|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Filozofija Mislim, dakle postojim |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Inteligencija ili talenat ? |
|
Odgovor: Inteligencija ili talenat ? |
|
|
|
|
narcis
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 01.04.2007.
Poslednji login: danas 00:00
Pol: Muško
Godine: 42
|
Odgovor: Inteligencija ili talenat ? -
21.10.2008, 08:34
Citat:
Inteligencija i talenat ne moraju biti u strogoj vezi ali su medjusobno zavisni i medjusobno se razvijaju. Talenat nudi isticanje kvalitetom postojanja u jednoj oblasti ljudske aktivnosti, dok inteligencija omogucava prilagodjenje svim oblastima gde se jedinka zatekne... You winner and loser, Come on you miner for truth and delusion, and shine! |
|
|
|
|
|
|
is not here anymore.
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.08.2007.
Poslednji login: 01.12.2008 12:46
Pol: Žensko
Godine: 29
|
21.10.2008, 09:43
Ne znam kako su se ta dva pojma, inteligencija i talenat, našla bok uz bok?
![]() Po meni je inteligencija razumljivo shvaćanje dok talenat je sposobnost čovjeka da napravi neku stvar kako spada. Vama je to slično? Možda sam ja u krivu jer ne pijem crnu kavicu sada već običan nescafe pa nisam temu najbolje shvatila ![]() |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 15.09.2006.
Poslednji login: juče 11:22
|
21.10.2008, 10:05
Citat:
svakog zivog coveka ? Kako fizika objasnjava duhovne dimenzije koje su coveku date kroz rec/jezik ? Jel fizicka smrt "zasluga" svakome, bez obzira na ucinjeno u zivotu ? Inteligencija je sposobnost shvatanja situacije, i ne zavisi od reci/jezika, zavisi od osecaja. Sposobnost tacnog shvatanja situacije kroz rec/jezik je mudrost. Talenat je specificna vestina. Inteligenciju imaju svi za sve, a talenat samo neki za nesto. Slazem se sa delom o svrsi svakog zivog coveka. "Talenat" istine (da covek zna svoj cilj) je moc, posto istina oslobadja, i nista drugo sem istine. piter |
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 15.09.2006.
Poslednji login: juče 11:22
|
21.10.2008, 10:17
Citat:
" Razumljivo shvacanje " ili ti racionalno shvatanje ili inteligencija je suprotno od religioznog ili emocionalnog shvatanja. Samo sam hteo da objasnim da u religiji nema inteligencije, i u inteligenciji nema religije. piter |
|
|
|
|
|
|
Frajla Juca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 19.07.2008.
Poslednji login: juče 14:03
Pol: Žensko
Godine: 28
|
21.10.2008, 10:56
ako si inteligentan...... naci ces nacin da budes talenat za sve sto hoces
![]() |
|
|
|
|
|
Colonel Walter Kurtz
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 20.08.2007.
Poslednji login: juče 22:32
|
21.10.2008, 12:03
Citat:
Citat:
Znači, tvrdnja da reč, kao i govor nemaju veze sa unteligencijom su zaista smešne. Govor je jedan od izuzetno važnih činilaca za razvoj naše ukupne pameti to je jasno. U procenjivanju inteligencije kao složene psihičke funkcije uzimaju se u obzir opšta sposobnost ličnosti (G-faktor ili generalni faktor) i mnoge naročite sposobnosti (S-faktori ili specifični faktori). Inteligencija se ne određuje samo na osnovu izrazite karakteristike jedne određene sposobnosti, ako druge opšte sposobnosti nisu prisutne. Tada se obično govori npr. o prosečnoj inteligenciji sa posebnom nadarenošću za neku određenu sposobnost. U ovakvim slučajevima se nerijetko sreće nešto niža inteligencija, nego što bi se možda čak očekivalo. Ovakvo razmatranje podelom na glavni i na specifične faktore koji određuju inteligentnost osobe nailazi na kritike autora koji se zalažu za multifaktorijalnu teoriju inteligencije, koja u obzir uzima sve relevantne sposbnosti... Za procese inteligencije potrebno je funkcionisanje i drugih psihičkih funkcija, kao što su svest, opažanje, mišljenje, pamćenje, koje su neophodne za normalno odvijanje procesa inteligencije. Pamćenje je po mnogima srž inteligencije, bez obzira šta postavljač teme misli o pamćenju kao akumuliranom iskustvu.... Neki autori smatraju mudrost kao najviši stepen inteligencije, pošto u sebi sadrži mogućnost snažnog apstrahovanja i uspešno baratanje sa vrednosnim sudovima, što svakako nije bez osnova. Ne mora biti najmudriji u razredu onaj koji prvi reši zadatak, već onaj koji najbolje apstrahuje i uočava vrednosne odnose oko sebe... Sam po sebi talenat nije veština već predispozicija odnosno natprosečno razvijena sposobnost koja omogućava brzo i lako sticanje neke veštine, kao i visoke rezultate na određenom polju... Talenat bez ineteligencije je svakako hendikep, ali inteligenatna osoba i ne mora biti talentovana... I još jednom bi se osvrnuo na sam uvod posta i nepametnu tvrdnju da religiozni ljudi nisu inteligentni. Gotfrid Vilhelm Lajbnic je bio izrazito religiozan čovek. Malo je ljudi u istoriji koji su mu ravni po genijalnosti i doprinosu koji je ostvario na polju brojnih naučnih disciplina, a posebno u matematici i filosofiji... Rebel
|
||
|
|
|