|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Humor i zabava Vicevi, aforizmi, smešne sličice i sve ostalo što će vam nabaciti osmeh na lice |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Analiza turbofolk pesama |
|
Odgovor: Analiza turbofolk pesama |
|
|
moonlight shadow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 01.12.2008 22:38
Pol: Žensko
Godine: 25
|
Odgovor: Analiza turbofolk pesama -
11.02.2007, 04:03
Citat:
U tom periodu pesnickog izrazaja nije bilo dopusteno nagovestavati sexulane aluzije i uzbudjenost pa je tvoje znacilo moje,pogled gore je znacio pogled dole...Sve obrnuto ![]() William Wordsworth |
|
|
|
|
|
|
Administrator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 24.11.2008 22:17
Godine: 26
|
11.02.2007, 16:27
Citat:
Pesnik očigledno neguje stil kratkih, lakih, melodičnih ljubavnih pesama i na taj način verno prikazuje jedan vid naše narodne poezije nazvan "urimuj stihove tako da poslednja dva slova budu ista". |
|
|
|
|
|
|
golden girl
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 02.12.2008 21:27
Godine: 25
|
11.02.2007, 17:36
Jooj Squaw ja ne znam da li ova tema vise pljuje po ovoj pesmi koju si predstavila ili vise pljuje po kriticarima poezije koji pisu sve one interpretacije za srednje skole.
![]() ![]() ![]() Znaci uvek mi je bilo debilno u skoli kad moram da naucim da pricam bas ono sto je kriticar napisao za tu pesmu. Kao da ja sama ne mogu da procitam pesmu i osetim je i protumacim na svoj nacin. Nego nam namecu tudja misljenja i tudje tripove. Da se vratimo temi. ![]() Citat:
U sledeca dva stiha salje divnu poruku da je svestan svog mazohizma i da zeli samo jos jednu noc da zivi ono sto je, a naredni dan planira da se odrekne sebe i svojih potreba. Zaista predivan primer zrtvovanja. Gotovo da mozemo cuti taj uzvik bola i uzvik uzitka u jednom istom trenutku, sto je docarano sa iskoriscenim samoglasnikom "o" na pocetku svakog stiha. |
|
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:22
Pol: Muško
Godine: 27
|
11.02.2007, 18:12
Citat:
Citat:
![]() zajebano je kad svijet prica okolo al opet ko jebe svijet... merak je merak ![]() |
||
|
|
|
|
|
Beatrix Kido
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 27.11.2006.
Poslednji login: 01.05.2008 23:58
|
11.02.2007, 18:13
Citat:
svestan greha,miri se sa sudbinom... No pravi znalac svakako uocava da ova pesma u biti krije jedan dublji smisao... Naime pesnik je verovatno veoma bolestan {pokvario se}...I verovatno je u pitanju neki opasniji kvar {prehlada}... Takodje on se kaje jer je sredinom decembra kad je lila ona kishurina,bos istrcho na terasu da skupi vesh,kog je budireceno bilo gotovo pola kontAjnera{pisceva mera za kolicinu,u pitanju su moderni izrazi i fraze ..ko ne razume nek ne komentarishe i nek ne prica...}... omladina koja se pracaka uz ovu pesmu bi svakako trebala znati da se pod forepomunitim grehom ocito smatra njihovo veselje uz ovu pesmu...Koja na neki nachin predstavlja pishcevu ispovest,njegov bol...kajanje... kako se on sada oseca...{ko nije razumeo nek ne komentarise i nek ne prica...} Ubica mekog srca. |
|
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 13:31
Godine: 33
|
11.02.2007, 18:42
Citat:
Citat:
Takođe, upada nam u oči pesnikova razuđenost i opširnost. On se ne bavi samo anatomijom: Citat:
Citat:
Složićete se da u citiranom tekstu dalje vidimo pravi primer žudnje za kako duhovnim tako i fizičkim oslobađanjem. Citat:
|
|||||
|
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: danas 01:27
Pol: Muško
Godine: 32
|
12.02.2007, 01:13
Neshto sam u cajtnotu (kao i junak ove pjesme) pa chu napraviti jednu brzu gotovo povrshnu analizu dela koje je pred nama.
Ruzmarin (rosmarinus officinalis) Ruzmarin je zzbunasta mediteranska aromatichna biljka, zzbunaste gradje i iglichastih listova. Najchesche uspeva u primorskim krajevima, mada se po neki zzbunic moze nachi i po bashtama ovih nashih asfaltiranih vukojebina. Koristi se i kao zachinska biljka, dodatak pechenju ..ali je najpoznatiji kao ukras i obelezzje na svadbama... Kako god bilo u njegovoj blizini, neko je svakako pechen.. ..kao i ovaj bezimeni nesrechnik chijom chemo se zlehudom sudbnom pozabaviti. Pa da pocnemo: "Pogled mi tvoj srce nacinje dok ti se telo ka meni naginje i gotov sam da opet glupost napravim a resih da se popravim" U sushtini dobar, dushevan i boleciv nash se junak posle godina robovanja i popushtanja porocima, najzad trgao iz svog praznog bivstvovanja pozelevshi da od sad pa nadalje provodi zzivot sa sebi dragim bichem delechi zzivotnu rados', srecu i vishak telesnih technosti ... SO why the fuck je onda morao to da upropasti zzenidbom za neku drugu?!? No dobro, ukopao se i shta je tu je reshio da krene nekim putem i vishe ne pravi gluposti...Chasno, ispravno, poshteno odoleva iskushenju koje mu je podmetnuo dal svevishnji dal onaj ozdole, verovatno poturajuchi mu par sisa i dupe koje on ovde slikovito opisuje kao "pogled koji nachinje srce"... Sa druge strane mozzda mu je simpatija kardiohirurg koja po defaultu secira svakog pogledom... Iz ovo malo detalja ne mozzemo mnogo da zakljuchimo pa chemo to ostaviti po strani.. "Sta mi to treba, sta ce reci svet svi ovde znaju da sam zauzet al’ gotov sam da opet glupost napravim ne mogu da se popravim" Rastrzan unutrashnjim trvenjima... (kao kuca kad mu se kaki a nema ko da ga izvede) pokushaava da nadje balans izmedju legalnog i legitimnog ..i moralnog i oralnog pokushavajuchi svoju slabost da pobedi hvatajuchi se za stub odbrane svakog malogradjanina - shta ce reci svet? ..kamen temeljac svake stabilne srpske porodice...ono shto chuva svetost tajne maltretiranja zzene i dece... On svestan te svoje slabosti, balansira ozmedju zzelja i realnosti kao da ga je uhvatila potreba u busu a stanice nigde na vidiku... Chinjenica da je svestan svega toga ipak govori u njegovu korist i daje nadu da che mozzda ova pesma imati kraj bez ubistva od strane tasta ili mladine brace.. O, tvoja lepota boli o, hajde leci me o, jos nocas slobodan sam o, sutra zenim se Hod po mukama! Golgota po kojoj ovaj chovek vuche one sise i dupeta kao krst na kojem ce na kraju skapati... Trazzi spas od onoga shto mu zulum chni, potpuno pomiren sa sudbinom... Josh nocas je slobodan..pa od 7.30 vech mora da pazi shta radi jer dolaze po njega ..a kum se eno uroljo i mozze da lane kojeshta.. "Ruzmarin vec nosim na reveru u dzepu mi burma da joj dam na ruci sat sto pet minuta kasni ako se kraj tebe uspavam" Pripreme za venchanje su gotove. Burma u dzepu, stvar gotova.. samo da se naguzi i kazze -da! Sat na ruci samo odslikava neodgovrnost i opushtenciju sa kojom je do sada ziveo... NIkada nije dolazio na vreme, chak po pet minuta je kasniJo na deJtove!..jednom rechju kershme ..sad sateran u choshak..tih pet minuta mu je (ne)sudijski produzzetak ako u toku noci ne postigne poen..igra se produzzetak od pet minuta ili che igrati do "zlatnog gola"... A ko ga zna, sa 1:0 u gostima mozda izbegne barrazz svadbe? "Pogled mi tvoj srce nacinje iz iskustva znam to tako pocinje a kada nesto pocnem ja ne prestajem i nikada se ne kajem" Ovde vech vidimo da je stvar gotovo reshena. Ili je reshio da se malo kurebeca (kurchi) u zadnjem momentu. Da je pesma potrajala josh malo verovatno bi saznali i velichinu njegove alatljike te da HIZ sajz doez mater! ... Pesma je u sushtini stilski razradjena istorijska dilema- 'bati ili ne 'ebati ... toliko za brzi pregled ![]() Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|