ziveti. "

staro
  (#4 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 01:52
Godine: 33
Odgovor: Baterija - 13.09.2006, 20:41

Ja imam tu litijum jonsku, valjda je Ultraslim, bar tako izgleda. I punila sam je tri puta po 12 sati, tako su mi rekli i ja poslušala. Posle se ispostavilo da mi je punjač od starta bio neispravan, tako da pitaj Boga kako se jadna formirala.

Da ne pipneš telefon mogla bi da traje i 8 dana. Ovako mi traje 3, mada i to zavisi od toga koliko je pržim... nekad i 2 a nekad i 4 dana. Znam da može da se priča 3 sata bez prestanka i to su mi rekli.

Ma ja sam skroz zadovoljna baterijom, nisam zadovoljna memorijom, al' šta je tu je, nisam ni ja savršena, volim moj telefončić

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#5 (permalink))
goldie
golden girl

Odgovor: Baterija - 13.09.2006, 21:55

Citat:
Mater Vetru kaže:
Meni su lepo objasnili da su litijum-jonske i litijum-polimerne baterije već fabrički formirane, tj. napunjene i da za njih ne važi ono pravilo 3x12h sa prethodno potpuno ispražnjenom baterijom.

Navodno, dovoljno je prva 2-3 puta potpuno praznu bateriju puniti, u proseku, 3 sata uz ugašen fon. Da je proces punjenja završen pokazaće vam "hladan" punjač. Baterija je tada puna i nema potrebe da stoji duže na punjaču.

Baterija na mom Samsungu traje oko 3 dana i ja sam zadovoljna.

Li-Ion i Li-Polymer baterije imaju efekat "pamcenja". One ne mogu da se prepune, jer je elektronika kod njih takva da kada se napuni baterija struja prestaje da se krece i time prestaje punjenje iako je telefon i dalje na punjacu. Zato su oni spomenuli "hladan" punjac, jer slobodni elektroni vise ne setaju kroz zice. Ovaj nacin punjenja mozemo nazvati punjenje po principu "spojenih sudova".
Neke baterije jesu fabricki formirane i to prodavci naglase.

Evo jos opisa ovih vrsta baterija:

Citat:
Nickel Metal Hydride (NiMH):

These batteries were introduced in the early 1990's as an improvement over older chemistries like Nickel Cadmium (NiCd). Although they may have a very slight memory effect, NiMH batteries are much more reliable than previous chemistries. Compared to a NiCd battery of equal size, a NiMh battery will run for 30-40% longer on each charge. NiMH batteries can also be recharged 60% in just 15 minutes. The unique NiMH chemistry packs much more power than NiCd. Additionally, NiMH batteries often have twice the lifespan of NiCds.

Lithium Ion (LiION):

The most popular batteries available. Li-ION have replaced NiMH batteries for many phones because they provide 4 distinct advantages :

1) 40% longer Standby and Talk Times than NiMh.
2) Lighter and more compact than NiMh batteries.
3) LiIon batteries do not suffer from memory effect .
4) The battery lifespan will be over 30% longer than NiMh batteries because the cells can accept more charge cycles.

Lithium Polymer (Li-Poly):

The newest and most advanced technology for cellular phone batteries. This brand new chemistry of battery allows for the most compact cells available. Li-Poly batteries are extremely light and in most cases very thin allowing for the highest battery life for the size. Lithium Polymer batteries share all of the benefits of Li-Ion plus can last up to twice as long.

Memory Effect:

The term "memory" in reference to batteries means the battery "remembers" its usual discharge point and superficially "needs" a charge whenever it hits that point. In other words, if you have a NiMh battery that always gets discharged to only 50% of its capacity, it will eventually not run below that 50% mark if you ever wanted to discharge it to a lower point.

Standby and Talk Times:

Standby and Talk Times are affected by a number of variables such as Digital vs. Analog, NiMh vs. Li-Ion, Model and Age of Phone, Temperature, and Humidity. These variable factors make it difficult to determine the exact amount of Standby and Talk Time any given cellphone battery will provide. Also, in simple terms the higher the mAh rating of the battery the longer the Standby and Talk Time will be.
Note: mAh – stands for "milli Amp hours" and is the measurement of a battery’s storage capacity.

How to maximize the life of your battery:

There are several things you can do to maximize the useful life of your battery: Dirty battery contacts are the number one source of charging problems. Clean the battery contacts with alcohol and a cotton swab from time to time. Make sure no cotton is left on the contact points. Don’t leave your rechargeable batteries dormant for extended periods. Take them for a "spin around the block" every so often. Batteries that sit idle for extended periods of time without charging begin to lose their ability to hold a charge and will self-discharge, so remember to charge them again before use. Always store batteries in a cool, dry place away from heat and metal objects.

goldie

staro
  (#6 (permalink))
goldie
golden girl

Odgovor: Baterija - 13.09.2006, 21:58

Evo sta jedan cika kaze:

Citat:
Naravno, svakom proizvođaču je lakše da kaže "punite bateriju 12 sati", jer će se baterija zaista i napuniti za tih 12 sati, ima raznih ljudi, i ne razume se svako u te stvari, plus što postoji toliko različitih tipova baterija da bi bilo suludo za svaku davati posebno uputstvo za punjenje, ovako je mnogo lakše. Da li to potrebno ili ne - naravno da nije, ali se proizvođač na taj način "osigurao". Nokia recimo preporučuje da prvih par punjenja traju po 4 sata, a i to je uopšteno, jer nekim baterijama treba više, nekim manje vremena. Što se tiče poštovanja ciklusa punjenja-pražnjenja, kod Li-Ion i Li-Polymer baterija to nije bitno jer one nemaju efekat "pamćenja" i mogu se puniti i dopunjavati proizvoljno.

Znaci sve zavisi od baterije do baterije. Ali ako je punite 2 puta po 12 sati necete pogresiti koji god tip bio u pitanju.

goldie

staro
  (#7 (permalink))
silvia
Moderator
silvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimum

Član od: 01.11.2006.
Poslednji login: juče 23:33
Godine: 29
Odgovor: Baterija - 22.11.2007, 21:57

Ne traje mi puno baterija, mozda 2 dana, nekad ni toliko ne izdrzi

Ono što može i biti i ne biti uvek se, na kraju krajeva, pokori onome što mora biti.

staro
  (#8 (permalink))
Tami80
trag u beskraju
Tami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen članTami80 je savršen član

Član od: 30.01.2008.
Poslednji login: 29.11.2008 11:59
Godine: 28
Odgovor: Baterija - 20.02.2008, 14:16

Nekim 5 dana....i zaboravim da ga napunim...

" Ljude treba suditi samo po njihovim vrlinama , a ne po njihovim manama; medjutim,po vrlinama nas ocenjuju samo nasi prijatelji, a nasi neprijatelji nas ocenjuju samo po nasim manama."

staro
  (#9 (permalink))
silvia
Moderator
silvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimum

Član od: 01.11.2006.
Poslednji login: juče 23:33
Godine: 29
Odgovor: Baterija - 18.11.2008, 10:02

Na ovom novom telefonu, mi baterija traje 3 do 4 dana, zadovoljna sam

Ono što može i biti i ne biti uvek se, na kraju krajeva, pokori onome što mora biti.

staro