|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Filozofija Mislim, dakle postojim |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Iskusni forumdžija
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 04.02.2008.
Poslednji login: 01.12.2008 00:18
Pol: Žensko
|
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... -
06.02.2008, 03:46
Citat:
Religija u kontekstu dece predstavlja elementarni fundament bitisanja, jer „osigurava“ odgovore na egzistencijalna pitanja. Medjutim, sam pojam “decije religije“ po mom misljenju u tom kontekstu ne aludira prvenstveno na egzistencijalne odgovore pruzene kroz neku odredjenu konfesiju/veroispovest, ili neki konkretno izgradjen religijski koncept, nego uglavnom na elementarni poriv verovanja! Deci nije potreban nikakav religiozni dril u okviru vaspitanja da bi postala religiozna – deca se rode religiozna, doduse prema bozanstvu roditelji, ali ipak religiozna! Novorodjene bebe su jako vezane za dimenziju/postor tisine, puristickog osluskivanja, posmatranja i ljubavi, koja neisprekidano tece – uglavnom prema roditeljima. Oni jos nista ne vrednuju u valutiranom smislu reci! Mislim da je to stanje slicno onome za kojim se zudi kroz meditaciju, mozda cak i molitve... Prema toma, moja definicija religije u tom kontekstu se u potpunosti poklapa sa izvornim tumacenjem religare (manje sa relegere) -to re-connect . Re-connection prema Bogu, bitisanju, exsistenciji, izvornosti ili pak zivotu. Po potrebi koristiti odgovarajucu terminologiju. ![]() Ipak, to prvo, intuitivno i nesumicno verovanje u Boga (kojeg god nametnutog/manje nametnutog religijskog smera) se tekovinom vremena uglavnom izgubi, ili kako bi rekli naturalisti - “izvetri pod naucno-kriticnim okom”, ili je mozda ipak alat nauke taj koji mutu vodu na/prema izvoru? Dilema postojanja…valjda? Kako god – religija za mene danas znaci od-uciti sve sto sam naucila i sve sto su me naucili o religiji onako kako je opste shvacena. Danas mi je bitnije vratiti se mom sopstvenom individualnom osecaju religije. U to, izmedju ostalog, spada i shvatanje razlike izmedju tradicije i religije… |
|
|
|
|
|
|
LIMITED EDITION
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: juče 01:13
Pol: Muško
Godine: 44
|
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... -
06.02.2008, 03:59
Biću kratak , ne baš kao koleginica mi draga ispod mene , ali ne znam drugačije...
Ne volim što filozofirate,pisao sam već o veri,ali mi se sviđa ovo o božanstvima apropo dece i roditelja... Otac i majka božanstva da,Bogovi nikada... pa kako me ko razumeo već... |
|
|
|