VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Istorija

Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Indijanci
staro
  (#51 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 19:46
Pol: Žensko
Godine: 25
Odgovor: Indijanci - 29.04.2007, 18:19

Pa da,bila sma u pravu,razlicita imena zbog razlicitih jezika ali u principu je to rec za nastambu

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#52 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: 11.10.2008 10:20
Godine: 33
Odgovor: Indijanci - 29.04.2007, 20:09

Lepo su ti objasnili Nisu svi Indijanci ziveli u istim nastambama. Ako se vratite malo unazad, videcete da su Irokezi ziveli u "dugim kucama", koje se razlikuju i od satorcica i od wigwama (ova rec se uglavnom koristi za sve indijanske nastambe u nas, al' dobro, ljudima lakse), kao sto se opet razlikuju nastambe onih koji su ziveli na jugu U satorcicu (ili u ovom slucaju teepee, kao ovaj moj mali, a kao sto svi znamo ja sam Sioux ), su ziveli Indijanci koji su ziveli u ravnici, u preriji, oni koji su bili stalno u pokretu. Lepo rastave i spakuju svoj satorcic, stave na konjice i vozi Misko

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#53 (permalink))
Papak
Boško
Papak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimum

Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: 08.10.2008 18:42
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Indijanci - 29.04.2007, 22:55

Citat:
SQUAW kaže: Pogledaj poruku
Lepo su ti objasnili
A ja sam lijepo vama objasnio
Prochitala moj post pa sad hoche i ona neshto tako pametno da kazhe
Bash je lakshe rechi wigwam neg' tipi
Ne znaju ljudi, to je razlog
Ali ja sam tu da pojasnim neke stvari

Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

staro
  (#54 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Odgovor: Indijanci - 30.04.2007, 08:00

Citat:
Papak kaže: Pogledaj poruku
Bash je lakshe rechi wigwam neg' tipi
Ne znaju ljudi, to je razlog
Nisam mislila u smislu lakse je za izgovor, nego naviknes, ako ti ovde budu skrto dostupni filmovi i knjige u kojima je bitno da Indijanac kaze Howgh! pa da se zna da je Indijanac ili npr imas Vinetua koji prica na nemackom, beo je, i nosi neku ruznu periku. I ljudi to tako prihvate, vigvam je njihova kuca, i to je to. Specijalno ako neko nema interesovanja u tom pravcu da nesto i sazna, i nije to samo vezano za ovu temu. Sasvim je onda normalno da je nekima teepee totalno nepoznata rec

Citat:
Ali ja sam tu da pojasnim neke stvari
Ja ne znam sta biK bez tebe

staro
  (#55 (permalink))
ledche
Novi član
ledche je na dobrom putu

Član od: 18.04.2007.
Poslednji login: 06.06.2008 00:30
Godine: 21
Odgovor: Indijanci - 01.05.2007, 00:09

Hvala ti puno sto si napisala za Paez indijancima,iako sam znao nekih od ovija podatka,ali i naucio sam nesto

Our freedom, and what keeps it alive day to day, have the color of blood, and they're proud of their sacrifice.

staro
  (#56 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja

Odgovor: Indijanci - 18.05.2007, 10:20

Spotted Tail (Sinte Galeska)
1823 - 1881

Veliki Sioux vođa, bio u srodstvu sa Ludim konjem, a prvi rođak Conquering Bear-a, Brule poglavice.

Ovaj rat nije izbio ovde, u ovoj zemlji; ovaj rat donela su nam deca Velikog Oca koja su došla da nam zemlju oduzmu u bescenje i koja u našoj zemlji čine mnoga zla. Za sve ove nedaće krivi su Veliki Otac i njegova deca... Mi smo želeli da ovde, u svojoj zemlji, živimo u miru i činimo samo ono što će našem narodu služiti na čast i dobrobit, ali Veliki Otac je ovu našu zemlju ispunio vojnicima koji misle samo na našu smrt. Indijance koji su odavde otišli na jug željni promene napali su jedni vojnici, a Indijance koji su odavde otišli na sever željni lova napali su drugi vojnici; oni sada žele da se vrate kući, a ne mogu da se vrate kući jer su im vojnici preprečili put. A ja mislim da postoje i druga, bolja rešenja. kad se jedan narod naže u nevolji i suprotstavi se drugome, onda je najbolje rešenje da se protivnici sastanu bez oružja, da o svemu mirno porazgovaraju i zajednički dođu do rešenja kako da se sukob okonča na neki miroljubiviji način.

