|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
||||||||
|
|||||||
| Humor i zabava Vicevi, aforizmi, smešne sličice i sve ostalo što će vam nabaciti osmeh na lice |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Analiza turbofolk pesama |
|
|
|
Botino blago
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 19.04.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 20:17
Pol: Žensko
Godine: 32
|
Odgovor: Analiza turbofolk pesama -
13.02.2007, 00:55
Citat:
Prvi stihovi nam, posredstvom divne metafore, predstavljaju glavne likove ove balade: ona je reka ( široka i duboka), a on je njen most ( po principu-lakše ju je preći nego zaobići). Ako se, zaista, udubite u ovu pesničku sliku, shvatićete da pred sobom, zapravo, imate dvoje mladih u eksplicitnom ljubavnom činu (klasična misionarska). To se i, nedvosmisleno, izražava drugim stihom jer je kuća, kao svaka prava domaćinska, rado primala...gosta, jel'te. Citat:
Trebalo je ziveti. " |
||
|
|
|
|
|
moonlight shadow
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 06.10.2008 19:46
Godine: 25
|
13.02.2007, 03:34
Novi zadatak
![]() Das,ne das,ostarit ces Umro bih da nisam zaisko malo zrelih jagoda rekla mi je sta si pritisko uzmi crko da Bogda rekla mi je sta si pritisko pusti crko da Bogda Das, ne das, ostarit ces das, ne das, uvenut ces poslije svega nema kajanja Rekla mi je da sam dosadan i pomalo opasan reko sam joj da sam uporan i pomalo umoran A znam da ces da das Citat:
Citat:
Citat:
Tu nam pjesnik nagovjestava da je branje jagoda bilo tesko ali slasno... Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
William Wordsworth |
|||||||
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 03:07
Pol: Muško
Godine: 27
|
13.02.2007, 07:36
iz pjesnika prosto izvire iskustvo... dalja analiza je po meni suvisna
![]() djevojke razmislite dobro ![]() |
|
|
|
|
|
Administrator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 29.09.2008 10:22
Godine: 26
|
13.02.2007, 12:46
Citat:
Tek ovako jasnim primerom, gde se pesnik našao u rascepu između života i smrti, možemo shvatiti koliko je ta želja za "iskanjem" zapravo jaka! Citat:
Citat:
Citat:
Ova pitanja je opterećuju kad god on naiđe po jagode, ali ona, u opet gorevećpomenutom nedostatku inteligencije, nije sposobna da sama na njih dobije odgovor i da pronađe izlaz iz situacije.Zato se prepušta situaciji i pušta da stvari idu kako je suđeno. On to i sam na kraju potvrđuje rečima: Citat:
|
|||||
|
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 22:34
Pol: Muško
Godine: 32
|
13.02.2007, 23:51
Po meni, ova pesma svedochi o teshkom stanju u poljoprivredi. Jagode su tako slabo rodile u vreme stvaranja ove priche da ih eto ljudi ne dele ni zzivu glavu... A mozzda su jagode bile uvozne i van sezone, pa kad uzmesh kolko to zadovoljstvo koshta nije chudo odakle toliko natezanja...
Shlag je josh uvek jeftin, pa se on ni nepominje, shto samo govori u prilog mojoj tezi... Sve je to posledica globalnog zagrevanja... Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 23:11
Godine: 33
|
14.02.2007, 00:03
Ja imam sasvim drugačije viđenje ove pesme. Pročitajte malo bolje i videćete šta se ustvari krije iza ovih stihova. Naime, pesma pripada homosexualnom (između pretkosovskog i kosovskog, prim. aut. ) ciklusu narodnih pesama. Citat:
Glavni junak naše pesme je bio u društvu izvesne ženske osobe koja je posedovala činiju sa jagodama (neprskanim), koje joj je on zatražio da ne bi ispustio dušu. Te iste jagode, glavni junak nije pojeo, već ih je poneo kući i sada njima nutka svog partnera koji je nešto pritiskao sa strane (ima i on dušu), a ona ga je ocinkarila: Citat:
Pratimo na dalje iznenadni obrt - dok mu naš junak govori da mu je sve jasno i da sve zna jer mu je rekla šta je ovaj pritisko, partner mu otima činiju sa jagodama, ali on je i dalje čvrsto drži pa se jedno vreme otimaju za istu: Citat:
Partner ipak uspeva da mu otme činiju sa jagodama, na šta naš glavni junak (i dalje željan jagoda) reaguje: Citat:
Šta vidimo dalje? Partner ćopa jagode iz činije, terajući našeg glavnog junaka da mu još jednom ispriča šta sve zna i šta mu je ona sve rekla: Citat:
Da bi na kraju svog izlaganja sa žarom u očima, pomalo bojažljivo drhtavim glasom (da se naslutiti) ponosno zaključio (jer ipak dobro poznaje onoga koji mu jagode jede): Citat:
|
||||||
|
|
|
|
|
Administrator
Član od: 11.03.2006.
Poslednji login: 29.09.2008 10:22
Godine: 26
|
14.02.2007, 01:42
Novo delo za analizu zove se Manijak, a reči su sledeće:
Tu su kamere, metalna vrata jer tvoja privatna vila je od zlata tu je veliko obezbedjenje priznaj da fali ti sad uzbudjenje Nocu te zovem, uzdisem i cutim onda ti vrlo brzo slusalicu spustim iz tasne crnu olovku ja vadim po zidu pisem sta cu da ti radim A ujutru na tvoj cu dzip da zalepim svoj mali lilihip Hajde, hajde sta ce ti biti nije lako uvek se kriti sta ti mogu kada si tako jak Ti palis ovaj grad ja imam samo mrak pusti da budem sad tvoj privatni manijak Dahcem i sapcem kvarim ti slatke sne a onda svuda po gradu napisem volim te Ja ovde na prvi pogled primetim da se radi o pomahnitaloj mentalno pometenoj mlađoj ženskoj osobi koja iz noći u noć sanja svog komšiju koji živi par brojeva niže, a ujutru se budi i shvata da od svega što je sanjala - na kraju može samo da mu usere kolica. Plašim se da je delo malo kompleksnije, te da mu se mora obratiti više pažnje, te ću ostaviti materijal i za drugačije uglove sagledavanja problema. |
|
|
|