BLAGOJA RISTESKI - PLATNAR
rodjen u Prilepu 5.Marta 1949,god;
Makedonski Sekspir,kako su ga prozvali njegovi savremenici,je autor monodramskih tekstova "Carcinoma mame", "Dilirijum tremens",koji su odigrani na sceni "Makedonskog Narodnog Teatra" u Skoplju. U poeziji se istice delima "Pesja pena" i ""Ledena urna".

Za dramu iz istorije makedonskog naroda "Crni Spira",koja je odigrana 1989.god,dobija nagradu za naj bolji dramski tekst.Pored ove drame je napisao i drame "Kineska kuhinja","Ibro jarane", "Arsenij",koja je odigrana 1993,God, u reziji Vladimira Milcina, koji je tom prilikom objasnio: "U "Arsenij" je dramsko pretakanje autenticnih dogadjaja iz nase daleke istorije,pre ukidanja Ohridske Arhiepiskopije, ispunjeno spletom nesporazuma, trevoga,raskola,punom koloritnom leksikom"". Za ovo delo Platnar dobija "Nagradu za tekst" na "Teatarskim igrama" 1994.g. Dramski tekst "Ibro jarane"je snimljen i kao TV drama. Za svoje delo "Lepa Angelina",Platnar izjavljuje; "Jos jedna ruza je iznikla iz ove,moje busave glave,koja oacajna cuti u mlazu zestoke krvi...
Necu drame u zivotu! Necu zivot u dramama!".

Slika je umanjena. Kliknite ovde kako biste videli originalnu sliku. Dimenzije originala su 680x680.

"Ovim dramskim tekstom Platnar je postao pisac greha i milosti covekove",izjavljuje prof. dr. Ferid Muhic.
Inspirisan Mariovom,Platnar od 1999 - 2002.god. u saradnji sa ministarstvom kulture,snima dokumentarne filmove "Gorna zemja","Alsar", i "Nigra set formosa" ("Crna ali predivna").Rec je o seriji naucnih dokumentarnih filmova,koji govoreci o elementima geomorfoloskih cuda,botanickih retkosti,insektima i pticama,o reci - onoj,otvorenoj veni od nekog Boga,upravo govore o nama,ljudima.U trilogojo filmova,Platnar se pojavljuje kao reziser,autor tekstova i narator.
Pisao je i sinopsise za filmove "Posmrtna zlatna maska","Samoil","Vladimir i Kosara","Bez neba".
Objavljene su mu knjige "Za Serafima i heruvina","Drame", i posthumno;"Luda vremena", i "Donja zemlja".
Nesvakidasnji glasnogovornik,neponovljivo talentovani,dobronamerni Platnar,veliki je pisac koji je obradjivao teme makedonskog miljea,makedonske mitove,istoriju.
Bio je strastveni ljubitelj prirode,i svega sto po zemlji hoda,nebom leti,u vodi pliva.
Preminuo je iznenada u svom domu 20.Oktobra 2004,god.

Slika je umanjena. Kliknite ovde kako biste videli originalnu sliku. Dimenzije originala su 798x595.

Povodom njegove smrti jedna od njegovih cerki,Barbara Platnar ,izmedju ostalog izjavljuje;
"...,a to sto kazu da je umro - nije istina!
To je samo njegova ptica slomila krila.
Za oca znam; njegov je orao rasirio krila za svoj,poslednji let,da ga odnese u "Gornju zemlju".
Umirio se veliki vulkan...
Stale su reke sa lavom,skamenile su se raskosne skulpture njegovih predivnih misli.
U meni vise nista ne peva,ili sam ja postala gluva za sve pesme,koje peva dusa?".