|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije... |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
1999. godina, bombardovanje Srbije |
|
Odgovor: Bombardovanje 1999. |
|
|
|
|
|
|
Botino blago
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 19.04.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 20:17
Pol: Žensko
Godine: 32
|
Odgovor: Bombardovanje 1999. -
21.08.2006, 01:28
Te godine sam upisala IV godinu studija, našla predivan stančić na Novom naselju sa još 2 cimerke sa kojima sam redovno pratila isključivo 3K DUR i Esmeraldu na malom portabl tv-u i pokušavala da zaboravim jednog dečka...Dnevnike nismo gledale, štampa se svodila na GIOIA-u i Oriflame kataloge, čule smo za nekakav Rambuje, ali...gde on ono beše i kakve on ono ima veze sa nama...Bile smo bezbrižne...
Moji su svakodnevno zvali sa molbom da se spakujem i dođem za Kikindu, nije dobro, nešto se sprema...Kakvo, bre, bombardovanje, ćale, šta ti je, nemoj da si smešan, samo nas plaše ti veliki i moćni... A onda...glas prijatelja iz Crne Gore...avioni NATO-a preleću Bokokotorski zaliv...idu na vas...javite se čim budete mogli...klik. Slede dani uz tv i izveštaji gde su...kada...na koga...koliko...pod okriljem noći...Srbija se brani pesmom...svi smo mi mete...nećeš da nosiš metu na srcu, kakav si ti to čovek...normalan, Bogu hvala...a uz to i žena, ako nisi primetio...druže... Aprilski rok, odlazim na ispit...u kabinetu ja, drugarica i jedna trudna koleginica...profesor pometen...znate, ako bude uzbuna, moraćemo da odložimo...neće...nemojte... Žurim na stanicu...odjednom fijuk...drugi...treći...zlokobna tišina, a onda detonacije...trotoar podrhtava...ljudi trče sa decom u naručju...tek onda šizela...bravo, majstori, šta, spavate na poslu...neko sklonište u zgradi na Bulevaru...čiča sa tranzistorom...izgleda su pale u centar...ima mrtvih...vrisak, dečiji plač...ne, nije centar, na Detelinaru su...majku im... Ostalo su samo parčići sećanja...znate, ono...smešna lupa koja sitne stvari...strah i bespomoćnost u ćaletovim očima...devojčica sa transparentom-nisam pečurkica da rastem u podrumu...mama u histeričnom transu sa "ratnim rasporedom" na radnom mestu...baka koja je srećna jer je porodica, posle toliko vremena,kompletno na okupu,ako je rat...kaže...nije mi prvi...proći će... I prošao...sada nisam sasvim sigurna ni da je bio...šta ako sam sve to sanjala...svi mi... A ako je stvarno bio...ne ponovio se...nikome...nikada... Trebalo je ziveti. " |
|
|
|
|
|
Epona of The Nosfera
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 24.05.2006.
Poslednji login: 12.09.2008 14:40
Godine: 23
|
21.08.2006, 02:16
Zao mi je sto svi imate losa iskustva iz tog perioda, sto je i normalno, ipak su to bila ruzna tri meseca. Ja se ipak trudim da se prisecam samo lepih trenutaka, imala sam srece sto sam zivela u selu pa nije bilo toliko traumaticno (ustvari kako kome, svi smo to drugacije prezivljavali). Ja sam i pocela ovu temu sa vedrije strane, ali nije istina da sam svo vreme bila spokojna.
Vece kada je pocelo bombardovanje brat, koji je tada imao 15 godina, i ja smo bili sami kod kuce. Roditelji su otisli u posetu prijateljima. Taj dan se pricalo da ce bombardovanje poceti ali ja nisam verovala u to... ili nisam zelela da verujem... Kada se zacula prva sirena za uzbunu sela sam bratu u krilo i neutesno plakala. Bila sam ubedjena da necu doziveti jutro (uvek imam crne misli a ustvari sam optimista, malo konfuzno ). U suzama sam napisala oprostajno pismo najboljoj drugarici i decku u koga sam tada bila zaljubljena. Ujutru kada sam se probudila i shvatila da sam ziva bila sam presrecna. Svako vece kada legnem da spavam pomislim "sutra ce prestati". Svaki dan sam gledala vesti, plasila sam se za sestre u Beogradu... Kada sam prvi put posle otisla u Novi Sad i videla ostatke mostova, zaplakala sam, iako tada nisam bila vezana za NS. Samo sam pomislila: kako je ljudima koji su ih svaki dan prelazili, gledali, slikali, pisali o njima... Najgore je bilo kada su javili da je poginuo sin jednoj od maminih najboljih prijateljica, dva dana pre kraja agresije... Imao je 19 godina... I danas kad je vidim prodje neka jeza kroz mene, prica, smeje se, ali sjaj u ocima zauvek se ugasio... Nekom se nazalost bombardovanje nikada nece zavrsiti... |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 07.07.2006.
Poslednji login: 04.11.2007 15:32
Pol: Muško
Godine: 31
|
21.08.2006, 16:05
Bombardovanje ......... mnogo toga je u secanju , druzenje , prkos gluposti kroz zabavu , ljudi i medjusobna briga za sve , a bogme i razne gadosti i gluposti....
No jedno je ipak najjace u secanju ....... ...... 3 april 1999 , negde oko osam uvece , moja tadasnja devojka i ja na mostu slobode vracamo se u NS ....... |
|
|
|
|
|
Administrator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 29.09.2008 10:22
Godine: 26
|
24.08.2006, 03:57
Iskreno, ja sam se baš lepo zabavljala u tom periodu. Čitavo bombardovanje provela sam u gradu kog su od milošte prozvali "Klintongrad", jer ni jedna jedina bomba nije pala u grad.
Uglavnom, svi znaju o kom gradu je reč. ![]() Stoji priča da nikome ne bih poželela traumu bilo koje vrste, ali i stoji da smo u tom periodu, čini mi se, znali da se družimo najbolje, jer nikakve druge obaveze nismo imali. Eto, verujte mi da ja bombardovanje nisam ni osetila... |
|
|
|