Decembar '82..........Hladno je i pada sneg. Nalazimo se na sahrani moga dede koji je inače bio visoko odlikovani oficir (skoro narodni heroj).
Otac me drži uz sebe, svi plaču a meni nije jasno zašto. Jedino što znam da mi je hladno i da mi se piški - hoću kući da gledam crtaće. I gde je sada deda? - pomislih u sebi. Zašto on nije došao da se smrzava sa nama?
Neki likovi u uniformama smaraju sa nekim govorima o nekom čoveku koji je (bar po priči) bio strava. Frustracija u meni raste jer mi nije jasno što svi plaču i tako me tužno gledaju. Počasni vod ispaljuje plotune u vazduh par puta. Svi mi prilaze sa rečima: "Eto ga dedin naslednik". Meni ništa nije jasno i počinje da me hvata nervoza i strah. Od nemoći i nerazumevanja situacije počinjem da plačem.
Kada sam kasnije shvatio šta se izdešavalo i čemu sam prisustvovao........ćutao sam jedan vremenski period.......
Danas sam ili previše brbljiv ili previše ćutljiv - nema sredine

. A svi oni koji su govorili:"Eno ga dedin naslednik" su se mnogo prevarili. Naravno, otišao sam u civilnu vojnu službu na šok i zaprepaštenje mnogih ljudi. Medjutim, to tako liči na mene