VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Književnost

Književnost Knjige su hladni, ali pouzdani prijatelji

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce
staro
  (#1 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 19.08.2008 17:10
Pol: Žensko
Godine: 26
U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 13.02.2007, 20:44

Citat:
Pravu buru u zemlji našeg zapadnog suseda izazvao je predlog obrazovnih vlasti da se raspored padeža u hrvatskom jeziku promeni.

Stariji učitelji jezika zgroženi su novim rasporedom padeža, po kojem će akuzativ biti na drugom mestu i tako potisnuti genitiv i dativ na treću, odnosno četvrtu poziciju.

Rotiraće se i vokativ i lokativ, pa će padež dozivanja biti na poslednjem mestu, a njegovo peto mesto zauzeće lokativ.

Učitelji hrvatskog jezika, koji su za novine u gramatici saznali na seminarima za stručno usavršavanje zgroženi su promenom i ne razumeju zbog čega je do nje došlo i šta će se time postići.

"Radim u školi 40 godina i tvrdim da deca bez problema nauče deklinaciju padeža. Zbog toga ne shvatam zašto bi se menjalo nešto što se u praksi pokazalo kao dobro. Bilo bi im pametnije da menjaju neke druge stvari, ono što je deci teže", kaže jedna iskusna učiteljica.

Zanimljivo je da se promena pravila odnosi samo na osnovnu školu, dok će se na fakultetima i dalje učiti po staroj "srpskoj" deklinaciji.

Da li je ovo nova epizoda u serijalu "Učimo naš jezik" ili će tamošnji školarci zaista napredovati u učenju maternjeg jezika, veoma je taško proceniti, naročito posle analiza u koje su se upustili pobornici obe "zavađene" strane.
E sad, ako neko vidi poentu, neka me prosvetli

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce
staro
  (#2 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 12:17
Godine: 33
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 13.02.2007, 21:32

Poenta je da nema poente

Mislim, očigledno je još odavno da se njihovi filolozi i lingvisti bore svim silama da istaknu posebnost hrvatskog jezika toliko da je to i njima samima kao narodu ponekad smešno. Koliko se ja sećam i u ono vreme dok smo bili u "ljubavi" kod njih se nije učio srpskohrvatski nego hrvatskosrpski

U redu, učiće Hrvati hrvatski, Crnogorci crnogorski, Bosanci bosanski (Vojvođani vojvođanski možda jednog dana) jer je svaki drugi naziv odavno izgubio smisao, ali toliko na silu udaljavati srodne književne jezike i gramatiku je u najmanju ruku i smešno i jadno.

Meni je recimo ovde zanimljivo (i jako pozitivno) to da se Srbi uopšte ne trude da iz jezika izbace razne internacionalizme i kroatizme, koliko recimo Hrvati. Možda zato što su uvek bili pod pritiscima moćnijih naroda (pa još nema ni 100 godina od Habzburške monarhije ) pa su se plašili i italizacije i germanizacije i mađarizacije te se vazda borili da budu jedinstveni i različiti. Oni kao katolici imaju sada manje reči sa latinskim poreklom, nego mi kao pravoslavci. Eeeejjjj. Tako da mene ovo za padeže uopšte, ali uopšte ne čudi. Tako će samo zbuniti narod i osiromašiti svoj jezik, moje je mišljenje.

Ili su možda mišljenja da ga obogaćuju tako što za jedan pojam dodaju više reči

Bilijar = Četveronožno zelenočehano štapikalo

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#3 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Poslednji login: 17.08.2008 12:17
Godine: 33
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 18.02.2007, 21:53

EEeeeeeeeeee a samo se setite kad se još Nermin Padež sprdao sa ovim

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#4 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Poslednji login: juče 03:54
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 19.02.2007, 06:12

besmisleno! poenta je da se ti "pametnjakovici" zalazhu da napravo chisto hrvatski jezik koji nece imati ni jednu jedinu stranu rech u sebi, a najmanje srpsku.. zapravo ne-daj-bozhe-da-se-srpska-nadje-u-novom-hrvatskom-rechniku..
mislim budalashtine! da mi je znati koji to jezik nema ni jednu stranu rech.. nemoguce! pogotovo danas kad engleski jezik mozhe da se chuje svuda.. pochelo od TVa i novina pa nadalje..

