VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Arhiva > Spomenar

Spomenar Stare teme koje ne zaslužuju da budu obrisane

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Zasto pantalone?
staro
  (#1 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Član od: 01.08.2006.
Poslednji login: 21.12.2006 18:10
Pol: Muško
Zasto pantalone? - 29.09.2006, 18:45

Zasto muskarci ne nose haljine a zene nose pantalone?

Naravno mislim na haljine ne kao Karamela travestit (koji nije transseksualac negoi se smao pali da se maskira u zenu),

nego kao pevac Luis -- zasto muskarci tako ne izlaze na ulicu?

Skotlandjani tradicionalno nose kilt, grcki gardisti (evzoni) nose kosulju koja je kao mini haljinica i hulahopke, stari Rimljani su ogrtali togu po golom telu itd. Na srednejevekovnim slikama vecina ljudi nosi haljine -- ne samo kraljevi i popovi (oni uvek!), nego cak i trgovci, pa nekad i pastiri (mada ima pastira i u pantalonama).

Dakle, pantalone svakako nisu jedini niti su apsolutno one uvek "pokazatelj" muskosti kroz istoriju.

Ipak, kad su zene pocele normalno i svakodnevno da nose pantalone (sto je na pocetku bilo nezamislivo, zene su nosile suknje i kad su jahale konja),

kad su muskarci 1960-tih vratili obicaj duge kose iz 18. veka (prethodno gotovo potpuno izobicajen od 1905. na ovamo),

kad se sve drustvene "norme" dovode u pitanje... nikome nije palo na pamet da se muskarci oblace u prakticne haljine.

Zasto?

Povratak na vrh stranice
Odgovor: Zasto pantalone?
staro
  (#2 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 20:56
Godine: 32
Odgovor: Zasto pantalone? - 29.09.2006, 19:10

Prvo, u nekim drugim zemljama to jeste obichaj od davnina.

Mozda se oni pitaju zashto ne nose pantalone?

Iz istog razloga zbog kog i mi ne nosimo haljine. Nije nam svojstveno, nije u istoriji i obichajima nasheg naroda. Uvek smo nosili nekakve chakshire jer nam nekada kada smo ziveli kao nomadi u kontinentalnim i hladnijim podruchjima duge hajine nisu bile podesne ni za smucanje i pentranje kroz shumu te ne mogu da zashtite od hladnoce ako nisu u dovoljnom sloju ..a tada vec postaju preteshke. Nashi preci sloveni zziveli su po shumama i haljine tu nisu praktichna stvar.

Louis koliko sam video uzzivo nosi sasvim normalne farmerke kada ide po gradu . Ovaj "orijentalni" imidz sluzzi za scenu i radi ostavljanja utiska. Imidz je imidz!

Duge haljine su svojstvene narodima koji zive u toplijim predelima.. azijskim stepama i pustinjama .. Pruzzaju bolju zashtitu od sunca ali i peska i peshcanih oluja kada se tom haljinom mozesh obmotati potpuno. Pri tom necesh pasti sa konja jer ti se aljina zakachila za neko drvo.

Prema tome, nosimo ono shto nam je ostavljeno u nekakav amanet.

Danas kada nam uslovi zivota dozvoljavaju ekstravaganciju kakvu god (u okvirima ekonomske opravdanosti ) nachin odevanja nam diktira okolina i moda koja se stvara "tamo negde..." i opet je sve to shodno obichajima..

Mozzda cemo preci na haljine onda kada to postane normalno u ovom nekom nashem "zapadnjachkom" svetu..

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

Povratak na vrh stranice
staro
  (#3 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Odgovor: Zasto pantalone? - 29.09.2006, 19:21

I da dodam, srednjovekovne freske naravno potichu iz jednog vremena kada je na nash narod josh uvek bio jak uticaj Vizantije i vizantijskih obichaja, a Vizantija je kao shto znamo ostatak Rimskog carstva. RImljani su mnogo pre toga nosili toge i "haljine", a predpostavljam da su taj obichaj preuzeli od starih Grka..

Za 'leba i uz 'leba..;

Povratak na vrh stranice
staro
  (#4 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Odgovor: Zasto pantalone? - 29.09.2006, 19:37

Nisam pitao o Slovenima u sumama pre 1500 godina, nego o savremenom post-patrijarhalnom Zapadnom svetu u kojem zene jesu pocele da nose pantalone (a tabu na zeninu odecu je u patrijarhatu bio uvek jaci nego na musku) a muskarci nisu poceli da nose haljine.

Inace, srpskim freskama svaka cast, ali nije uospte rec samo o njima -- rane srednjevekovne slike (do negde 11-12. veka) iz svih delova Evrope, od Norveske do Sicilije i od Novgoroda do Lisabona imaju muskarce u haljinama mnogo cesce nego one u pantalonama (a kad jesu u pantalonama to su gotovo iskljucivo pastiri u polju isl).

Povratak na vrh stranice
staro
  (#5 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: Zasto pantalone? - 29.09.2006, 19:45

Nisam ni ja tebe pitao shta si ti mene pitao

Dakle, kazem ti zashto su nekad nosili haljine i zashto se danas ne nose haljine

Taj isti Rim je imao ogroman uticaj na celu evropu jerbo je ogroman deo evrope i osvojio.

A ako cemo da si crtamo idemo na temu o grafici

Zzene su pochele da nose pantalone onog trenutka kada su pozzelele da se ravnaju sa mushkarcima.

Mushkarci nikada nisu tezzili suprotnom.

Za 'leba i uz 'leba..;

Povratak na vrh stranice
staro
  (#6 (permalink))
Gospod
Početnik
Gospod je na dobrom putu

Odgovor: Zasto pantalone? - 29.09.2006, 20:00

Nisi pitao ko je tebe sta pitao... bla-bla... tandara-broc... Medjutim ti odgovaras na temu koju sam ja poceo.

Naravno, ljudi imaju prava da pisu sta hoce, pa cak imaju prava i na shizofreniju u kojoj nemaju komunikaciju ni sa kim osim sa delovima samog sebe, ali to nije bilo predmet za diskusiju ovde.

A to sto jeste bio predmet -- tj. ono zbog cega sam otpoceo ovu temu -- jeste bilo:

kad su zene na Zapadu pocele da nose pantalone kao normalan deo garderobe

-- ne ni u kakvoj Vizantiji nego u Evropi i Americi 1950-tih (jer u muslimanskom svetu one ih nose preko 1000 godina) --

zasto muskarci nisu napravili isti takav iskorak da pocnu da nose haljine

koje su inace neki drugi muskarci nosili u Srednejm veku u celoj hriscanskoj (i muslimanskoj) Evropi,

dok zene u hriscanskoj Evropi nikad ranije nisu nosile pantalone (iako u muslimanskoj jesu) a onda su ih prihvatile?

Povratak na vrh stranice
staro
  (#7 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 30.11.2008 05:57
Godine: 27
Odgovor: Zasto pantalone? - 30.09.2006, 07:37

nema tu prihvatanje i ne prihvatanje... sve je stvar prakticnosti... zamisli sebe da jurcas po cijeli dan u nekoj suknji pa prostres korak a ono cvrc
mislim svaka cast zenama koje jos i dalje obavljaju svoje obaveze u suknjama, ali kako vidimo sve je manje takvih

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

Povratak na vrh stranice
staro
  (#8 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: Zasto pantalone? - 30.09.2006, 09:22

Citat:
Gospod kaže:
Nisi pitao ko je tebe sta pitao... bla-bla... tandara-broc... Medjutim ti odgovaras na temu koju sam ja poceo.

Naravno, ljudi imaju prava da pisu sta hoce, pa cak imaju prava i na shizofreniju u kojoj nemaju komunikaciju ni sa kim osim sa delovima samog sebe, ali to nije bilo predmet za diskusiju ovde.
Vec je opshte poznata tvoja navika da se "dogadjash", prema tome provociranje ti ovde pochinje i zavrshava. O shizofreniji mozemo da prichamo, narochito ako prouchavamo nekoga ko se potpisuje kao Gospod..

Citat:
Gospod kaže:
A to sto jeste bio predmet -- tj. ono zbog cega sam otpoceo ovu temu -- jeste bilo:

kad su zene na Zapadu pocele da nose pantalone kao normalan deo garderobe

-- ne ni u kakvoj Vizantiji nego u Evropi i Americi 1950-tih (jer u muslimanskom svetu one ih nose preko 1000 godina) --
Nose ih zato shto su praktichne i tamo gde su praktichne.

Citat:
Gospod kaže:
zasto muskarci nisu napravili isti takav iskorak da pocnu da nose haljine
koje su inace neki drugi muskarci nosili u Srednejm veku u celoj hriscanskoj (i muslimanskoj) Evropi,
dok zene u hriscanskoj Evropi nikad ranije nisu nosile pantalone (iako u muslimanskoj jesu) a onda su ih prihvatile?
Znachi, ponovicu, mozda nisam bio dovoljno jasan. Na dvorovima i tamo gde su uslovi dozvoljavali ljudi su se kao i danas drzali mode i stilova preuzetih sa strane.. Logichno je da je takav nachin odevanja preshao i na deo stanovnishtva. ALI NIKAD NIJE BIO PRAKTICHAN, NIJE PROSTEKAO IZ POTREBE STANOVNIOSHTVA KOJE JE U STVARI CHINILO NAROD, a chijih predstavnika u glavnom nema na slikama jer si nije mogao to priushtiti.

