VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija

Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Mržnja iz udžbenika
staro
  (#11 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 21.05.2008 14:27
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 07.10.2007, 11:06

Citat:
Necromancer kaže: Pogledaj poruku
Tako se spominje da se u Kraljevini Jugoslaviji tretira BiH, iako tada nije bilo nikakvih pokrajina ni autonomija.

Nije bilo pokrajina i autonomija ali su bile banovine i BiH je bila sva iscjepkana izmedju banovina,prakticno je nestala geografski

Istoriju pisu pobednici,davno je receno,ali postavit cu jedno pitanje...Ako su svi narodi(osim Srba) zelei da se odcepe iz Jugoslavije,na sta su imali puno pravo jeru svojom voljom i stupili u nju,i ako je taj razlog po misljenju svih (opet osim Srba) bio bijeg od srpske dominacije,zar ne mislite da u tome ima istine?
Kao Srbi mozete misliti da je jedino srpska istorija prava ali ako zelite biti kriticari istorije onda si morate postaviti neka pitanja i objektivno odgovoriti na njih a pre toga objektivno prouciti same istorijske dogadjaje...

I na kraju ,kao ucenik jedne ''izmenjene''istorije nisam naucena da mrzim,kao i ostali iz moje generacije i generacija pre mene,generacija posle mene...
Mrznja se ne uci u knjigama,mrznja se uci u kuci

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Leonard Peltier
Onaj Koji Je Puk'o
Leonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimum

Član od: 29.08.2007.
Poslednji login: danas 22:20
Pol: Muško
Godine: 30
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 09.10.2007, 17:04

Istoriju pisu pobednici, ali na svu srecu uvek se nadje i po koji 'zapis' sa druge - 'porazene' strane. Ako bez predrasuda procitamo obe 'verzije istine' dobicemo tacno ono sto se desilo. Odbacimo malo preterivanja sa obe strane i docicemo do esencije stvari - a to je prava istina.
Istina je samo jedna, iako moze biti vidjena iz razlicite perspektive.

Mrznja se, nazalost, provlaci kroz udzbenike istorije vec godinama. Ne dozvolimo da nam deci isperu mozak sa nametnutim 'istinama'. Ne dozvolimo da neki 'nadri' istoricari usade mrznju u srca nase dece. Kako?

Ono sto roditelji mogu da urade je da usmere decu na pravi put. Deci treba pazljivo i bez predrasuda predociti cinjenice ( i dobre i lose) i pustiti ih da sama dodju do zakljucaka. Nauciti decu da razmisljaju svojom glavom je lek protiv mrznje.

P.S naravno, ovo je samo moje misljenje

"I have the simplest tastes. I am always satisfied with the best"

staro
  (#13 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:30
Godine: 57
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 10.10.2007, 19:17

Ako ne postoji objektivan i pravi udžbenik iz nekog predmeta pogotovu iz istorije, mislim da je bolje ne učiti taj deo, nego učiti nešto pogrešno što će otrovati i pogrešno usmeriti mlade ljude.
A što se tiče dominacije Srba kako neko pomenu i tvrdnju da je to možda tako i bilo unazad kroz istoriju, pa da su jedva čekali da se odvoje od nas.! Ako pogledamo činjenice da su Srbi i Crnogorci imali svoje samostalne države do 1991.godine i onda pitanje pa šta su onda tražili sa Srbima ujedinjavanjem posle prvog i drugog svetskog rata.? Ja znam da su mnogi prišli pravednicima, ili pobednicima ali kao poraženi da bi se sakrili, i da bi sakrili zlodela koja su činili. Mi smo bili veliki Tata za njih, pa kad su ojačali, shodno njihovom moralu i načinu ponašanja, onda su bez trunke savesti prvo j....i Tatu, nas, i od tog silovanja kao rezultat, mi im porodismo nezavisne države, u kojima samosvojno i neovisno pljuju po nama na sve načine učeći njihovu decu da su za sve krivi Srbi, ili biciklisti, ili Jevreji!
Ovo nije bilo za raspirivanje mržnje,već radi sagledavanja istine, jer mi učimo našu decu drugačije, ili se ona samostalo uče naopako drugačije, sa strane i od drugih, pa će uskoro početi mrzeti svoj narod jer ih je neko ubedio da smo za sve mi krivi!

