|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije... |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Istina o tri prsta |
|
|
|
moonlight shadow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 21.05.2008 14:27
Pol: Žensko
Godine: 25
|
Odgovor: Istina o tri prsta -
24.03.2007, 19:59
Citat:
A za ove ikone,pogledaj svoje priloge iu slici i pogledaj goldin pa ces videti da su ista tri prsta spojena a dva ne ![]() William Wordsworth |
|
|
|
|
|
|
Banovan
![]() ![]() Offline
Član od: 10.01.2007.
Poslednji login: 22.04.2007 13:15
Pol: Muško
Godine: 24
|
24.03.2007, 20:19
Da, pogledah. Sad vi pogledajte u ikonu.
Kako je simbol pravoslavlja i simbol srpstva pa lepo tako sto su srbi pravoslavci veruju u Boga, Isusa, i Duha Svetoga. |
|
|
|
|
|
moonlight shadow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 21.05.2008 14:27
Godine: 25
|
24.03.2007, 20:27
Citat:
Al govroio tebi il' zidu izgleda isto je ![]() William Wordsworth |
|
|
|
|
|
|
Banovan
![]() ![]() Offline
Član od: 10.01.2007.
Poslednji login: 22.04.2007 13:15
Godine: 24
|
24.03.2007, 20:28
Da li sam mozda rekao da nije hriscanski ? Da li je mozda negde zabranjeno da ga hriscani koriste ?
Koriste ga Srbi i zato kazem da je Srpski. |
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 21.02.2007.
Poslednji login: 28.12.2007 16:38
Godine: 28
|
24.03.2007, 20:35
Jako zanimljiv tekst. Neverovatno kako lako preuzimamo neke stvari, a da se ne zapitamo odakle poticu i koje im je pravo znacinje...
Pomodarstvo je cudo!!!p.s. ja na ovim slikama (tj. ikonama) ne vidim tri prsta odvojena, kako ih danas koriste... |
|
|
|
|
|
v.d. moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 23.11.2006.
Poslednji login: danas 07:39
Godine: 31
|
28.03.2007, 08:03
Izvori koje je Lady postavila su naravno autentični, ja sam o njima imao saznanja i ranije. Međutim, simbol tri prsta (otvorena) je nastao u borbi protiv komunističkog režima, kao simbol pobune, počevši od 9. marta i opšte je danas prihvaćen. Početkom devedesetih je predstavljao i znak raspoznavanja među protivnicima Miloševića i tada nije bilo svejedno pokazivati ga. Kao takav simbol je prihvaćen i prepoznat u svetu kao srpski pozdrav. Ilustrovaću jednim primerom sa trke formule u Mađarskoj, kada pijani Englez sa limenkom piva posmatra autobuse sa navijačima i kada ugleda nemački autobus normalno podiže srednji prst, da im kaže šta misli o njima, a kada je naišao naš autobus on podiže tri prsta u znak pozdrava. Znači on to poistovećuje sa Srbima, što je ok. Izvorno značenje tog simbola, jesu li ga koristile ustaše, meksikanci ili marsovci, je irelevanto bitno je da je sadašnje značenje opšteprihvaćeno. Sećam se utakmice sa Hrvatima na Maksimiru, kada je Bata Mirković dobio crveni karton i dok je napuštao teren, mi smo svi u kafani vikali horski "Digni tri prsta", što je naravno Bata i uradio. Misliš da su na Maksimiru zbog toga aplaudirali, to im je došlo kao šamar.
Još malo oko simbolike, nacisti su koristili starorimski pozdrav ispružene ruke, međutim danas niko ne kaže da je to starorimski pozdrav, već je to opšteprihvaćeno nacistički pozdrav. Mi koji to znamo možemo reći da smo mi pametni ili načitani ili šta već . Međutim ispružena ruka se zna na šta asocira, takav je slučaj i sa naša tri prsta. E sad, sledi naravočenije ovog posta, a to je ![]() |
|
|
|
|
|
Novi član
![]() ![]() Offline
Član od: 24.04.2007.
Poslednji login: 23.02.2008 05:36
Godine: 38
|
07.05.2007, 03:47
Za vrijeme III Reicha su Nijemci polagali zakletvu sa tri prsta samo ne rasirena. Simbolika je naravno, uspon 3. Reicha.
Svicarci isto imaju pozdrav sa tri prsta, oznacava tri naroda Svicarske kao i tri zakletve (Eid) koje sada ne bih znao nabrojati. Znaci, u Svicarskoj 3 prsta i dzaba pice u kafani ili paklo toblerona |
|
|
|
![]() |
| Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju) | |
| Alati vezani za temu | |
| Vrste prikaza | |
|