VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija

Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Koliko znate istoriju Vojvodine?
staro
  (#1 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Pol: Muško
Godine: 30
Koliko znate istoriju Vojvodine? - 09.11.2007, 14:39

Pre par godina pitao sam jednu prijateljicu koja je tada bila četvrti razred jedne novosadske gimnazije:
"Dokle ste stigli iz lekcija o istoriji?"
Kaže ona: - "Do XIX veka."
"Super, a šta sada učite?"
- "Crnu Goru u vreme Danila I."
Pitam ja: "A o srpskom pokretu u Južnoj Ugarskoj, Miletiću, revoluciji 1848/49...?"
- Profesorica nam je rekla da tu lekciju pročitamo samo informativno."

I ako sam voleo taj predmet u osnovnoj i srednjoj školi a posle čak i upisao Istoriju na Filozofskom fakultetu, ne sećam se da sam i ja nešto učio o istoriji Vojvodine. Jedino čega se sećam je da smo još u osnovnoj iz "Poznavanja društva" učili kako se Novi Sad zvao pre nego što je dobio ime Novi Sad.

Znam da je mnogima istorija bila "odvratna" tokom školovanja ali koliko ste vi lično u školi učili o istoriji Vojvodine, o srbima u Južnoj Ugarskoj... ???

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine?
staro
  (#2 (permalink))
korifej
Novi član
korifej je na početku

Član od: 29.12.2007.
Poslednji login: 10.10.2008 16:18
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 29.12.2007, 10:44

Citat:
Invisibleman kaže: Pogledaj poruku
Pitam ja: "A o srpskom pokretu u Južnoj Ugarskoj, Miletiću, revoluciji 1848/49...?"
- Profesorica nam je rekla da tu lekciju pročitamo samo informativno."
To je samo još jedan dokaz prikrivanja istorije i uništavanja svakog identitet Vojvodine i njenog prikazivanja kao sastavnog dela Srbije. Srbija i Vojvodina nikada ne mogu biti jedno isto, sviđalo se to nekima ili ne! Kao što je Balašević jednom rekao "Odvajali se mi geografski ili ne, mi smo odvojeni!"

staro
  (#3 (permalink))
biterlemon
Legenda
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: juče 00:35
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 29.12.2007, 11:15

Mislim da zajednicko medjuetnicko tumecenje istorije nase Vojvodine nedostaje.
Istorija je nauka koja se zasniva na materijalnim dokazima a koristi filozofiju, psihologiju, i druge nauke za sagledavanje tenzija i tendencija datog drustva u datom vremenu.
Nisam istoricar i nadam se da se istoricari nece uvrediti na ovakvoj mojoj definiciji. Tim pre sto smatram da istorija mora biti vrlo egzaktna i uvek me povredjuje dnevnopoliticka zloupotreba istorije, zbog pristrasnosti.

O istoriji na teritoriji Vojvodine sam slusao na jednom predavanju i mislim da sada imam prihvatljiv model desavanja na ovim prostorima od ledenog doba pa do danas...

Mikrodesavanja ne znam, ali opet smatram da istorija ne pocinje od 1848.
Za kompletno razumevanje dogadjaja proucavanje ipak treba poceti mnogo ranije.

S obzirom da ni ja ne poznajem sve aspekte revolucije 1848/49, rado bi procitao i o ulozi Svetozara Miletica.

nisam legenda

staro
  (#4 (permalink))
yossarian
Zli klerofašista
yossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimumyossarian je dostigao maksimum

Član od: 18.02.2007.
Poslednji login: danas 00:56
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 29.12.2007, 14:25

Citat:
korifej kaže: Pogledaj poruku
To je samo još jedan dokaz prikrivanja istorije i uništavanja svakog identitet Vojvodine i njenog prikazivanja kao sastavnog dela Srbije. Srbija i Vojvodina nikada ne mogu biti jedno isto, sviđalo se to nekima ili ne! Kao što je Balašević jednom rekao "Odvajali se mi geografski ili ne, mi smo odvojeni!"
Војводина јесте саставни део Србије. Е сад не знам како одвојена, одвојен је и Срем од Бачке Дунавом, Банат од Бачке и Срема Тисом и Дунавом...