Neko će celoga života lizati staklenu šarenu lizalicu, a neće primetiti da mu nije slatko!

staro
  (#14 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 17:52
Pol: Žensko
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 10.10.2007, 22:04

Citat:
Kunic kaže: Pogledaj poruku
Na svu sreću, takva "istorija" me je zaobišla.
pa da, zaobishla je tebe, mene, nas i sve druge ljude koji imaju malo mozga u glavi da zbroje dva i dva od svih sranja koja su se izdeshavala.. ali nece svet da nestane sa nama.. ne znam samo shta ce biti sa ovim novim generacijama.. ko zna, mozhda nece biti tako strashno mozhda za par generacija vishe nikog nece biti briga ko koga mrzi i zashto mozhda.. budimo optimisti
a i pitanje je koliko roditelji uopshte pokushavaju deci da objasne da neke stvari nisu onakve kakve chitaju u knjigama pitam se postoje li jos uvek djedovi koji unucima prichaju shta i kako je bilo.. ko shto je moj deda nama prichao..

moomoo meee juuooo

staro
  (#15 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: danas 22:48
Godine: 27
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 10.10.2007, 22:40

postovani ljubitelji fudbala pozdrav iz Novoga Sada, oo da

-A Uzicka republika, kad Branko Kockica gleda cetnike kako nose oruzje kojim ce ih kasnije napasti?
Istorija kao nauka koja se smatra uciteljicom zivota bi, smatram, osim "suvih''' cinjenica za ozbiljnije, ne iskljucivo starije, deci trebala da nagovesti "sta bi bilo da je Pera otisao pravo u policiju.
Krivi su biciklisti!

staro
  (#16 (permalink))
Invisibleman
I'm the invisibleman
Invisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat članInvisibleman je nadaleko poznat član

Član od: 14.01.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 14:08
Godine: 30
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 11.10.2007, 08:49

Niko ne kaže da su četnici tokom bitke na Neretvi ubili Orsona Velsa.

Don't hit me with them negative waves so early in the morning.

staro
  (#17 (permalink))
Maksa9
Početnik
Maksa9 će uskoro postati poznat članMaksa9 će uskoro postati poznat član

Član od: 02.10.2007.
Poslednji login: 11.08.2008 14:15
Godine: 33
Odgovor: Mržnja iz udžbenika - 17.10.2007, 12:37

Istoriju pišu oni na vlasti, ne pobednici.

Ja sam ona prelazna generacija tako da sam učio sve verzije II svetskog rata kod nas.

Nisam nalazio, niti se sećam da je bilo mržnje u njima čak šta više (u gimnaziji)mislio sam da su bili suviše blagi i nekonkretni, ali to su bila, a i još su prelazna vremena.

Nisu udžbenici krivi za mržnju, nego mediji, koja nas bombarduje pogodnim sadržajem za ostvarivanje ciljeve u datom momentu. A još više mi koji se palimo i nasedamo na to. Uvek (i dosta) ima onih koji generalizuju i poistovećuju par bestijalnih spodoba sa celim narodom ili grupom ljudi.

Jedina borba protiv toga je tražiti informacije iz različitih izvora, ne biti isključiv, davati šansu drugoj strani i, po meni najvažnije, (skoro)uvek preispitivati svoje odluke, postupke i mišljenje.

Doviđenja Srbijo ma gde bila!!!

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen
Pređi na forum

VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija > Mržnja iz udžbenika
Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Mržnja Hrvata i nas?! Još uvek ?!? Ivana-psy Društvo oko nas 49 04.11.2007 22:48