VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Lifestyle > Hobi - Uradi sam

Hobi - Uradi sam Filatelija, numizmatika, akvaristika, majstorije po kući, oko automobila...

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Filatelija
staro
  (#1 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 04:10
Pol: Žensko
Filatelija - 02.04.2006, 06:05

Prva zvanicna centralna kraljevska poshta je otvorena u Engleskoj 1516. godine. Posiljatelj je, umesto primatelja koji je do tada placao posiljke, placao 1 peni za markicu.

Prva markica:

Druga zemlja koja je uvela markice je bio Brazil 1843. Prve markice su ze zvale Ox Eyes.

Iste godine su Svajcarski kantoni Cirih i Zeneva uveli markice.

~ Zenevski primerak

Prve dve, plava i narandzasta markica Mauricijusa printane 1847. godine:

Prva Nemachka markica je izdana 1849. u Bavariji ~ crni Bavarski Kreuzer:

Prva Americka markica sa zenom:

~ 19o2. Marta Vashington

~ markica od 1o centi iz Tanganyika, 1925. sa zirafom i palmama

~ Kineska markica

~ Portret Li Fuchuna

~ Hengshan planina

skupljate li vi markice? i sto mislite o ovom hobiju??
vredi li davati tolike silne pare za jedan komadic papira??
vrede li markice toliko?? ili ih je covek ipak precenio???

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Filatelija
staro
  (#2 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 09:32
Godine: 33
Odgovor: Filatelija - 02.04.2006, 14:30

Nikada nisam skupljala markice, ali smo imali jednu komsinicu koja jeste. Cudnim cudom smo iz postanskog sanduceta izvlacili pisma koja su stizala iz inostranstva bez markica Jednom sam imala priliku da vidim tu baka Zorinu kolekciju. Ih, kakvih je sve tu slicica bilo! Neke su bile prava mala umetnicka dela. Zakljucih, onako mala, da je to sigurno nesto mnogo vredno, cim mi nije dala da se ja tu nesto mnogo rasplamsavam, te vrtim stranice uz odusevljene poklike "A vidi ovo! A vidi ovo!!!!"
Ljudi trose svoj novac na razne stvari. I skupljaju svasta. A oni koji ga daju na ove papirice, znaju zasto to rade. Ima primeraka koji su verovatno precenjeni, ali, to je ili antika, ili neke male serije. Opet, da mogu sa tim novcem da nahrane neko gladno i siroto dete, sigurno da mogu, no to nije tema.
Enivej, nadjoh i ja neke lepe, ovom temom izazvanim surfanjem po internetu.

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#3 (permalink))
bobby
Početnik
bobby će uskoro postati poznat članbobby će uskoro postati poznat član

Član od: 12.05.2006.
Poslednji login: 28.07.2007 23:16
Pol: Muško
Godine: 55
Odgovor: Filatelija - 18.05.2006, 13:11

dobro si me podsetio. sada sam nasao dva albuma dok sam bio klinac. gledam i uzivam.

staro
  (#4 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 22:04
Godine: 34
Odgovor: Filatelija - 22.05.2006, 16:45

ja sam se u jos u srednjoj skoli pocela dopisivati (penfrends) sa jednim momkom iz turske i jednim momkom iz ghane, to dopisivanje traje do dana danasnjega samo je klasicna pisma zamijenio internet, tako da za nekih 10 godina dopisivanja sa obojicom imam prilicnu kolekciju markica iz turske i ghane. malo mi je krivo sto se i preko e-maila ne moze nalijepiti neka markica, ali eto, moderna vremena...moram napomenuti da ghana ima jako lijepe makrice. jos sam ih ja davila da lijepe sto vise markica, razlicitih, da bih ih imala vise. pa sad, na rekord od sada vec 15godina sto "penfrendinga", sto "e-mail frendinga" iskopala sam neke markice...

nattydread is coming to dinner

Poruku je izmenio nattydread, 22.05.2006 u 17:00.

staro
  (#5 (permalink))
nattydread
haile selassie
nattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimumnattydread je dostigao maksimum

Član od: 04.05.2006.
Poslednji login: 27.08.2008 22:04
Godine: 34
Odgovor: Filatelija - 22.05.2006, 17:05

nattydread is coming to dinner

staro
  (#6 (permalink))
Inquisitor
Početnik
Inquisitor će uskoro postati poznat članInquisitor će uskoro postati poznat članInquisitor će uskoro postati poznat član

Član od: 13.10.2006.
Poslednji login: 13.01.2007 03:32
Odgovor: Filatelija - 19.10.2006, 15:27

E mene je filatelija uvek zanimala... Uvek su mi albumi sa markama bili prelepi i sredjeni i pedantni sto je nakako odraz i mojeg karaktera...

