VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Filozofija

Filozofija Mislim, dakle postojim

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima...
staro
  (#41 (permalink))
Isahara
Rosa Salvaje
Isahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimumIsahara je dostigao maksimum

Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: juče 18:25
Pol: Žensko
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 14:34

Citat:
HLEBmaster kaže: Pogledaj poruku
Naravno, da ne. Zato i kazzem, ja sam agnostik (ili mozzda nisam rekao). Sklon sam da ne verujem u neshto dok se ne dokazze (ovo je samo premisa, i odnosi se na sve u zzivotu). Shto znaci da bi moja neodredjenost po pitanju saznanja da li ga ima ili nema mogla biti vechna. Medjutim, kada i razmishljam o postojanju boga verujem jedino u tog i takvog panteistichkog boga, boga - prirodu, boga koji - deluje kroz evoluciju...boga atoma, boga koga zapravo prouchavaju nauchnici. Boga koji ne mesha nekakav vishi intelekt u svaku sitnicu koju radimo, deluje kroz zakone prirode i logike. Boga koga slobodno mozzesh nazvati prirodom, boga koji nema veze sa grehovima i oprostom, boga kome je sve jedno da li verujesh u njega ili ne.
Da...to bi otprilike bilo ono sa čim se i ja slažem. Agnositcizam ili politička ideja Libertarjianstva . Deus otiosus je jedina forma vrhovnog (vrhovnih?) bića koja bi mogla biti prihvaćena . Svako institucionalizovanje religije nije ništa do čista politika a propagiranje religije mimo sfere privatnog postaje degutantno za moj ukus.
Nema većeg dokaza da je religija socijalno determinisana od toga da religijsko iskustvo skoro nikada nije lično, autentično već je utemeljeno u kulturi i sistemu vrednosti na kojima ta religija počiva. Meni je naročito zanimljiva upravo ta šarenolikost religijskih formi u zavisnosti od jednog društva do drugog.
Ono što je takodje diskutabilno u vezi sa ovom temu je pojam "vera". Vera ne mora imati veze sa religijom a opet, mi je striktno vezujemo za religiju. Isto kao što postoji religija bez boga (budizam), tako imamo i vere bez religije..
O tome bi bilo možda zanimljivo diskutovati..

Citat:
triViALna kaže:
Licno mislim da je verovanje ljudskom bicu genetski kodirano.
Ne bih se sa ovim složila bez validnih naučnih dokaza
Religja se ne može tumačiti samo verovanjem jer postoje plemena čija se religioznost ispoljava kroz praksu, perfomans. Malo je tu reči o verovanju, važna je praksa koja nije genetski kodirana nego naučena.

We all need mirrors to remind ourselves who we are. I'm no different.
Guy Pearce as Leonard Shelby (Memento)

Poruku je izmenio Isahara, 07.02.2008 u 14:46.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#42 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Godine: 31
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 15:34

Citat:

Nego ima puno tema gde ljudi samo lepe i kopiraju tekstove jer su eto lepi. Ja trazzim komentar i mishljenje, a ne objashnjenje. To je sve.

A stav da imash zzablju perspektivu te da neshto ne mozzesh da sagledash je ono shto ti se upravo usadjuje religijom, shto je upravo ono shto ja smatram loshim u svemu tome.
Da li mi veruješ da me mrzi da komentarišem?

"Ljudi nešto lepe, jer je eto lepo"
Gledaš s neke visine, a odatle ti vredi gledati jedino ako hoćeš pružiti ruku. I to samo nekome ko je pao. U bukvalnom smislu te reči.

Nisu ljudi baš toliko plitki Hlebu, da bi lepili eto -tek - tako.
Zato što im nešto lepo zvuči.

A kako si običnog čoveka koji vidi samo sadašnjost (žablja perspektiva) povezao sa lošim usadjivanjem religije - tek pojima nemam.

Citat:
Razumem. Samo je Buba isprichala prichu o ljubavi i pronalazzenju i vidjenju lepote i razloga za zzivot tamo gde ih na prvi pogled nema. To se takodje zove osnova zdravog pogleda na svet. Jeftiniji nachin da njega dodjesh je da chitash recimo Koelja ili slichnu zapravo zashecherenu popularnu psihologiju. Skuplji da sam dolazish do njega. Najskuplji je da zbog toga odbacish nauku i uchenje o svetu oko sebe, obeshrabrujesh svoje dete u uchenju o svetu takvom kakvim ga otkriva nauka. Pravilno postavljanje prema zivotu i zzivotnim problemima je sve samo ne verovanje u zablude.
Verovati u sebe i verovati u dobar ishod, nije religja!
Dragi Hlebu, da bi verovao u sebe ne moraš se odreći Boga.
Tvoj izbor ako si ga se odrekao, a moj izbor bi bio da ti svoju veru ne pravdam.

_________Una16

Poruku je izmenio Buba Erdeljan, 07.02.2008 u 16:10.

staro
  (#43 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 20:56
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 16:01

Citat:
Buba Erdeljan kaže: Pogledaj poruku
Da li mi veruješ da me mrzi da komentarišem?
Da li mi verujesh da ni ne zzelim prepucavanje?

Citat:
"Ljudi nešto lepe, jer je eto lepo"
Gledaš s neke visine, a odatle ti vredi gledati jedino ako hoćeš pružiti ruku. I to samo nekome ko je pao. U bukvalnom smislu te reči.
Nisu ljudi baš toliko plitki Hlebu, da bi lepili eto -tek - tako.
Zato što im nešto lepo zvuči.
Naravno da nisam mislio na lepo - od glagola lepiti. A da ljudi lepe (pastuju, postuju, kopiraju.. kako hochesh) svashta zato shto im se uchini zgodnim, ziva bila pa videla.
Ako ti se chini da gledam sa visine ... check again, ne znam shta drugo da kazzem.

Citat:
A kako si običnog čoveka koji vidi samo sadašnjost (žablja perspektiva) povezao sa lošim usadjivanjem religije - tek pojima nemam.

Ako ti neko govori da da postoje vishi razlozi izvan dostupnog ti poimanja, te da je razlog i reshenje tvojih problema metafizika... to je ono chemu te uchi religija.

I zashto shvatash lichno bilo shta?

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#44 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 19:55

"Razum, je najvechi neprijatelj vere. nikada ne pomazze duhovnim stvarima, mnogo chesche se bori protiv bozzanske Rechi, nego za nju, gledajuchi s prezirom na sve shto dolazi od Boga...
...Ko zzeli da bude hrischanin, neka zaboravi na razum"

Martin Luter (1483–1546) nemachki monah, teolog i reformator crkve.

"U pitanjima religije, istina je samo mishljenje koje je opstalo"

Oskar Vajld (1854 – 1900) irski romanopisac i pesnik

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#45 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 21:51

Citat:

Martin Luter (1483–1546) nemachki monah, teolog i reformator crkve.
To je onaj što je verovao da veštice treba spaljivati? hmmmm
ok.
ide uz temu...

_________Una16

staro
  (#46 (permalink))
Neron
LIMITED EDITION
Neron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimum

Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: juče 01:13
Godine: 44
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 21:56

Kako ljudi komplikuju život koji je krajnje jednostavan...

staro
  (#47 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 23:29

Citat:
To je onaj što je verovao da veštice treba spaljivati? hmmmm
ok.
ide uz temu...
Upravo to ti i pricha, shta sad tu nije jasno?

Mislish da je bio zagovornik nauke ? Ili da sam ga ja citirao kao takvog?

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#48 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 07.02.2008, 23:41

Sva zabuna potiče od naslova - neke stvari jednostavno ne možeš staviti u isti koš. Moj Bog nema lice koje su mu pisci Biblije namaknuli, npr. Ali jesam vernik. Za razliku...

_________Una16

staro
  (#49 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 08.02.2008, 00:10

Citat:
Sva zabuna potiče od naslova - neke stvari jednostavno ne možeš staviti u isti koš. Moj Bog nema lice koje su mu pisci Biblije namaknuli, npr. Ali jesam vernik. Za razliku...
Ok. Ali vech sam u prvom postu objasnio zashto sam je otvorio i zashto na filozofiji, a ne na religiji. Da li neshto mozze da ide u isti kosh ili ne, mislim da je bitno prvenstveno prouchavati. Ako pokushavamo da proniknemo u prave razloge nastanka religije ne mozzemo, a da se ne dotaknemo mnogo stvari o kojima obichan vernik ili ako hochesh zakleti ateista mozzda ne razmishljaju. Svako ogranichavanje ili odredjivanje unapred shta sa chime ide ili shta treba da se zakljuchi ne vodi nikuda, a narochito ne spada pod filozofiju.

Vech sam naslov je shiroko postavljen, da ne bi dolazilo do toga da svaka druga rech bude offtopic.

Ako te ne mrzi prochitaj sve shto je do sada napisano na ovoj temi. Ako zakljuchish da previshe vredja tvoja religijska uverenja, shto mi nije namera, prosto nemoj da uchestvujesh, ili mozzesh sa obrazlaganjem svojih vidjenja...

Citat:
Kako ljudi komplikuju život koji je krajnje jednostavan...
Univerzum i zzivot su najkomp