|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Kulinarstvo i ishrana Male tajne velikih majstora |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: In vino veritas - istina ili zabluda ? |
|
|
"strašan" zmaj
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 29.06.2007.
Poslednji login: danas 01:15
Pol: Žensko
Godine: 35
|
Odgovor: In vino veritas - istina ili zabluda ? -
05.03.2008, 14:23
Citat:
![]() Putevima vina Inače,moje omiljeno alkoholno piće,po mogućnosti belo. I naravno In vino veritas. ![]() Ko je mene poznavao, ni pakao mu neće teško pasti.
![]() |
|
|
|
|
|
|
|
Početnik
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.12.2007.
Poslednji login: danas 01:50
Pol: Muško
|
06.03.2008, 12:45
dragi narode....
vidim provlaci se pitanje o vinima sa nasih prostora, sto u principu i nije lose....tema je malo otisla prema svetskim vinima ,sto i nije cudo, jer kao i dosta toga malo se na tom polju devalviralo svih ovih nesretnih godina..... jugoslavija se uvek nalazila na vinskoj karti evrope,po znanju, geografskom polozaju i klimi to i zasluzuje. [world atlas of wine by hugh johnston str.224-225,1971-85, stivo gde je npr. ucrtan svaki znacajaniji VINOGRAD zemalja koje su vodece u proizvodnji vina] mislim da osim kontrolisanog kultivisanja treba sto pre doneti striktna pravila po ugledu na AC [apellations controlees] u francuskoj ,koja bi unela vise reda i respekta prema samoj proizvodnji a time bi se otvorila vrata sveta za nasa vina. zalosna cinjenica je da danas na etiketama uglavnom pise "vino sa geografskim poreklom ", sto svi shvatamo sta znaci, mada ne govori nista poznavaocima ili onim drugima... ohrabruje podatak da se sve vise uzgaja cabernet sauvignon, chardonay, sauvignon blanc, gamay ......bez namere da se zapostave tradicionalne i regionalne sorte, riesling [italijanski], traminer, ottonel, zupsko crno, vranac itd.... ![]() just take it easy, as it comes..
|
|
|
|
|
|
Početnik
|
06.05.2008, 14:02
hi vinoljubci !
nesto vas nema u poslednje vreme, dali je u pitanju zauzetost i besumicni tempo XXI veka koji ubrzano trosimo ili ste digli ruke od vina i presli u neki od "izdajnickih " tabora piva ili zescih varijanti ? ![]() sinoc otvorih flasu beaujolais-a, mladog vina za koje se moze reci slobodno da je najpopularnije i najmasovnije u upotrebi u svojoj domovini- francuskoj. ovo vino se pije mlado [1-3] godine i krasi svaki karirani stolnjak malih krcmi i restorana od atlantika do azurne obale. beaujolais koje najcesce nosi epitet vin d' maison ili vin d' piat , potice iz burgundije, severno od lyon-a i pravi se od gamay sorte koja se odlikuje tananom strukturom ali istovremeno divnim ukusom jagoda i poljskog cveca sa tek nazirucom kolicinom kiselosti [acidity].zbog svoje tanane strukture nije pogodno za cuvanje, i zato se konzumira u prvoj ili drugoj godini, najcesce obelezavajuci prve dane proleca, sedeci al fresco,uz piletinu, sve vrste pasti ili neke od mladih sireva.najbolje ga je piti sa sobne temperature ili u slucaju letnjih vrucina veoma kratko [10-15m] ohladjeno. moja flasa je bila sasvim zadovoljavajuceg kvaliteta, uzimajuci u obzir da je predvidjena i punjena za veliki lanac supermarketa sainsbury's ali vredi spomenuti da beaujolais iako svakodnevno stolno vino, za poznavaoce i ljubitelje koji traze savrsenstvo i harmoniju donosi nekoliko pravih remek-dela vinarstva [beaujolais villages - duboeuf........cote de broully- chalreon thivin....fleurie -skoro bilo koji......chenas-moulin-a-vent......itd, itd] poz rusty ![]() ![]() just take it easy, as it comes..
|
|
|
|
|
|
smucalica...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.05.2006.
Poslednji login: 02.07.2008 13:25
Pol: Žensko
Godine: 36
|
16.05.2008, 21:45
Volim da probam vina i obično mi se svide već posle prvog gutljaja
Naročito volim kada odem u posetu rođacima vinogradarima,tad se uvek nađe flaša ''posebno čuvanog'' samo za ''ovakve goste''... ![]() Nedavno sam bila u poseti jednom prijatelju koji ima hobi da kupuje vina po belom svetu i čuva za drage goste...Poznajući mene i moj karakter sam je odabrao ''posebnu'' flašu prema meni i sudeći po mojoj reakciji - nije pogrešio... ![]() |
|
|
|
|
|
Početnik
|
21.05.2008, 16:06
sokice
[ne volim da tepam , al' 'ajd].......dobrodosla u klub, ...... ![]() just take it easy, as it comes..
|
|
|
|
![]() |
| Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati vezani za temu | |
| Vrste prikaza | |
|
|
| > In vino veritas - istina ili zabluda ? |