VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija

Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Slovenske legende i mitovi
staro
  (#11 (permalink))
Kunic
White Eagle
Kunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen članKunic je savršen član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 27.10.2007 16:37
Pol: Muško
Godine: 25
Odgovor: Slovenske legende i mitovi - 21.07.2007, 16:31

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku
BABA JAGA

Čarobnica koja živi u šumi, u kolibi postavljenoj na kokošje noge. Ograda od ljudskih kosti i lubanja okružuje kolibu. Umjesto brave postavila je vilice oštrih zuba, kao ključ joj služi ljudska ruka. Baba Jaga proždire ljude. Najčešće je zamišljana kao ružna starica ogromnih grudi, slijepa ili slabog vida.
Nisam znao da je baba Jaga mit. Pošto sam kao mali jako voleo ruske bajke u njima je neizbežna bila dotična teta i ja bio ubeđen da je ona plod ruske mašte, a ne slovenski mit.

A u bajkama nikad nisam znao da ima ogromne grudi, obično je bila samo ružna, slabog vida ali dobrog njuha.

I u kolibi je imala klupu na kojoj je sedela, a na drugom ćošku kolibe su joj bile noge.

Neki ljudi samo zinu, pa zagade okolinu...

Nisam paranoičan, ali to ne znači da me neko ne progoni!

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
MorskaZvezda
Novi član
MorskaZvezda je na dobrom putu

Član od: 03.10.2007.
Poslednji login: 27.04.2008 09:51
Pol: Žensko
Godine: 28
04.10.2007, 09:35

Jedan od razloga sto toliko malo znamo o najstarijoj istoriji Slovena,je taj sto nam nisu ostavili nikakve pisane spomenike!U vezi sa njima postoje arheoloski nalazi koji su prilicno oskudni,i uglavnim ih je najvuse na teritoriji danasnje Rusije i Srednje Evrope.O njima se,narocito o njihovoj religiji,zna dosta i preko legendi i mitova,koje su naucnici posteno "istrebili" od raznih laznih dodataka.
Cak se u 19.ili po0cetkom 20.veka,nisam sigurna,pojavio jedan falsifikat,navodno prvi pisani dokument o Slovenima i njihovoj religiji,tzv.Knjiga o Velesu.U pocetku se digla prasina,ali je brzo odredjenim tehnikama osporena njena istorijska verodostojnost.
Na faksu sam ucila,posto sam zavrsila Istoriju,da su pod ovim imenom poznati od vizantijskog vremena,posto su ih Rimljani nazivali"Servi",sto u prevodu znaci robovi(tad su,tokom doseljavanja u 6.i7.veku,bili pod vrhovnom vlascu Vizantije).
U sustini,o njima se i iz tog perioda vrlo malo zna,kao sto sam vec rekla,nisu ostavili pisanih spomenika,a o njima i njihovim prvim vladarima i drzavama pisali su nam vizantijski istoricari.Npr.opisivali su njihov izgled-Sloveni su bili smedji,ridji ili plavi-tad niste mogli naci crnomanjastog Slovena!Zatim nacin ratovanja,oblacenje,famoznu medovinu...

Tako da je o najstarijim vremenima i tacnim podacima zaista nezahvalno govoriti s naucne tacke,i uglavnom se sve svodi na filozofiranje i mitove..

Ja bih samo da dopunim moj prethodni post,jer neko ce ga mozda pomno citati pa ce primetiti jednu nepotpunost-Slavi je bio generalni naziv za Slovene,a Servima su Vizantinci nazivali grupu juznih Slovena koja je dosla sa severa,presla Dunav i tu se naselila,otprilike na podrucju danasnje Srbije.Od tog naziva Servi nastalo je Srbi.

Poruku je izmenio Dejan B, 04.10.2007 u 13:57. Razlog: Dva uzastopna posta.

Odgovor: Slovenske legende i mitovi
staro
  (#13 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Pol: Muško
Godine: 30
Odgovor: Slovenske legende i mitovi - 07.10.2007, 00:13

Citat:
MorskaZvezda kaže: Pogledaj poruku
Jedan od razloga sto toliko malo znamo o najstarijoj istoriji Slovena,je taj sto nam nisu ostavili nikakve pisane spomenike!U vezi sa njima postoje arheoloski nalazi koji su prilicno oskudni,i uglavnim ih je najvuse na teritoriji danasnje Rusije i Srednje Evrope.O njima se,narocito o njihovoj religiji,zna dosta i preko legendi i mitova,koje su naucnici posteno "istrebili" od raznih laznih dodataka.
Cak se u 19.ili po0cetkom 20.veka,nisam sigurna,pojavio jedan falsifikat,navodno prvi pisani dokument o Slovenima i njihovoj religiji,tzv.Knjiga o Velesu.U pocetku se digla prasina,ali je brzo odredjenim tehnikama osporena njena istorijska verodostojnost.
Na faksu sam ucila,posto sam zavrsila Istoriju,da su pod ovim imenom poznati od vizantijskog vremena,posto su ih Rimljani nazivali"Servi",sto u prevodu znaci robovi(tad su,tokom doseljavanja u 6.i7.veku,bili pod vrhovnom vlascu Vizantije).
U sustini,o njima se i iz tog perioda vrlo malo zna,kao sto sam vec rekla,nisu ostavili pisanih spomenika,a o njima i njihovim prvim vladarima i drzavama pisali su nam vizantijski istoricari.Npr.opisivali su njihov izgled-Sloveni su bili smedji,ridji ili plavi-tad niste mogli naci crnomanjastog Slovena!Zatim nacin ratovanja,oblacenje,famoznu medovinu...

Tako da je o najstarijim vremenima i tacnim podacima zaista nezahvalno govoriti s naucne tacke,i uglavnom se sve svodi na filozofiranje i mitove..

Ja bih samo da dopunim moj prethodni post,jer neko ce ga mozda pomno citati pa ce primetiti jednu nepotpunost-Slavi je bio generalni naziv za Slovene,a Servima su Vizantinci nazivali grupu juznih Slovena koja je dosla sa severa,presla Dunav i tu se naselila,otprilike na podrucju danasnje Srbije.Od tog naziva Servi nastalo je Srbi.
Nisi pomenula da su Hrvati takodje Srbi.

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija > Slovenske legende i mitovi
Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Domace legende koje nisu vise sa nama... Muckota Film i pozorište 22 25.03.2008 18:03
Legende Tamburaske muzike Becar Muzika 4 15.01.2008 01:16
Povratak legende: predstavljen novi FIAT 500 Lady S Auto-moto 6 07.11.2007 02:25
Mitovi o ishrani Lillith Kulinarstvo i ishrana 0 22.04.2007 14:13