VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Književnost

Književnost Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Antipreporuka, što da ne?
staro
  (#11 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: danas 10:18
Pol: Žensko
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 12.03.2008, 22:14

Citat:
Kalina kaže: Pogledaj poruku
Niako ne volim Kuelja....suvise mi je komercijalan....pokusava veliku mudrost da strpa u plitko stivo na sto pristupacniji nacin....da bi prodao sto vise knjiga...bar ja to tako dozivljavam.......
Ne volim ga ni ja... Više... Dopada mi se "Na obali reke...", ostalo ... Ali i dalje ga čitam kao blesava... Zašto? Ne znam... Možda očekujem još jedno čudo... Al` njega neeeemaaaa

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
The Gunslinger
Iskusni forumdžija
The Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamant

Član od: 04.03.2008.
Poslednji login: 16.07.2008 00:23
Pol: Muško
Godine: 16
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 13.03.2008, 10:27

Pokušao sam da čitam knjigu ‚‚Meta‚‚ od Vuka Draškovića, al prosto nisam mogao, što zbog toga što je dosadno, politički usmereno, a i čovek bre ne zna da piše. Kad sam pre nekoliko dana čuo od jednog tipa (IQ=0) da je to najbolja knjiga koju je pročitao u životu, došlo mi da

Takođe, kad je jedan moj drug, počeo da priča kako mu je super bila autobiografija Siniše Mihajlovića, pa posle autobiografija Ćurčića....

Ne čitajte te knjige, ni za živu glavu!

Guns don't kill people.

I do!

staro
  (#13 (permalink))
Bazarov
Početnik
Bazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamant

Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 22:55
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 15.03.2008, 18:04

Citat:
Isahara kaže: Pogledaj poruku
Ne znam da li je ovo antipreporuka ali ne volim da čitam ruske pisce.
Znam da su klasici obavezno štivo, makar u vidu školske lektire i slažem se da ih treba poznavati ali mi se nikako ne dopadaju. Odišu hladnoćom, siromaštvom, rečenice su beskrajno duge a motivi veoma siromašni. Ne dovodim u pitanje njihov kvalitet, prosto iznosim svoju impresiju.
Dakle, ne čitati ruske klasike ako vam je hladno i ako ste tužni. Bićete još tužniji.
Da ne komentarišem ostalo (i sama si rekla da je to tvoj utisak, tako da poštujem to kao subjektivnu ocenu), ali reći za Tolstoja, Dostojevskog, Puškina, Jesenjina, Turgenjeva, Gorkog, Gogolja, Ljermontova da su hladni - ne mogu da prihvatim da iko stvarno to oseća kod njih.

Antipreporuka za Vidojkovića, Mariju Jovanović, Ćirića, Den Brauna, Koelja!

Bio je zanimljiv, sad je dosadan. Bio je sočan, sad je sparušen. Bio je jedan jedini, sad je jedan od mnogih. Zar to znači: opametiti se? (Meša, Tvrđava)

staro
  (#14 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 12:40
Godine: 31
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 15.03.2008, 18:47

Po meni ne postoji "loša" knjiga...
Ali...čitajući letos Koelja,Dnevnik jednog čarobnjaka...svašta nešto se isprojektovalo po mojoj glavi,sa knjigom sam stala na pola,u momentu kada sam shvatila da se pisac u toj knjizi na specifičan način,bavi najblaže rečeno modernim veštičarenjem....

http://www.vojvodinacafe.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=14584&dateline=120166  0282

staro
  (#15 (permalink))
Bazarov
Početnik
Bazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamant

Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 22:55
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 15.03.2008, 20:38

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
Po meni ne postoji "loša" knjiga...
Ali...čitajući letos Koelja,Dnevnik jednog čarobnjaka...svašta nešto se isprojektovalo po mojoj glavi,sa knjigom sam stala na pola,u momentu kada sam shvatila da se pisac u toj knjizi na specifičan način,bavi najblaže rečeno modernim veštičarenjem....
Ne bavi se on veštičarenjem, već, kao što neko reče, pokušava da velike i teško dokučive probleme rešava prečicom i izlaže ih na način koji se dopada ljudima koji nemaju strpljenja i običaj da čitaju. Još gore je to što on nema nijednu, stvarno originalnu, svoju misao, već reciklira misli od Sokrata, preko Hrista, do Ničea, Sartra, Markesa, pa sve to steše do banalnosti, smuti i prospe kao svoje. Čist populista!

Bio je zanimljiv, sad je dosadan. Bio je sočan, sad je sparušen. Bio je jedan jedini, sad je jedan od mnogih. Zar to znači: opametiti se? (Meša, Tvrđava)

staro
  (#16 (permalink))
The Gunslinger
Iskusni forumdžija
The Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamant

Član od: 04.03.2008.
Poslednji login: 16.07.2008 00:23
Godine: 16
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 15.03.2008, 23:30

Pablo Koeljo.... pokušao sam da čitam Alhemičara, pa odusto, pa onda Vešticu iz Portobelja pa odustao, a posle i Dnevnik jednog čarobnjaka, i opet odustao. Prosto ne mogu da ga čitam, a svi ga hvale. Nisam siguran zašto.