Sinte Galeška (Šareni rep),
poglavica plemena Ispečeni (Brule),
Sioux

staro
  (#57 (permalink))
redcloud
Novi član
redcloud je na dobrom putu

Član od: 06.06.2007.
Poslednji login: 16.07.2007 07:39
Odgovor: Indijanci - 06.06.2007, 12:48

Drago mije viditi da i druge nase ovoliko zanima o indijancima...

Molio bi vas da pogledajte moju stranicu, za koju je crveni oblak bio inspiracija

http://homepages.ihug.com.au/~jakovzaper/RedCloud/

Tu ima i stripova o indijancima i citata pa mozda i naucite nesto malo.

Haugh svima na forumu!!!

Poruku je izmenio SQUAW, 06.06.2007 u 12:54. Razlog: spojene dve uzastopne poruke

staro
  (#58 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja

Odgovor: Indijanci - 21.07.2007, 21:32

Yellow wolf

Belci su ispričali samo jednu stranu priče da bi sebi ugodili. I rekli su mnoge neistine. Beli čovek je o sebi govorio samo najbolje, a o indijancima samo najgore.

Žuti vuk, poglavica probušenih noseva

Chief Joseph, Nez Perce

Svet je stvoren uz pomoć sunca i treba da ostane onakav kakav je oduvek i bio... Ova zemlja stvorena je bez graničnih linija i nije čovekovo da je deli... Ja vidim kako se belci bogate u celoj zemlji i vidim koliko žude da nama dodele golu, neplodnu zemlju... Zemlja i ja smo jedno. Mera zemlje i mera naših tela ista je mera. Dokažite nam, ako možete, da vas je ovamo poslao Tvorac. Možda vi samo mislite da vas je On poslao ovamo da sa nama radite šta hoćete. Da i ja verujem da vas šalje Tvorac, možda bih poverovao u vaše pravo da raspolažete mnome. Ne bih želeo da me pogrešno razumete, ja ovako govorim zato što volim zemlju. I nikad nisam rekao da je zemlja moja i da sa njom mogu da radim šta hoću. Pravo da zemljom raspolaže ima samo onaj ko je tu zemlju stvorio. Ja tražim pravo da živim na svojoj zemlji, a vama dajem pravo da živite na svojoj.

Hejnmot Tujalaket (Poglavica Žozef), Poglavica probušenih noseva

staro
  (#59 (permalink))
klostur92
Novi član
klostur92 je na dobrom putu

Član od: 30.07.2007.
Poslednji login: 07.08.2007 12:09
Godine: 15
Odgovor: Indijanci - 30.07.2007, 02:29

Da li je neko od vas možda pročitao Vinetu-a, od Karl Maja???
Kniga je ODLIČNA!!!

staro
  (#60 (permalink))
Leonard Peltier
Onaj Koji Je Puk'o
Leonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimumLeonard Peltier je dostigao maksimum

Član od: 29.08.2007.
Poslednji login: juče 23:18
Godine: 31
Odgovor: Indijanci - 29.08.2007, 01:01

SQUAW - svaka cast!!

Veoma inspirativno je sve ovo sto si napisala. Dosta ovoga sam vec znao (iako sam samo ovlas pregledao), ali ima puno stvari o kojima nisam imao ni blagu predstavu.

Dosta materijala ima i u knjizi: Di Braun - Sahranite mi srce kraj Ranjenog kolena, kao i na sajtu www.indians.org - ali ubedjen sam da si to vec procitala ( cak mislim da je i par slika i tekstova iz te knjige i sa sajta) - ovo je vise preporuka drugima
Bice potrebno dosta vremena sve ovo procitati, ali procitacu sa velikim zadovoljstvom

Keep up the good work!