|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Istorija Vratimo se hodnicima vremena i oživimo vladare, vojskovođe, bitke, civilizacije... |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
27. mart 1941. "Bolje rat nego pakt!" |
|
|
Administrator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 22.07.2008 17:06
Pol: Žensko
Godine: 26
|
27. mart 1941. "Bolje rat nego pakt!" -
26.03.2006, 22:58
Pod uticajem raspoloženja narodnih masa Jugoslavije, grupa oficira, sa generalom Dušanom Simovićem na čelu, izvela prevrat (zbacivši dotadašnju vladu Cvetković - Maček) i obrazovala novu vladu Kraljevine Jugoslavije, pod predsedništvom generala Simovića.
Talas demonstracija i manifestacija zahvatio celu zemlju. U Beogradu narodne mase ističu zahteve koje je postavila KPJ: raskid sa Trojnim paktom, demokratska prava i slobode, naslon na SSSR, hitno preduzimanje mera za odbranu zemlje. U Berlinu, u nemačkoj Vrhovnoj komandi oružane sile, održano savetovanje o situaciji u Jugoslaviji, na kome je voda Trećeg Rajha Adolf Hitler saopštio svoju odluku da što pre napadne Jugoslaviju i razbije je i vojnički i kao državu. Udar je trebalo izvršiti s nemilosrdnom žestinom i munjevitom brzinom. Avijacija je, pored ostalog, imala zadatak da razori Beograd. Vojnu pomoć tražiti od vlada Italije, Mađarske i Bugarske, kojima staviti u izgled pripajanje pojedinih delova Jugoslavije, dok bi glavni zadatak Rumunije bio zaštita od eventualne intervencije SSSR-a. Zbog napada na Jugoslaviju, napad na SSSR odložio bi se za četiri nedelje. Nemačko ministarstvo propagande izdalo uputstva štampi: širenjem lažnih vesti o progonima nemačke manjine i raspaljivanjem šovinizma, pored drugih sredstava, pripremiti javnost za napad na Jugoslaviju i oslabiti odbranbenu snagu ove zemlje. preuzeto sa www.vojska.net Danas se mogu čuti različiti komentari u vezi sa ovim događajima (mnogi od njih navode na činjenicu da se ništa nije odigralo onako kako je nama predstavljeno), a ja se pitam... šta bi sa nama bilo i kako i gde bi sada živeli da se stvari nisu odigrale onako kako su se odigrale. |
|
|
|
Odgovor: 27. mart 1941. "Bolje rat nego pakt!" |
|
|
|
|
|
|
|
haile selassie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 05.07.2008 18:54
Godine: 34
|
kad se mi uvijek moramo praviti pametni, umjesto da smo malo puckali po sumama kao francuzi i ostali pametni narodi, mi se inatimo i tvrdoglavimo.
pa sad, gdje smo mi, a gdje oni. |
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 01.07.2008 01:07
Pol: Muško
Godine: 27
|
Odgovor: 27. mart 1941. "Bolje rat nego pakt!" -
09.05.2006, 17:07
Bolje rat nego pakt! i Bolje grob nego rob!
Ja sam na to ponosan! Srbija nije mogla biti fasisticka. Nikada nije, i nikada nece. A komunjare ko komunjare. |
|
|
|
|
|
uhvatio i popustio
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: danas 00:47
Pol: Muško
Godine: 57
|
01.03.2007, 22:57
Umesto opredeljenja za i protiv.Rodjen sam u jednom mestu nedaleko od Kragujevca,15km.,Carigradski krak BG, Topola, Kragujevac, Jagodina. Za svo vreme rata nijedan Nemac, nije usao u selo.Da bese takve mudrosti svuda, dali bi imali danas Spomen park Sumarice?.
|
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: juče 19:05
|
18.07.2007, 04:58
Citat:
Ostaje pitanje da li je bilo bolje ispostovati pakt i sacuvati narod ili stupiti u rat? |
|
|
|
|