Prema tome moda i stilovi su prolazni, te tako nestadoshe i suknje sa mushkaraca.

Zashto su zzene preshle na pantalone? Zato shto su praktichne. MOderna zzena nije samo vezana za zatvoreni prostor kuce i okucnice sve chesce je oslonjena sama na sebe i logichno je da ce da nosi ono shto joj je praktichnije. Ali o tome ce ti, nadam se, lepshe prichati i bolje objasniti neka od njih.

Koliko vidim po podacima i ti si mushkog Spola, prema tome mozda bi mogao i sam da zakljuchish zashto mi nismo pocheli da nosimo haljine. Ako ne mozzesh, onda obuci haljinu i svima super.

Za 'leba i uz 'leba..;

Povratak na vrh stranice
staro
  (#9 (permalink))
Bishop
Iskusni forumdžija
Bishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom SuncaBishop obasjava toplim zrakom Sunca

Član od: 07.07.2006.
Poslednji login: 04.11.2007 15:32
Godine: 31
Odgovor: Zasto pantalone? - 30.09.2006, 10:01

Sigurno je da ne mozemo tek tako izdvojiti razlog zasto zene nose pantalone a muskarci ne nose suknje u danasnje vreme ,a da ne spomenemo istorijske i kulturoloske razloge koji su prethodili.
I sigurno je da je savremenoj zeni mnogo prakticinije da nosi pantalone( iako bi vecina nas muskih prizeljkivala drugacije ) s`obzirom na sve situacije u kojima se danas ona moze naci u toku jednog dana ...... mada tu sigurno ima i uticaja teznja zena u proslosti pa sve do danas za emancipacijom i ravnopravnoscu u svakom pogledu sa muskarcem pa su tako napravile i taj korak i pocele da nose i pantalone.
A sto se nas muskih tice i dalje mislim da je razlog prakticnost u korist pantalona. A model pantalona se vremenom menjao po modnim trendovima ali i zbog prakticnosti , no te modne pantalone i ostale djindjuve su sve prosle , a najprakticnije pantalone su ostale prihvacene od naroda ( pa danas smo svi u farmericama ).

Possibility of dream come true makes life worth living.....

Povratak na vrh stranice
staro
  (#10 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 00:00
Pol: Žensko
Godine: 33
Odgovor: Zasto pantalone? - 30.09.2006, 12:37

Pa... kao žena, nemam šta da dodam na tu emancipaciju i praktičnost kao prvu na listi... kao što je ranije bilo praktično da naše staramajke nose suknje (pa između ostalog možemo da pomenemo i menstruaciju... tada nije bilo ni uložaka ni tampona, žene su nosile raznorazne krpe između nogu, bacale ih ili otkuvavale, e sad nek ih neko zamisli u to doba u mesecu u pantalonama...), tako je sada praktičnije da ih ne nose.

Muškarci su jednostavno navikli na tu prepreku među nogama koju pantalone pružaju, vole da to što nose među njima dobro i upakuju i verujem da bi mnogima od njih nošenje suknje izazivalo više neprijatnosti nego prijatnosti. A tamo gde su ih nekad nosili kao sastavni deo svog folklora, nije čudno ni ako ih danas prošetaju... u sredinama gde to nije bio običaj to jeste malo ekstravagantnije, iako odeća sama po sebi nema rodno obeležje, niti znam kada je tačno nastala ta podela.

Ja lično nemam ništa protiv ni da iz fazona vidim muškog primerka kako šeta svoje lepe nogice u nekom kiltiću or whatever , a da sam muško, a ovakva kakva jesam unutra, ja b' tu suknju odavno prošetala gradom

Citat:
Oh my God kaže:
Dakle, pantalone svakako nisu jedini niti su apsolutno one uvek "pokazatelj" muskosti kroz istoriju.
Naravno da nisu. Pa svi znamo koliko su isti ti Škotlanđani i Irci bili hrabri, veliki ratnici i poprilično muževni, ali opet, i oni je danas nose u određenim prilikama. Iz prostog razloga jer je praktičnije i jer su danas uslovi života ovakvi kakvi jesu. Pa jebote, i meni su pantalone praktičnije, što bi se muškarac toga odricao?

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

Povratak na vrh stranice

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 go