VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Zabava > Humor i zabava

Humor i zabava Vicevi, aforizmi, smešne sličice i sve ostalo što će vam nabaciti osmeh na lice

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Analiza turbofolk pesama
staro
  (#11 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 05:49
Pol: Žensko
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 12.02.2007, 06:52

Citat:
imao je kucu gost
ne kaze se uzalud "svakog gosta 3 dana dosta!".. mozda je ovaj gost kren'o u selo, pa zato kaze imao.. sad vise nema.. neka druga kuca mu se mozda vise dopala..

Citat:
Kako si, tugo
sta mi radis sada
nema te dugo
a ja se navikla
autor nije mozda hteo da spominje pravo ime neke osobe, mozda je u pitanju gost iz prve strofe.. pa je tuga zapravo zamena i kamuflaza, da citach ne bi posumnjao na nekog vidi se iz prilozenog da te osobe vec dugo nema.. mozda je taj gost, kad je kret'o iz kuce, zapravo ostavio autora u kuci.. pa sad autor pati, ono, nedostaje, jel..
[edit: sad sam videla da je zlatokosa imala istu ideju]

Citat:
Moj zivote, da l' si ziv
mozda je autor na aparatima.. ono, hibernira.. nesvesan je svog stanja pa nije siguran jel' san il' je java.. mada, to je malo sumnjivo.. kako ocekuje da dobije odgovor?

Citat:
gde su stari drugovi
da l' je isto ko nekad
kad smo deca bili mi
mozda je ovo jos jedan dokaz da je osoba mozda na samrti.. ili mozda midl ejdz krajsis.. sa psiholoskog aspekta gledajuci, to su dva perioda kad se ljudi prisecaju i vazzu kroz sta su prosli.. elem, ili je mozda samo autor izgubio adrese i brojeve telefona.. pa ne moze da ih zovne da ih lichno pita..

Citat:
Srusio je neko most
sigurno gradske vlasti htele da naprave novi, lepshi, veci, sjajniji.. onaj stari drveni nije valjao.. a i treba se u naj naj svetlu prikazati kad stignu gosti iz inostranstva.. a autor je sigurno bio emotivno vezan za taj stari most, pa je mozda cak eventualno kojim slucajem i pisao vlastima u nadi da nece mozda eventualno kojim slucajem da ga srushe.. ali izgleda bezusupeshni su bili ti njegovi pokushaji ..

Citat:
otis'o je negde gost
kud je otish'o to ni gost sam verovatno ne zna.. mozda je skren'o iza prvog coshka i sad shkilji i promatra dal' ga nek'o prati...

Citat:
nema vise vreme sjaj
da, vreme vise nema sjaj.. autor je sasvim u pravu.. sav taj sjaj vremena se pokupio, jer je gradskoj vlasti ponestalo kad su gradili onaj novi most sto sad zamenjuje ona stari.. tamo preko reke..

moomoo meee juuooo

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Mater Vetru
Botino blago
Mater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostaleMater Vetru je uzor za ostale

Član od: 19.04.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 20:17
Godine: 32
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 13.02.2007, 00:55

Citat:
Imala je reka most
imao je kucu gost

Prvi stihovi nam, posredstvom divne metafore, predstavljaju glavne likove ove balade: ona je reka ( široka i duboka), a on je njen most ( po principu-lakše ju je preći nego zaobići). Ako se, zaista, udubite u ovu pesničku sliku, shvatićete da pred sobom, zapravo, imate dvoje mladih u eksplicitnom ljubavnom činu (klasična misionarska). To se i, nedvosmisleno, izražava drugim stihom jer je kuća, kao svaka prava domaćinska, rado primala...gosta, jel'te.

Citat:
Ref.
Moj zivote, da l' si ziv
ako jesi dobro je
da mi kazes ko je kriv
sto smo tuzni oboje
Ali, avaj, šta se dešava? Reka više nije sigurna da li je most na njoj, tačnije, da li...khm...stoji ili je pao. Možda je samo u pitanju pogrešan ugao postavljanja luka, a možda je kriv škart materijal, neotporan na vlagu. Reka traži to objašnjenje od mosta jer sama ne shvata ili ne želi da shvati da je VEĆ kraj. Anivej, jedno je sigurno-ostala je tuga.

"Toliko je bilo u zivotu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo.
Trebalo je ziveti. "

staro
  (#13 (permalink))
Lillith
moonlight shadow
Lillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimumLillith je dostigao maksimum

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 21.05.2008 14:27
Godine: 25
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 13.02.2007, 03:34

Novi zadatak

Das,ne das,ostarit ces

Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
rekla mi je sta si pritisko
uzmi crko da Bogda
pusti crko da Bogda

Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
poslije svega nema kajanja

Rekla mi je da sam dosadan
i pomalo opasan
reko sam joj da sam uporan
i pomalo umoran

A znam da ces da das

Citat:
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
Ovde nam pesnik porucuje da jako voli svoju odabranicu,po svoj prilici zrelu zenu i da bi naravno kako to vec biva umro da ide sam u jagode bez nje...

Citat:
uzmi crko da Bogda
pusti crko da Bogda
Ovde nam pjesnik kaze da je i njega ona voljela vec da se po starom dobom obicaju neckala...Prava seoska mlada(u ovom slucaju stara)...Narocito moramo obratiti paznju na taj narodni izraz ljubavi
Citat:
crko da Bogda
koji se i dan danas zadrzao u nasim krajevima ...To je siguran pokazatelj koliko je nasa kultura na visokom nivou bila jos u davna vremena a narocito danas...
Tu nam pjesnik nagovjestava da je branje jagoda bilo tesko ali slasno...
Citat:
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
U ovoj strofi pjesnik je odlucio da veliku mudrost podjeli sa nama,nacin kako da uvjerite svoju odabranicu da bere s vama jagode...Samo joj kazite da ce postati ruzna i stara i ona ce odma u jagode jer sjetimo se one stare ''Djevocica brala jagode''...On vam takodjer porucuje da se ne kajete kada lazete i mazete jer sve je to s dobrim razlogom,u cillju da se nebere sto vise jagoda

Citat:
i pomalo opasan
Ovde nam on opisuje kako je teklo uvjeravanje medju njima...On je glumio papagaja,stalno ponavljao isto...Zreloj dami se ipak ucinilo da je on isuvise opasan i da ce da je odvede daleko u sumu ,prepala se da je vuk ne pojede...

Citat:
i pomalo umoran
Ovde je on uvjerava da je on ustvari zaista papagaj a ne vuk i da je malo umoran kao lenjivac...

Citat:
A znam da ces da das
Ovde pjesnik nedvosnmisleno porucuje da je zavodjenje uz pomoc zivotinjskog carstva uspjelo i da je dama pristala da idu u jagode...

''Though nothing can bring back the hour of splendor in the grass, glory in the flower, we will grieve not, rather find strength in what remains behind.''

William Wordsworth

staro
  (#14 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 01.09.2008 05:03
Pol: Muško
Godine: 27
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 13.02.2007, 07:36

Citat:
Lillith kaže: Pogledaj poruku

A znam da ces da das
iz pjesnika prosto izvire iskustvo... dalja analiza je po meni suvisna

djevojke razmislite dobro

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

staro
  (#15 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 19.08.2008 17:10
Godine: 26
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 13.02.2007, 12:46

Citat:
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
Izvrstan primer! Na neverovatno slikovit i nadasve prizeman način dočaran je taj intenzitet želje, kojoj je očigledno teško odupreti se.
Tek ovako jasnim primerom, gde se pesnik našao u rascepu između života i smrti, možemo shvatiti koliko je ta želja za "iskanjem" zapravo jaka!

Citat:
uzmi crko da Bogda
Na žalost, u nedostatku inteligencije, ona nije mogla smisliti bolje rešenje za utvrđivanje pazara... No, priželjkujući da u ovoj situaciji za njega svaki odgovor bude prihvatljiv, rekla je prvu stvar koja joj je pala na pamet, pa ako prođe - prošlo je.

Citat:
pusti crko da Bogda
I prošlo je...

Citat:
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces
Ovde imamo jasno prikazanu dilemu izmedju morala i nemorala. Ona želi njemu da da malo jagoda (možda bi mu dala da pobere i celu baštu), ali nastaje dilema: da li da mu da njene jagode, kad on ima i svoje jagode u svojoj bašti? Zašto ne bere svoje jagode, nego je došao kod nje da se grebe? Da li se tako grebe za jagode po celom selu? Ova pitanja je opterećuju kad god on naiđe po jagode, ali ona, u opet gorevećpomenutom nedostatku inteligencije, nije sposobna da sama na njih dobije odgovor i da pronađe izlaz iz situacije.

Zato se prepušta situaciji i pušta da stvari idu kako je suđeno. On to i sam na kraju potvrđuje rečima:
Citat:
A znam da ces da das

staro
  (#16 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: 03.09.2008 21:41
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 13.02.2007, 23:51

Po meni, ova pesma svedochi o teshkom stanju u poljoprivredi. Jagode su tako slabo rodile u vreme stvaranja ove priche da ih eto ljudi ne dele ni zzivu glavu... A mozzda su jagode bile uvozne i van sezone, pa kad uzmesh kolko to zadovoljstvo koshta nije chudo odakle toliko natezanja...

Shlag je josh uvek jeftin, pa se on ni nepominje, shto samo govori u prilog mojoj tezi...

Sve je to posledica globalnog zagrevanja...

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#17 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 09:31
Godine: 33
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 14.02.2007, 00:03

Ja imam sasvim drugačije viđenje ove pesme. Pročitajte malo bolje i videćete šta se ustvari krije iza ovih stihova.

Naime, pesma pripada homosexualnom (između pretkosovskog i kosovskog, prim. aut. ) ciklusu narodnih pesama.

Citat:
Umro bih da nisam zaisko
malo zrelih jagoda
uzmi crko da Bogda
pusti crko da Bogda

Glavni junak naše pesme je bio u društvu izvesne ženske osobe koja je posedovala činiju sa jagodama (neprskanim), koje joj je on zatražio da ne bi ispustio dušu. Te iste jagode, glavni junak nije pojeo, već ih je poneo kući i sada njima nutka svog partnera koji je nešto pritiskao sa strane (ima i on dušu), a ona ga je ocinkarila:

Citat:
uzmi crko da Bogda

Pratimo na dalje iznenadni obrt - dok mu naš junak govori da mu je sve jasno i da sve zna jer mu je rekla šta je ovaj pritisko, partner mu otima činiju sa jagodama, ali on je i dalje čvrsto drži pa se jedno vreme otimaju za istu:

Citat:
pusti crko da Bogda

Partner ipak uspeva da mu otme činiju sa jagodama, na šta naš glavni junak (i dalje željan jagoda) reaguje:

Citat:
Das, ne das, ostarit ces
das, ne das, uvenut ces

Šta vidimo dalje? Partner ćopa jagode iz činije, terajući našeg glavnog junaka da mu još jednom ispriča šta sve zna i šta mu je ona sve rekla:

Citat:
i pomalo opasan
i pomalo umoran

Da bi na kraju svog izlaganja sa žarom u očima, pomalo bojažljivo drhtavim glasom (da se naslutiti) ponosno zaključio (jer ipak dobro poznaje onoga koji mu jagode jede):

Citat:
A znam da ces da das

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#18 (permalink))
Lady S
Administrator
Lady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimumLady S je dostigao maksimum

Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 19.08.2008 17:10
Godine: 26
Odgovor: Analiza turbofolk pesama - 14.02.2007, 01:42

Novo delo za analizu zove se Manijak, a reči su sledeće:

Tu su kamere, metalna vrata
jer tvoja privatna vila je od zlata
tu je veliko obezbedjenje
priznaj da fali ti sad uzbudjenje

Nocu te zovem, uzdisem i cutim
onda ti vrlo brzo slusalicu spustim
iz tasne crnu olovku ja vadim
po zidu pisem sta cu da ti radim

A ujutru na tvoj cu dzip
da zalepim svoj mali lilihip

Hajde, hajde sta ce ti biti
nije lako uvek se kriti
sta ti mogu kada si tako jak

Ti palis ovaj grad
ja imam samo mrak
pusti da budem sad
tvoj privatni manijak

Dahcem i sapcem
kvarim ti slatke sne
a onda svuda po gradu
napisem volim te

Ja ovde na prvi pogled primetim da se radi o pomahnitaloj mentalno pometenoj mlađoj ženskoj osobi koja iz noći u noć sanja svog komšiju koji živi par brojeva niže, a ujutru se budi i shvata da od svega što je sanjala - na kraju može samo da mu usere kolica.

Plašim se da je delo malo kompleksnije, te da mu se mora obratiti više pažnje, te ću ostaviti materijal i za drugačije uglove sagledavanja problema.