Jednom mi je jedan čovek rekao da ukoliko zelim da hodam po oblacima, ispod svakog mog koraka bice njegov dlan,
i ja sam dugo bila zamisljena nad tom njegovom recenicom.
Nije bilo dileme u tome da li ja to zelim, naravno da nisam želela, već nad smislom te rečenice.
Delovala je prilicno jednostavno, ali ipak otvorila je mnoga pitanja u mojoj glavi? Pre svega da li je to moguće, odnosno da li je moguće da nas u oblacima održava nečiji dlan ili smo mi sami ti koji sebe uzdizemo toliko visoko, odnosno da li nas nas duh nosi tako daleko?
Nije mi bilo suvise tesko doci do odgovora, nakon kratkog razmisljanja shvatila sam da ipak smo mi ti koji letimo, a da nam nečiji dlanovi u tim trenucima taj let samo cine sigurnijim i lepsim. Naravno to je bilo samo jedno od pitanja, ali bilo je i onih na koje nisam lako mogla dati odgovor, kao na primer, da li je moguce da je smisao bas u tim rukama, odnosno da je sve besmisleno ukoliko nemamo nekoga ko ce hodati po nasim dlanovima?
U početku sam mislila da je sreca biti onaj koji ce hodati po oblacima, ali kasnije u zivotu shvatila sam da je mnogo veća sreća učiniti nečiji hod po oblacima sigurnim i lepim.
Tada sam bila sigurna u svoj zakljucak. Da. Sreca je nekog uciniti srecnim i u to verujem i danas.
Medjutim, uverenje, da je sreća da nečiji hod po oblacima učinite sigurnim, zivot mi je kasnije demantovao.
I dalje stoji da se čovek do oblaka izdiže sam, ali naravno saznanje da on to ne cini smosvesno, vec na inicijativu nekih nevidljivih i njemu totalno nepoznatih sila pozvanih postojanjem drugog ljudskog bica koje su opet neke druge nevidljive sile dovele tu pored nas, cak i mnogo, mnogo blize, dovele u nas same, stavilo je na moje uverenje veliki znak pitanja.
Naravno, mozemo širiti priču koliko su uverenja stavovi na koje se treba osloniti i kojima treba verovati ali to bi jos vise zakomplikovalo i ovako komplikovanu pricu.
Elem, stali smo kod toga da me je život demantovao.
Da li je zaista sreća poturiti dlan pod nečiji korak dok hoda po oblacima?
Ili je mozda sreca poleteti zajedno sa tom osobom?
Ali sta onda kada nekome postavljate dlanove u oblake dok vi pri tom stojite čvrsto na zemlji jer ste davno izgubili veru u taj let, ili se cak na trenutak i vi nađete na istom mestu kao i ta osoba i demantujete sebe mozda po prvi put u životu?
Naravno, takva situacija u glavi radja haos, dok po tom haosu tumaraju bez reda hiljadu "kako" i "zašto" i jos bezbroj logičnih i nelogičnih pitanja na koje sama svest iz svog najmračnijeg dna izvlači jos nelogičnije i besmislenije odgovore, čineći haos prividno uređenim, a samim tim on postaje deo svakodnevnice koju svaki čovek, kao naravno, nesavrseno bice na kraju prihvata kao normalnu situaciju i tako joj se i prilagodi, odnosno, nauci da zivi u njoj i sa njom, plašeci se svake promene koja bi poremetila red u postojećem haotičnom sistemu.
E, kada sam jednog dana doživela praktično ove svoje teorije,
shvatila sam da pred drhtajem jednog ljudskog bića one,
kao i mnoge druge gube na znacaju.
Jednostavno, iskrenost i otvorenost duše,
dlanovi siroko rašireni i spremni na sve,
zatiču vas u vasoj surovoj racionalnosti,
i čine da ona postane jos jaca u svojoj borbi za nadvladavanjem malo pre spominjanog haosa u zacetku, jer da ne postoji emocja po sebi već samo inteligentna emocija,
bilo je jos jedno od mojih uverenja, koje je samo jedan znacajan pogled tog ljudskog bica demantovao.
Vreme je učinilo haos realnim stanjem, onim u koje se veruje.
Ljudsko biće pred vama činilo vas je srećnim dok je na vašim dlanovima hodalo po oblacima.
A onda shvatite da na dlanu imate najnežniju penu koju bi samo jedan slucajan pokret ruke mogao da rasprši na sve strane, i to dovede u pitanje citavu moju teoriju srece zasnovanu na recenici o dlanu i oblaku.
Onda, vremenom samo počnete da želite da ta pena, to ljudsko bice stane čvrsto na zemlju pored vas, da nestane sjaja u ocima i drhtaja tela.
Naravno ne želite vi to zbog sebe,
već zbog osobe koju toliko želite da učinite srećnom,
ali vam ruka nije od kamena, zadrhtace kad tad.
I zadrhtala je.... e to je bio demant!
(Oblak i dlan )