VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Kulinarstvo i ishrana

Kulinarstvo i ishrana Male tajne velikih majstora

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Votka konačno definisana
staro
  (#1 (permalink))
silvia
Moderator
silvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimumsilvia je dostigao maksimum

Član od: 01.11.2006.
Poslednji login: danas 19:21
Pol: Žensko
Godine: 29
Votka konačno definisana - 21.06.2007, 00:18

Tradicionalna votka mora da bude napravljena od žitarica ili krompira, precizirali su poslanici Evropskog parlamenta (EP) i time prekinuli višegodišnje rasprave o definiciji tog pića.

Votka proizvedena od drugih sastojaka je takodje votka, ali na etiketi moraju da budu navedeni njeni sastojci, precizira se u saopštenju EP.
Spor oko votke razbuktao se kada se sedam zemalja u kojima se to piće tradicionalno pravi pobunilo da se votkom nazivaju i destilati, na primer, od vina, prenela je agencija ČTK.

Prema tvrdnjama zemalja kao što su Poljska, Finska i Švedska, ti destilati ne poseduju karakteristike votke jer se pri njihovom spravljanju ne poštuje tradicionalna receptura.
S druge strane, zemlje koje se ne pridržavaju recepture tvrdile su da je votka alkohol bez mirisa i da na njegov kvalitet ne utiču sirovine od kojih je napravljen.

U svetu se godišnje popije oko 4,5 milijardi litara votke, od čega 57 odsto u Rusiji. Evropa u potrošnji učestvuje s 11 odsto.
Medju "velesile votke" spadaju Baltičke zemlje, Poljska i Skandinavija u kojima se spravlja 70 odsto ukupne svetske proizvodnje.

Evropski parlament je doneo regulativu koja definiše kvalitet i drugih žestokih pića i štiti njihovo geografsko poreklo, kao što su pored ostalog češka šljivovica, grčki uzo, austrijski liker "Jagatee" i nemački Rum-Verschnitt.

Tanjug

4.5 milijadi litara votke godisnje? ne znam za vas ali ja je bas ne volim

Ono što može i biti i ne biti uvek se, na kraju krajeva, pokori onome što mora biti.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Votka konačno definisana
staro
  (#2 (permalink))
DanijElla
Slatka mala
DanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan članDanijElla je naprosto sjajan član

Član od: 26.09.2006.
Poslednji login: 30.07.2008 12:47
Pol: Žensko
Godine: 30
Odgovor: Votka konačno definisana - 21.06.2007, 00:33

Citat:
silvia kaže: Pogledaj poruku

4.5 milijadi litara votke godisnje? ne znam za vas ali ja je bas ne volim
zar toliko? Pa to je stvarno mnooooooogooooo

Inače ni ja je ne volim , mene podseća na benzin

Žena nije stvar od celika, ona je cvet. Ona ne traži suvoparnu stvarnost, ona želi vedrinu ljubaznih reci. Bolje je svakog dana reci nešto milo, nego surovom ozbiljnošcu raditi za nju celog veka.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Kulinarstvo i ishrana > Votka konačno definisana