No... da li neko moze da nam detaljnije kaze nesto o tom hobiju?

Sta se tu treba skupljati i kako, gde, gde se kod nas nabavljaju albumi?

Jer ja sam kao malen sakupljao marke svakojake. Pa se posle ispostavilo da su sve ispecatirane i kao takve izgleda da nemaju nikakvu vrednost.

Dalje sta su vinjete i koverti prvog dana?

Sve u svemu skontao sam da je nama u Srbiji najbolje da sakupljamo domace marke. One se i kod nas objavljuju povremeno i mislim da se po filatelistickim savezima mogu i narucivati i tako sakupljati.

Koliko je skup taj hobi?

Da li se isplati sakupljati neke strane marke? Cuo sam recimo da UN u Zenevi izdaje neke svoje serije. Kako se to radi itd. Kolike vrednosti umeju da dostignu nase postanske marke? Da li postoji neki online srpski filatelisticki sajt? Posto je onaj katalog domacih maraka koji ne znam ni da li vise izlazi?

Eto... par pitanja koja su mi nejasna.

Da i jedno dodatno pitanje. Koliko otprilike kosta kolekcija svih domacih postanskih maraka?

I da.. da li se isplati sakupljanje ispecatiranih maraka sa medjunarodne poste... te marke jesu prelepe ali su po svemu sudeci bezvredne?

Poruku je izmenio Inquisitor, 19.10.2006 u 15:32.

staro
  (#7 (permalink))
misterno
Novi član
misterno je na dobrom putu

Član od: 22.11.2006.
Poslednji login: 06.09.2007 13:35
Odgovor: Filatelija - 22.11.2006, 04:16

1.kataloge mozes kao clan da uzimas u klubu (ja sam to cinio u ns, oni su imali skup svake nedelje u 10 u forumu)
2.ispecatirane imaju vrednost samo manju od cistih
3.u proseku je marka oko 3 din a normalno sto su redje to su skuplje
4. ima dobar sajt subotickog kluba gde mozes stosta nauciti (www.su-fila.co.yu) mislim da tako ide

pozdrav

staro
  (#8 (permalink))
Nennad
Iskusni forumdžija
Nennad je dijamantNennad je dijamantNennad je dijamantNennad je dijamant

Član od: 20.11.2006.
Poslednji login: 04.10.2008 12:17
Godine: 19
Odgovor: Filatelija - 21.01.2007, 13:31

Ja imam brdo markica iz Juge, Austrije, SAD, Britanije, Rumunije, Australije, Nemacke... a sa svih strana, ali nisu slozene u albume

...Pod mojom šapkom lavovi se baškare
u snu mi pleteš beli šal za maškare
sva se pobrka predja kad te obgrlim s' ledja
kao violončelo...

staro
  (#9 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 18:40
Godine: 57
Odgovor: Filatelija - 04.02.2007, 02:42

IH, KOLIKO LEPOTE U FILATELIJI IMA!
Ja imam negde oko 60000 komada, vecinom neponistenih,u serijama blokovima itd.Jednom kad covek sedne pred album sa markicama, trajno je zarazen virusom filatelije. A tek ako pocne da gleda zigove na ponistenim markicama, e tek onda pitanja naviru, kakvu li je poruku nosilo pismo sa zigom Berlin 29.10.1939.god. na primer i tko dalje...

staro
  (#10 (permalink))
jokasta
Novi član
jokasta je na dobrom putu

Član od: 11.03.2007.
Poslednji login: 23.11.2007 21:09
Godine: 26
Odgovor: Filatelija - 19.03.2007, 00:56

O da
Zapravo ti i nije bas 'moj' hobi,vise je ocev...al' obzirom da mi se jako dopada njegova kolekcija (kao mladja nisam joj smela ni blizu pa otud valjda i pojacana zelja )...planiram da nastavim ocevim stopama

Samo jos uvek ne znam kako da se dokopam albuma

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen