VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Književnost

Književnost Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Pro et contra
staro
  (#1 (permalink))
makilli
Moderator
makilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimummakilli je dostigao maksimum

Član od: 21.11.2006.
Poslednji login: danas 07:17
Pol: Žensko
Godine: 26
Pro et contra - 17.07.2007, 21:28

Pokrećem temu u nadi da ćemo razrešiti pojedine nedoumice,mada ih neki i nemaju,a sa druge strane da probamo da dobijemo što više argumenata koji će podupreti jednu od ovih opcija.Naravno da će se diskutovati o knjigama , koje u nama, ili izazivaju totalno ushićenje ili totalno gadjenje, na samo pominjanje naslova iste.

Počinjemo sa jednom od najprodavanijih,najkontraverznijih,najomraženijih, ... sa knjigom na koju ni Katolička crkva nije ostala ravnodušna...

Citat:
Knjiga "Da Vinčijev kod"

„Da Vinčijev kod“ (eng. The Da Vinci Code) je roman koji je napisao američki pisac Den Braun (eng. Dan Brown). Roman je izdat 2003. godine. Bio je svetski bestseler sa preko 36 miliona odštampanih primeraka (do avgusta 2005. godine) i preveden je na 44 jezika, uključujući i srpski.

Spajanjem elemenata detektivskog romana, trilera i romana o zaveri, priča je zainteresovala mnoge ljude. Naime, radi se o objašnjavanju raznih teorija o legendi o „Svetom gralu“ − peharu tajne večere i ulozi Marije Magdalene u istoriji hrišćanstva - teorije koje hrišćani smatraju jeretičkim i koje su kritikovane kao istorijski netačne.

Knjiga je drugi deo trilogije knjiga koja je počela Braunovim romanom iz 2000. godine koji se zove „Anđeli i Demoni“ (eng. Angels and Demons) u kojem se čitaoci upoznaju sa glavnim junakom Robertom Langdonom. Novembra 2004. godine, „Rendom Haus“ (eng. Random House) je izdao specijalno ilustrovano izdanje knjige sa preko 160 ilustracija.

U knjizi se tvrdi da je Rimokatolička crkva bila umešana u zaveru da se sakrije istinita priča o Isusu Hristu. Pod ovim se podrazumeva da Vatikan funkcioniše na osnovu laži, ali ništa ne priznaje kako bi bili na vlasti. Pristalice knjige tvrde da je knjiga vrlo kreativna, uzbudljiva i podstiče na razmišljanje, dok kritičari napadaju knjigu zbog navodne istorijske netačnosti.

wikipedia

Da Vinčijev kod , pro et contra?

...i may not be perfect but i'm always me...

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Pro et contra
staro
  (#2 (permalink))
ZOE
uvek ista
ZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimumZOE je dostigao maksimum

Član od: 13.12.2006.
Poslednji login: danas 01:26
Pol: Žensko
Godine: 46
Odgovor: Pro et contra - 18.07.2007, 00:15

vrlo smelo napisana...tendeciozno antihriscanska. Citala sam raznorazne polemike na ovu temu, i slazem se sa komentarima, kao sto su, da knjiga sadrzi lazi koje srozavaju i teologiju i istoriju - zalosno!

Svete, kad umrem, sačuvaj u svojoj tišini samo jednu reč za mene: "voleo sam"
(Tagore)

staro
  (#3 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:47
Pol: Muško
Godine: 57
Odgovor: Pro et contra - 26.09.2007, 23:45

Najbolja je laž kada sadrži pedest posto istine vešto smeštene između laži!
"Da Vinčijev kod" je upravo takva knjiga, virtuoznošću pisca, poznavanje materije o kojoj piše, uspeo je da napravi intrigantnu priču koja mu je donela ono i zašto ju je napisao: svetsku slavu. Okvire gde ju je smestio, zadirući u veru, automatski je skupio publiku-čitaoce. Podela na za, protiv i onih nezainteresovanih, a ovih zadnjih je mnogo manje od ovih prvih, samo su učvrstili komercijani efekat napisane knjige. Moja ocena je briljantno smišljeno i napisano, ali nažalost zadirujuće u nešto što je mnogima sveto: veru.Dali je moralno tako nešto uraditi, e to je druga priča, jer novac i slava su nerazdvojni brat i sestra đavolovi, tu duše propadaju. Podseća me način odabrane teme i stil prezentovanja istina i laži na Harolda Robinsa i njegove romane. Ne u bukvalnom smislu već po osnovnoj zamisli, Robins pišući o savremenoj Americi, u svojim beletrističkim romanima, isto to radi kao i Den Braun, vešto kombinujući istine i laži stvara priču koja je pitka i na oko istinita sa prepoznatljivim likovima savremene Amerike, samo što je to u daleko skromnijem, pa i lokalnom, vremenskom pozicioniranju, i on uspeva. No to je moje skromno mišljenje palo na pamet vezujući neke konce pri čitanju i jednog i drugog pisca. Uostalom "Da Vinčijev kod", će nahraniti ateiste, ostaviti ravnodušnim slaboverujuće, i naoštriti vernike protiv njega!

staro
  (#4 (permalink))
zzz
Novi član
zzz je na dobrom putu

Član od: 28.09.2007.
Poslednji login: 13.10.2007 15:47
Godine: 31
Odgovor: Pro et contra - 02.10.2007, 13:17

Zasto nebi bilo moralno napisati takav roman?

Mozda bi pitanje i bilo na mestu da je DaVincijev Kod imao pretenziju da bude predstavljen kao naucno delo koje otkriva nekakve cinjenice ali s'obzirom da je u pitanju ROMAN koji po definiciji autoru dozvoljava da pusti masti na volju ja ne vidim problem. Tom logikom bi citavi zanrovi (poput naucne fantastike) bili etiketirani kao jereticki, nemoralni spisi cije bi autore svakako trebalo spaliti na lomaci (uopste ne sumnjam da bi Braun upravo tako i zavrsio da inkvizicija ipak nije malo prevazidjena), jer pisati o bicima koja zive na drugim planetama je prilicno u sukobu sa ucenjem crkve.

Nesto slicno (samo svakako u mnogo blazoj formi) je bilo i sa famoznim Harijem Poterom jer kako neko ko se bavi magijom i vesticarenjem uopste moze da bude good guy???

Ja nisam ateista (naprotiv) i procitao sam DaVincijev Kod i uopste se nisam nasao besnim ili razocaranim, niti sam doveo u sumnju ono u sta verujem upravo zato sto je to fikcija, sa vrlo zanimljivom i golicljivom temom.

staro
  (#5 (permalink))
Bazarov
Početnik
Bazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamantBazarov je dijamant

Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 22:55
Odgovor: Pro et contra - 11.05.2008, 14:37

Knjiga koja osim fabule nema ništa: ni stil, ni poruku... možda par obećavajućih likova na kojima je moglo da se gradi. Baš zbog svega toga očekivao sam sjajan film. Međutim, ispade da je film i gori od knjige.
Crkva? Hm, mislim da je osuđivanjem umetnika nanela sebi mnogo štete. Tolstoj ekskomuniciran iz RPC, na Ruždija bačena fatva... Osim toga, već je rečeno da ovo nije naučni rad o Opus Dei, već beletristika... ili bar njen pokušaj

Bio je zanimljiv, sad je dosadan. Bio je sočan, sad je sparušen. Bio je jedan jedini, sad je jedan od mnogih. Zar to znači: opametiti se? (Meša, Tvrđava)

staro
  (#6 (permalink))
The Gunslinger
Iskusni forumdžija
The Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamantThe Gunslinger je dijamant

Član od: 04.03.2008.
Poslednji login: 16.07.2008 00:23
Godine: 16
Odgovor: Pro et contra - 12.05.2008, 23:23

Dobar roman, sa lepim opisima, i zanimljivim preokretom na kraju. Bavi se nekim stvarima koje ja volim, a to je klimanje crkve, koja ionako stoji na staklenim nogama. I uprkos tome što je to samo roman, ima u njemu dosta proverenih naučnih činjenica. Ne znam da li takva zavera postoji, ali je definitivno da je tako nešto moguće. Čak i vrlo verovatno. Sad, ne znam zašto roman koji preispituje svetost crkve (za koju znamo da nije baš sveta) odmah biva napadan sa svih strana. Zaboga, to je samo roman. Baš se pitam šta će ondak reći za moj kad i ako ga izdam, pošto i on preispituje crkvu i religiju. Ali Da Vinčijev Kod je knjiga koja se bavi veoma stvarnim, i realnim agendama crkve, koliko god ta priča bila izmišljotina. Smatram da je Den Braun vrlo hrabar što je napisao i izdao ovaj roman, a njegovu vrednost potvrđuje i broj prodatih primeraka.

Guns don't kill people.

I do!

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen