|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Književnost Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Orhan Pamuk |
|
Odgovor: Orhan Pamuk |
|
|
|
|
....dream chaser....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: danas 10:30
Pol: Žensko
Godine: 28
|
Odgovor: Orhan Pamuk -
05.05.2008, 14:50
Istanbul ![]() "Da li je tajna Istanbula u njegovom siromaštvu koje živi pored slavne istorije, što nasuprot tome što je toliko otvoren za spoljne uticaje vodi zatvoren mahalski i društveni život i što mu se svakodnevica sastoji od trošnih, krhkih odnosa u pozadini veličanstvene prirodne lepote okrenute spolja? Ali, svaka priča vezana uz opšte karakteristike jednog grada, njegov duh ili biće, pretvara se posredno u razgovor o našem sopstvenom životu, a još i više o našem sopstvenom duhovnom stanju. Grad nema drugog centra osim nas samih." Pamuk kao da slika sebe i grad, pocinjuci iz jednog ugla, pa nastavljajuci u sredini pa u novom uglu, pa pozdainu...i tako u krug....knjigu/sliku zavrsava svojom odlukom da postane pisac, a ne slikar, kada je bio na drugoj godini fakulteta....knjiga iako je celina, kao da nije zavrsena, jer on i grad i dalje zive... Fotografije u knjizi su sjajne, sve....i one ameterske, koje su fotografisali clanovi njegove porodice i on, i one koje su dela profesionalnih fotografa....A Melingove grafike su inpresivne... ![]() Osecanja koje je prikazao su autenticna, skoro opipljiva...mada je gotovo ne moguce pisati o sebi i svojim emocijama u detinstvu iz perspektive pedesetogodisnjaka realno....bez novih iskustava i drugacijeg pogleda na svet...Ogolio je sebe i svoju porodicu u velikoj meri. Kroz sam grad nas vodi po Bosforu i zabacenim cetvrtima spretno, za ruku...roditeljski, polako i oprezno... Sjajna je knjiga, preporucujem..... ![]() voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija." Soren Kierkegaard |
|
|
|
|
|
žena drugog sistema
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: 17.07.2008 23:28
Godine: 31
|
05.05.2008, 15:10
Dodje trenutak i da opovrgnem samu sebe.
Pročitah Zovem se crveno i mogu reći da je jedna od najboljih knjiga koje sam ikada čitala. Ima nešto u Orhanovom stilu što podseća na Andrića. Možda je Panovićev prevod malo čudan, ipak je on arabista a turski pripada altajskoj, sasvim drugoj jezičkoj porodici, težak je i nimalo zahvalan za prevodjenje. Inače likovi su fenomenalno odradjeni, pisac ih je bukvalno slovima nacrtao..odlično.. ![]() Baš mi se dopada, inače volim orijent pa jedva čekam da se dokopam Istanbula... "Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde
|
|
|
|
|
|
....dream chaser....
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
|
05.05.2008, 15:36
Citat:
![]() ![]() ![]() To mi se recimo desavalo kada sam citala Crnjanskog.... Procitaj i ostale njegove knjige ako uspes, bas me zanima kakav ce ti onda biti utisak. Mene na polici ceka Sneg... ![]() Moram jos da dodam, da je Zovem se crveno bestseler, a da ga je retko ko zaista procitao....cudno mi je, prica je stvarno zanimljiva, jeste pisana drugacije, ali ima sve elemente, jos na pocetku, da drzi paznju i budi znatizelju...treba se samo malko pomuciti.... voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija." Soren Kierkegaard |
|
|
|
|
|
|
žena drugog sistema
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: 17.07.2008 23:28
Godine: 31
|
05.05.2008, 17:22
Citat:
Slična stvar je i sa Imenom ruže..Meni su te dve knjige slične baš u tom smislu, da nisu trash i lagane a opet, drže pažnju do kraja i imaju itekako šta da kažu.. "Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde
|
|
|
|
|
|
|
medeno srce
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 05.10.2007.
Poslednji login: danas 08:04
Godine: 29
|
05.05.2008, 20:30
Procitala sam 'Zovem se crveno' i priznajem da je jedna od retkih knjiga koja me je odusevila, mada mi je na momente bila mracna jer inace nisam ljubitelj orjenta.
Nameravam da se dokopam 'Istanbula' ovih dana pa cu sabrati utiske. Kad bi meni dali kisobran, ja ga ne bih potrosio sam
pola mesta ja bih dao nekom, ko je dobar a slucajno sam. |
|
|
|
|
|
....dream chaser....
|
06.05.2008, 13:31
....Kao sto je uvek bilo medju turskom laickom burzuazijom strah koji sam osecao nije bio strah od Boga, vec od onih koji u Boga previse veruju....
....Za jednog slikara nije vazna istina predmeta, vec njihov oblik, za romanopisca nije vazan redosled dogadjaja, vec njihov sklop, a za pisca memoara nije bitna autetnticnost dogadjaja vec njena simetrija. Zbog toga, citalac primecuje da dok govorim o sebi pokusavam da pricam o Istanbulu i dok pripovedam o Istanbulu pokusavam da kazem nesto o sebi i odavno je shvatio da su te nevine i nemilosrdne bitke priprema za nesto drugo.... iz Istanbula voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija." Soren Kierkegaard |
|
|
|