moomoo meee juuooo

staro
  (#5 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 10.08.2008 10:54
Pol: Muško
Godine: 27
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 19.02.2007, 10:25

-Nova inicijativa je da titluju srpske filmove i serije.

staro
  (#6 (permalink))
Tigerlily
Iskusni forumdžija
Tigerlily je miljenik mnogih članovaTigerlily je miljenik mnogih članovaTigerlily je miljenik mnogih članovaTigerlily je miljenik mnogih članovaTigerlily je miljenik mnogih članovaTigerlily je miljenik mnogih članova

Član od: 24.01.2007.
Poslednji login: 11.08.2008 16:31
Godine: 25
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 19.02.2007, 11:04

Citat:
valter kaže: Pogledaj poruku

Ako im to pomogne da razumeju...

"Poznavati se, značilo bi znati ono što ne treba."

staro
  (#7 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 12:45
Godine: 34
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 19.02.2007, 18:03

Citat:
valter kaže: Pogledaj poruku
situacija 1:
što je najgore djelomično su i počeli. dakle prije možda mjesec ili dva, prvo sam skoro pala sa kreveta kad sam na hrtu ugledala naš film "specijalno vaspitanje", a umalo se nisam zagrcnula kad sam ispod ugledala prijevod "poseban odgoj" . mislim šta reći više. naprosto sam ostala speachless ili bez teksta.

situacija broj 2:
gledam neku seriju (na hrtu, naravno) i sve spominju neku božju ovčicu. i meni sve čudno, ekipa oko mene zblanuta, zajedno sa mnom. pitaju me svi: pa šta je to, pa šta je to? ja još više zbunjena, hrvatski bi mi trebao biti maternji, ja naravno pojma nemam, napinjem svaku malu i veliku sivu moždanu ćeliju, dosjetim se spasonosne ideje da svi za trenutak umuknu, pa da skontamo šta ljudi kažu na engleskom, pa da skontamo šta je ta prokleta božja ovčica. kad ono: bubamara (tu ni vidoviti milan ne bi pomogao)

situacija broj 3:
ja sam išla u srednju školu, godina 91/92. naravno, jezik se čistio uveliko. neka se pametna glava dosjetila da se više ne koristi riječ "izvinjavam se" ili "izvini" nego "ispričavam se". e sad, naravno da je svima bilo teško da se prešaltaju preko noći. tako ja jedan dan kasnim na čas, upadam sva zadihana, kucam, ulazim, kažem lijepo jasno i glasno: "izinjavam se što kasnim", a profesorica meni: e sad se vrati i uđi ponovo. (molim, mislim se ja) ulazim opet: odverglam jasno, glasno i razgovijetno: gospođo profesorice, izvinjavam se što kasnim. kad gospođa profesorica opet: e sad se vrati i uđi ponovo. meni opet naravno ništa jasno, izađem, uđem, opet isti tekst. ovoga puta je gospođa profesorica skoro pa zaurlala (famozna bečka škola, valjda): izvinjuje se ruka, a ti se ispričavaš!!! mislim, šta reći.

a ovo za padeže, e pa nakon svega, ja se nisam iznenadila, na žalost.

nattydread is coming to dinner

staro
  (#8 (permalink))
Neuhvatljiva_
I'm a dreamer
Neuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimumNeuhvatljiva_ je dostigao maksimum

Član od: 09.01.2007.
Poslednji login: juče 19:30
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 20.02.2007, 13:21

Totalna budalaština... Možda za par godina utvrde da je besmisleno da deca uče padeže
Zaista tako neke radikalne promene uvoditi bez nekog veceg konsultovanja, ispitivanja je nenormalno

staro
  (#9 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: 17.08.2008 21:20
Godine: 31
Odgovor: U hrvatskom jeziku promena padeža za osnovnoškolce - 23.02.2007, 21:30

Ne menjaju samo padeže, raste čitava nova generacija koja gleda crtaće sa Zekoslavom Mrkvom i Paškom Patkom. Need a translation?

...a ja crtam svoje krugove i praštam stare dugove...

Novi hrvatski jezik
staro
  (#10 (permalink))
goldie
golden girl