Pokušao sam da čitam Rat i Mir, Zločin i Kaznu, Kako se kali čelik i Anu Karenjinu. Ništa nisam uspeo da pročitam. A kako će biti kad budem morao to da uradim sledeće godine u drugom srednje....

Guns don't kill people.

I do!

staro
  (#17 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 12:40
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 15.03.2008, 23:44

Citat:
Bazarov kaže: Pogledaj poruku
Ne bavi se on veštičarenjem, već, kao što neko reče, pokušava da velike i teško dokučive probleme rešava prečicom i izlaže ih na način koji se dopada ljudima koji nemaju strpljenja i običaj da čitaju. Još gore je to što on nema nijednu, stvarno originalnu, svoju misao, već reciklira misli od Sokrata, preko Hrista, do Ničea, Sartra, Markesa, pa sve to steše do banalnosti, smuti i prospe kao svoje. Čist populista!
...slažem se sa tobom...al kad budeš pročitao Čarobnjaka,volela bi da čujem tvoje mišljenje

http://www.vojvodinacafe.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=14584&dateline=120166  0282

staro
  (#18 (permalink))
memento
nostromo
memento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimummemento je dostigao maksimum

Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: danas 13:32
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 16.03.2008, 00:14

Paola Kuelja mozete kupiti u svakom kiosku. U svakom selu. Nisam siguran da je masovna prodaja ujedno i najpouzdaniji znak kvaliteta tako i u tolikoj kolicini prodavanih knjiga. Zaista ne verujem da je kod nas toliko uznapredaovao prosecni nivo duhovnosti i ljubavi prema lepoj literaturi. Biti In u umetnosti, a posebno u knjizevnosti, je gotovo siguran znak brze prolaznosti. Takvih primera je bezbroj. Kada se u toj kolicini primeraka budu prodavali i Volter, Erazmo, Rable, Dzojs, V. Vulf, pa i ti beskskrvni, hladni i siromasnog duha i nezanimljive recinice Rusi, poveracu da je taj Kueljo zaista planetarna velicina. Vise sam nego siguran da je on vise trenutni pomodarski atribut nego autentican kulturno knjizevni dogadjaj najviseg dometa. Naravno, ovo je samo moje licno i krajnje subjektivno misljenje...

Ploviti se mora, voleti je poželjno...

staro
  (#19 (permalink))
Isahara
žena drugog sistema
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: 17.07.2008 23:28
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 18.03.2008, 13:53

Citat:
memento kaže: Pogledaj poruku
Paola Kuelja mozete kupiti u svakom kiosku. U svakom selu. Nisam siguran da je masovna prodaja ujedno i najpouzdaniji znak kvaliteta tako i u tolikoj kolicini prodavanih knjiga. Zaista ne verujem da je kod nas toliko uznapredaovao prosecni nivo duhovnosti i ljubavi prema lepoj literaturi. Biti In u umetnosti, a posebno u knjizevnosti, je gotovo siguran znak brze prolaznosti. Takvih primera je bezbroj. Kada se u toj kolicini primeraka budu prodavali i Volter, Erazmo, Rable, Dzojs, V. Vulf, pa i ti beskskrvni, hladni i siromasnog duha i nezanimljive recinice Rusi, poveracu da je taj Kueljo zaista planetarna velicina. Vise sam nego siguran da je on vise trenutni pomodarski atribut nego autentican kulturno knjizevni dogadjaj najviseg dometa. Naravno, ovo je samo moje licno i krajnje subjektivno misljenje...
Dragi Memento, ne mogu se oteti utisku da ste iskoristili moj post o krajnje subjektivnom doživljavanju ruske književnosti ali nažalost, interpretirali ste moje pomalo proizvoljno te bolje da ste citirali. Ne mislim da ijedan narod može biti siromašnog duha. I nisam sklona da koristim romantičarske odrednice, tipa "duh naroda" a rečenice ne držim nezanimljivim već predugim što je stilska odlika. Ipak je umetnost u pitanju
Elem, antipreporuka bi bila ekspanzija romasiranih biografija poznatih slikara. Od majstora renesanse zaključno sa Van Gogom ili Lotrekom. Naravno je poželjno biti upućen u istoriju umetnosti ali ovo prevazilazi sve mere dobrog ukusa. Posle treće pročitane, sve postaju nalik jedna drugoj

"Whenever people agree with me I always feel I must be wrong" Oscar Wilde

staro
  (#20 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: danas 10:18
Odgovor: Antipreporuka, što da ne? - 19.03.2008, 15:36

Veoma sam se pokajala zbog prethodnog posta koji sam postavila na ovoj temi... Kada sam malo bolje razmislila, jako je ružno etiketirati nekoga zato što je bio sposoban da napiše neko delo i publikuje ga... Zašto bi neko uzeo u obzir šta je to što se meni svidja ili ne?... Mislim da svako treba da čita ono što odgovara njegovom senzibilitetu, uzrastu, interesovanjima ili stepenu obrazovanja... Zar su samo klasici "prava" književnost?... Ne, naravno... Prava stvar je ono što nas dotakne, što u nama samima probudi emocije i ostavi trag... Pa zašto to nekom ne bi bio Koeljo ili Habjanović?...

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje