|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Filozofija Mislim, dakle postojim |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... |
|
|
|
|
Ser Žile
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 20:56
Pol: Muško
Godine: 32
|
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... -
09.02.2008, 08:14
Citat:
Medjutim, obzirom da je A. zziveo u divnoj puritanskoj Americi, vishe je problema imao zbog svoje religije nego prijateljskih chaskanja Prosto, za neke je svetogrdje samo pominjanje bilo kakve druge toerije osim biblijske. noo to ne govori nishta o vechoj vrednosti jednog ili drugog verovanja, tako da su ti zakljuchci na mestu.Citat:
Pogledaj neke moje ranije prepiske na temama o Darvinu i i temama o religiji... Upravo takve tvrdnje su me i navele da otvorim ovu temu, zapravo ignoracija koja se - kazu- vracha galopom na svetsku scenu, kod nas dobija na snazi upravo raspadom one druge religije chiji mesija beshe g.bradati Marx Upravo to mi i smeta i zato se bavim ovom temom. Citat:
Mozzda se jedino ne bi odnosilo na nacizzam u Nemachkoj. Ali u sushtini, svaki propali sistem i verovanje i svako zlo, pochelo je kao dobra ideja. Shto se religije tiche naravno, najochiglednij primer izopachenja ideje su verski i krstashki ratovi.Komunizam eheej, svi imaju sve, pa to je tek sistem projektovan za bozzanstva, ali ne za choveka ![]() Mi smo imali nametnut drzzavni ateizam, znachi neverovalo se samo zato shto je takodje neko naredio da boga nema i da je evolucija istinita, a ne iz razloga shto smo takav ustisak stekli uchechi i stichuchi neko znanje. Jednim delom to je dobro, zato shto danas nemamo tradiciju fundamentalizma, kao shto je imaju u Americi. Prosto, nije potpuno nenormalno da neverujesh. Tako che ti tek retki otvoreno skochiti u ochi ako ustvrdish da je biblija pricha za ljudsko drushtvo od pre par hiljada godina. Medjutim i ako kazzesh da si ateista, ljudi te sve vishe gledaju chudno, bash kao da si rekao da si sklon izdaji drzzave ..("-ti si kao pametan, a mi smo svi glupi, jel?"). Ali su najsmeshniji oni shto tvrdoglavo okrechu glavu -" za mene je biblija sve i svja." E sad, slazzem se oko uloge utehe koju religija pruzza pojedincu. Ne volim upravo uticaj koji istitucionalizovana religioznost ima na ovo drushtvo u globalu. Prosto, mnogo smo iza svega, da bi se dodatno i strateshki sputavali. Nekada je bilo potpuno normalno uchiti decu pesmicama o NOBu i Titu... danas ja to mogu smatrati samo indoktrinacijom, zlostavljanjem i pripremom malih mozgova za samo jednu istinu. Danas pak je potpuno normalno deci nametati religiju, tovariti ih sopstvenim ubedjenjima pre nego shto i steknu sposobnost da o tome stvarno razmisle. Govori se o njima kao pravoslavnima, katolicima ili muslimanima, kao da deca po rodjenju imaju verosipovest. Da ponovim, ne govorim o uchenju dece moralu. Mislim, da che se ovim tempom vrachanja religije i namernim vrachanjem crkve kao institucije na scenu, kroz izvesno vreme, te ohrabrivanjem upravo ignorantskih nastojanja (chitaj - uchish dete da ne postavlja logichka pitanja, shto u pojedinachnim sluchajevima nije drzzavni problem, ali je loshe na strateshkom planu) i na ovim prostorima dobro zapatiti fundamentalizam, te da che nam opet biti potreban nekakav enlightenment period. Priznajem da mozda preterujem, ali chesto imam takav utisak. Citat:
Tema je otvorena da ne bi imala limite.Za 'leba i uz 'leba..;
|
||||
|
|
|
|
|
LIMITED EDITION
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: juče 01:13
Godine: 44
|
09.02.2008, 15:29
Nećete se vi na mene naljutiti,ali ne daj Bože da bane neko ovde i počne da vas čita preispitao bi sebe i ono što je mislio da je vera...
![]() Zasedanje sinoda SPC nema ovakvih debata definitivno... ![]() Vera je ili Vera kao žena na koju pomislim kada se budim i kada ležem ili misao da će mojoj deci u životu biti bolje,jer sam se potrudio ili ako nisam ja neko već hoće ili jednostavno imaće sreće... Verujte da ih neću naučiti da čitaju,osim kada polažu ispite,išta po pitanju vere,jer lako mogu da izgube veru u sebe bez koje neće opstati... ![]() |
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.02.2008.
Poslednji login: 01.12.2008 00:18
Pol: Žensko
|
11.02.2008, 14:15
Citat:
Desio se smrtni slucaj u porodici koja je po sopstvenim izjavama duboko religiozna u hriscanskom smislu reci. Nakon svih obavljenih ceremonija, slucajno sretnem tu zenu dok se vracala sa groblja gde je sahranjen njen muz koji je nakon teske bolesti preminuo. Razmenimo par reci, uobicajene floskule, nismo narocito prisne. Uz mene je bila Kalamiti Dzejn (bebce od 3,5 godine p. prevodiocu) koje me odmah cim smo okrenule ledja pita :„ A zasto teta G. place? Pa cika H. je sada kod Boge na nebu, a tamo je lepo i nije vise bolestan!?” What a f... da joj odgovorim? -Dete je potrefilo poentu poente... Okrecati tvrdoglavo glavu znaci “ne zelim da mislim o tome – neka misli neko drugi!”. Ende, Schluß! Citat:
![]() Eeeeeeeee…tako je to sa tim raspadom sistema i gubitkom (diktiranog) pravca. Ako uspes da se oslobodis jednog apsolutizma, samo si pokrenuo novi – i tako u krug. Nekada mi se cini da smo mi ljudi za sve stvoreni, samo ne za SLOBODU, jer svemu su nas (na)ucili, samo nas tome nisu. U slobodi moras misliti svojom glavom – tu nema ko da misli za tebe! Nekada mi dodje da vrisnem : “ Ljudi bRe nece da misle svojom glavom – to je gore od fizickog napora! Hoce da ih neko vodi, resava njihove probleme i snosi odgovornost za njihova dela. Ljudi hoce pravac bez mLogo filozofiranja! Jer na kraju krajeva i kad se ispostavi da je pravac pogresan, uvek ce imati nekog lidera koga ce moci da krive! Kako god okrenes – idiJote u svemu tome su uvek samo lideri, masa talasa uvek linijom manjeg otpora! Niko se sada ne zeli da pronadje u toj masi, ali to je oduvek tako bilo i to tako i dan danas jeste – u svakom sistemu! Otud, razumem ja Tebe u potpunosti. Razumem zasto alarmantno posmatras revival religioznih institucija na Balkanu. S druge strane, razumem i zasto su ponovo “ozivele”. Ljudi ne znaju vise u sta i koga da veruju – a u nesto moraju! I kada bi se sve zavrsilo samo na tom intimnom verovanju u smislu individualnog spokoja sa samim sobom, sa postojanjem, sa zivotom - religija bi zauzela upravo onaj rang koji joj po mom misljenju u danasnjem vremenu pripada. Ako neko uspe da izvuce “the best of” iz sebe, iz svojih mogucnosti, ako uspe da se pomiri sa sobom, a da pri tome ne zgazi druge. Ako pronadje put da se izbori za sopstvene stavove, a pri tome ostavlja dovoljno prostora svima koji misle drugacije, a ne krse osnovna ljudska prava drustvene zajednice. Ako uspe da izgradi nesto svoje, a to ne uradi preko tudjih ledja ondaK je zaista svejedno da li veruje u personalnog Boga i rituale, Marxa i proletarijat, naucnu fantastiku ili horoskop! Eh, ako i kada bi…ondaK ljudi ne bi bili vise ljudi, nego Bogovi (bukvalno&figurativno). Prokletstvo svakog drustva (a i svake drustvene jedinke) je upravo u tome da cim se ukaze mogucnost manipulacije – u svakom individuumu kao i u svakoj instituciji prevagne interes moci pod motom “ The King is dead, long live the King!”, iliti filozofski “The most radical revolutionary will become a conservative the day after the revolution. “ I ondaK mi preostaje samo da (pesimisticno) rezonujem kako se u svemu tome uvek menja samo raspored moci, sistem sam po sebi stagnira pod premisom prirodne selekcije “jaci opstaju”… ![]() __________________ Ajd’ sad radi malo triV… P.S. Sorry NeeroonCHe - imala sam slobodo prepodne! :o) |
||
|
|
|
|
|
Ser Žile
Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 20:56
Godine: 32
|
12.04.2008, 12:44
Evo kako su veliki umovi i priznati nauchnici zapravo verovali u crkvena uchenja...
Rene Dekart (1596 - 1650) .. nakon shto su neka Galilejeva dela spaljena... pishe svom prijatelju Marenu Mersenu: "Bio sam toliko zaprepashchen da sam napola vech reshio da spalim sve svoje spise ili da ih barem nikome ne pokazzem. Teshko mi je da shvatima da je jedan Italijan, a pri tome onaj o kome papa ima dobro mishljenje, kako sam chuo, mogao biti proglashen prestupnikom i to samo zbog toga shto je hteo da potvrdi da se Zemlja kreche. Znam da su to ranije branili neki kardinali, ali sam mislio da je otada dozvoljeno da se to javno iznosi chak i u Rimu. Priznajem, dakle, da ako je to pogreshno, onda su i sva nachela moje filozofije pogreshna... A kako ni za shta na svetu ne bih hteo da budem autor dela u kome bi i jedna rech mogla da naidje na neodobravanje Crkve, radije chu ga sasvim povuchi nego da dozvolim da bude objavljeno nepotpuno - odnosno "osakacheno". Dakle, njihova razmisljanja i verovanja, a narochito ona pisana, bila su podvrgnuta drushtvenoj i crkvenoj cenzuri i autocenzuri. Za 'leba i uz 'leba..;
|
|
|
|
|
|
Početnik za navek
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: juče 22:32
Godine: 65
|
19.04.2008, 01:13
Citat:
To je: Ovo je vreme sa mnogo otvorenih pitanja ali bez zadovoljavajućih odgovora. U prošlosti su filozofi bili ti koji su otvarali pitanja i nudili odgovore. Zadnji filozofi za koje sam ja, kao 'nestručna javnost' čuo, su bili Bertrand Rasel, Žan-Pol Sartr i Đerđ Lukač. Očigledno da pitanja koja su prevashodno filozofska u ova vremena otvaraju i zatvaraju drugi. Uveren sam da ozbiljno i nastoje da sačuvaj monopol na idejnost (verovanja) koji su nasilno prisvojili. Mi kao društvo nemamo sopstveni idejni koncept, identitet, viziju sopstvene budućnosti, sopstveno verovanje. U tom kontekstu se nalazi (po mom vidjenju) i nevernik i vernik. I naši verujući sugrađani nisu u ništa boljem položaju. Čini mi se da se SPC (pominjem je ovde kao dominantnu verska zajednicu kod nas), bez da je za to osposobljlena i dorasla, našla u ulozi svojevrsnog underground pokreta u globalnom svetskom poretku. Nije uopšte neočekivano da Vladari Sveta ne gledaju blagonaklono na sve što štrči. Kad kažem 'bez da je za to osposobljlena i dorasla' nije mi namera da potcenjujem i vređam, već se povodim činjenicom da je pogled pretežno okrenut unazad - na tradiciju i odgovore date za neka druga, prošla vremena; odgovre koji su dokazali, ali u drugim okolnostima. A pošto Crkvu sačinjavaju vernici, tj. članovi društva koji za sebe nemaju te odgovore u društvu, ne mogu ih imati ni u Crkvi. Prema tome, ako Crkvu gledamo onako kako treba - kao sabornost, okupljenost na svetoj liturgiji ... ona neminovno boluje od svih boljki kao i društvo u celini. I religija, kao i droga i svašta još, je bila i jeste pogodna za bežanje od stvarnosti. Da kažem i ja ono što je već u raznim varijacima rečeno: verovati i znati su pojmnovno različite (čak suprotne stvari). Stoga je bespredmetno nekoga ubedjivati u ispravnost ili neispravnost njegovog verovanja ili neverovanja, tražiti argumentaciju, činjenice. |
|
|
|
|