Читам службене странице општине Сента, и питам се, сме ли на службеној страници једне општине у Србији да стоји да је ту општину - Србија окупирала?

http://www.zenta-senta.co.yu/index.p...&url=zentatort
Sa završetkom I svetskog rata, 16. XI 1918. godine, srpske trupe okupiraju grad, te Senta Trijanonskim mirovnim sporazumom dospeva u novu južno-slovensku državu.

Можда је само погрешно изабран термин, рецимо реч "заузела" је прикладна, ево мађарска верзија, ако неко зна мађарски нек каже како пише.

...prošlo je dvan'est sati mala, čarolije su nestale...

staro
  (#5 (permalink))
biterlemon
Legenda
biterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimumbiterlemon je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: juče 00:35
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 29.12.2007, 16:14

Citat:
yossarian kaže: Pogledaj poruku
Можда је само погрешно изабран термин, рецимо реч "заузела" је прикладна, ево мађарска верзија, ако неко зна мађарски нек каже како пише.
Na madjarskom jeziku ne postoji tako znacajna razlika izmedju pojma reci okupiranti i zauzeti.
S obzirom da je datog trenutka grad postojao u pravnom sistemu Austrougarske, mislim da je rec okupiranje izabran jer je ulazak srpske vojske bilo bez borbi (pretpostavljam). Termin ``zauzela`` bi se moglo tumaciti da je postojalo znacajniji oruzani okrsaj za grad.

U drugom delu recenice stoji da je kasnije grad pripojen juznoslovenskoj drzavi, znaci mislim da nije tendeciozan i nije u negativnom kontekstu.

nisam legenda

staro
  (#6 (permalink))
invictus
Novi član
invictus je na početku

Član od: 17.01.2008.
Poslednji login: 19.01.2008 18:52
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 17.01.2008, 03:51

Citat:
korifej kaže: Pogledaj poruku
I ti na osnovu Balasevica, govoris da je Vojvodina identitetski odvojena od Srbije...

Sa Vojvodjanerima ne vredi pricati... Oni BAS nista ne znaju...

Evo pitanje gde se i u kojem gradu nalazilo naselje TABAN... (staro srpsko naselje)...

Istoriju VOjvojdine ne znam ali sam siguran da ce nas VOjvodjaneri ovde zasuti lazima pa ne vredi ulaziti u to...

No istoriju Granice pa kasnije i Vojvodovine SRBSKE... VEoma dobro...

BTW... Dunavska banovina je izmisljotina Hrvata, za potreba stvaranja Vojvodjanera...

staro
  (#7 (permalink))
broj310
mornar iz gibraltara
broj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimum

Član od: 19.04.2007.
Poslednji login: 09.10.2008 19:54
Godine: 35
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 17.01.2008, 21:33

знам те неке ствари о светозару милетићу, о шајкашкој, о фрушкогорским манастирима...о борби срба за своја права у аустро-угарској.
тачно је да се ни у школи не помиње војводина пречесто и то је доказ да политика може да искриви поглед на историјске чињенице и значајне датуме.
победници пишу историју, давно је позната изрека. комунистичка перцепција историје ових крајева је неповратно замаглила и затрпала праву верзију догађања!
ја сам ипак фокусиран на 20-ти век, конкретно прву половину прошлог века, први и други светски рат, сремски фронт. то су моја интересовања. то су фасцинантне спознаје, то шта се и како одигравало. закулисне радње, жртвовања голобрадих дечака од 16-17 година...

лицем ка ветру
с ветром уз лице

staro
  (#8 (permalink))
itebejac
Iskusni forumdžija
itebejac je dijamantitebejac je dijamantitebejac je dijamantitebejac je dijamantitebejac je dijamant

Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: juče 17:59
Godine: 32
29.01.2008, 04:20

Hoćete istoriju Vojvodine? Pa, evo: Ljudi su bili dobronamerni, ali se uvek našao neko da im se popne na grbaču i da sve skenja...
To je naša istorija: drugi nam uvek, ponavljam UVEK zasedoše za vrat i UPRAVLJAJU nad nama.

Nešto o onoj reči "okupirala srpska vojska Sentu 1918-e". Az első világháború befejeztével, 1918 november 16-án szerb csapatok szállják meg a várost, majd a trianoni békeszerződéssel Zenta is az új délszláv államhoz kerül.Ovo je prepis sa linka koji je Yossarian priložio, i nemojte se žestiti, ali reči "szerb csapatok szállják meg a várost" stvarno znače: "srpske trupe su okupirale grad". To bi trebalo ispraviti, ali se radi o jednom radu gospodina Tari Laslo-a. A menjati tekst tog rada ima pravo samo autor. Vlast u Senti nije trebala da prihvati ovakav rad, ali to je drugo. Odgovornost je dakle 95%-no na vlasti u Senti.
Sa druge strane, to je isto kao kad neko jednostrano piše o raciji na Dunavu u Novom sadu 1942-e. To je prokletstvo istorije.
Ja napisah: "to bi trebalo ispraviti..."

Citat:
broj310 kaže: Pogledaj poruku
ја сам ипак фокусиран на 20-ти век, конкретно прву половину прошлог века, први и други светски рат, сремски фронт. то су моја интересовања. то су фасцинантне спознаје, то шта се и како одигравало. закулисне радње, жртвовања голобрадих дечака од 16-17 година...
U bici kod Batine na kraju 2. Svetskog Rata u mađarskoj partizanskoj jedinici "Petefi Šandor" 400 mladih mađara je poslato u prvu liniju na juriš bez ikakvog oružja. Naloženo im je da ako hoće oružje, nek uzmu od nemaca (koji su se povlačeći se ogorčeno borili).
...zakulisne radnje...

Ko rano poludi, ceo vek mu u veselju prođe!

Poruku je izmenio Dejan B, 29.01.2008 u 08:51. Razlog: Uzastopne poruke

staro
  (#9 (permalink))
felix
ženski dušmanin
felix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostalefelix je uzor za ostale

Član od: 02.08.2008.
Poslednji login: juče 23:42
Godine: 30
Odgovor: Koliko znate istoriju Vojvodine? - 14.08.2008, 14:15

Citat:
itebejac kaže: Pogledaj poruku
Hoćete istoriju Vojvodine? Pa, evo: Ljudi su bili dobronamerni, ali se uvek našao neko da im se popne na grbaču i da sve skenja...
To je naša istorija: drugi nam uvek, ponavljam UVEK zasedoše za vrat i UPRAVLJAJU nad nama.

Nešto o onoj reči "okupirala srpska vojska Sentu 1918-e". Az első világháború befejeztével, 1918 november 16-án szerb csapatok szállják meg a várost, majd a trianoni békeszerződéssel Zenta is az új délszláv államhoz kerül.Ovo je prepis sa linka koji je Yossarian priložio, i nemojte se žestiti, ali reči "szerb csapatok szállják meg a várost" stvarno znače: "srpske trupe su okupirale grad". To bi trebalo ispraviti, ali se radi o jednom radu gospodina Tari Laslo-a. A menjati tekst tog rada ima pravo samo autor. Vlast u Senti nije trebala da prihvati ovakav rad, ali to je drugo. Odgovornost je dakle 95%-no na vlasti u Senti.
Sa druge strane, to je isto kao kad neko jednostrano piše o raciji na Dunavu u Novom sadu 1942-e. To je prokletstvo istorije.
Ja napisah: "to bi trebalo ispraviti..."

U bici kod Batine na kraju 2. Svetskog Rata u mađarskoj partizanskoj jedinici "Petefi Šandor" 400 mladih mađara je poslato u prvu liniju na juriš bez ikakvog oružja. Naloženo im je da ako hoće oružje, nek uzmu od nemaca (koji su se povlačeći se ogorčeno borili).
...zakulisne radnje...
bas su se madjari napatili za vreme II svetskog rata...trebalo je vikati u novosadskoj raciji..nije to lako...a otkud teolog koristi rec "skenjati"...jel' i u propovedima?....ako zelis pravdu pomeni i sremski front...kada su srpske mladice od 15-16 godina cekali kod Batrovaca elitne Romelove pustinjske trupe....to nije zlocin?..neka me cenzurisu,ali ovo je nepravda dozvoliti takav govor prethodnika...ako moj cenzurisu...

POBEDNIK JE ONAJ KOJI VERUJE U POBEDU - Vergilije, ENEIDA