VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Filozofija

Filozofija Mislim, dakle postojim

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima...
staro
  (#21 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2006.
Poslednji login: juče 20:56
Pol: Muško
Godine: 32
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 27.01.2008, 23:29

"Mnogi pravoverni ljudi smatraju da je posao skeptika da obore usvojene dogme, a ne dogmatika da ih dokazzu. Ovo je, naravno, greshka. Ako bih rekao da porcelanski chajnik kruzzi po eliptichnoj orbiti oko Sunca, izmedju Zemlje i Marsa, niko ne bi mogao da ospori moju tvrdnju, pod uslovom da sam bio pazzljiv i napomenuo kako je chajnik isuvishe mali i da se ne mozze videti ni kroz najmochnije teleskope. Ako kazzem kako je, s obzirom na to da moju tvrdnju niko ne mozze oboriti, nedopustivo da ljudski razum u nju sumnja, s pravom bi se moglo rechi da govorim besmislice. Medjutim, ako bi postojanje ovakvog chajnika bilo potvrdjeno u drevnim knjigama, ako bi se svake nedelje slavio kao sveti predmet i ideja o njemu utiskivala u umove dece u shkolama, oklevanje da se poveruje u postojanje takvog predmeta postalo bi znak ekscentrichnosti, a sumnjichavac bi privukao pazznju psihijatra u doba prosvetiteljstva ili inkvizicije u ranijim vremenima"

Bertrand Rasel (1872 — 1970), britanski filozof i matematičar, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1950. godine.

Ko tebe kamenom, ti njega 'lebom;
Za 'leba i uz 'leba..;

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#22 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile
HLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimumHLEBmaster je dostigao maksimum

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 31.01.2008, 19:14

"Ako su ljudi dobri samo da ne bi bili kaznjeni i da bi bili nagradjeni, onda smo mi odista bedna druzina"

Albert Ajnstajn

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#23 (permalink))
Neron
LIMITED EDITION
Neron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimum

Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: juče 01:13
Godine: 44
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 31.01.2008, 19:50

Istinita priča:

Švaleracija ili pre ljubav još od pre braka... Posle 8 godina braka prvi put se sretnemo slučajno (inače moja žena tadašnja stanovala ispod nje ili ova iznad nje u istoj višespratnici) i trajalo to 10 meseci i mislim na jubilej tačno posle 11 meseci odemo do Bogatića 20 km dalje u više nego pristojan apartman br. 111 postojećeg hotela.... Kada sam pošao resetujem parcijalnu kilometražu da znam koliko sam to veče prešao... Vratimo se oko 3,nju ostavim,ja odem do svadbe neke u predgrađu,usput prođem pored svoje ulice,da bi me videli na svadbi i da imam izgovor za ne daj Bože... U 4 pođem kući i zaspim u novom glanc automobilu i završim u kanalu sa 3 kubika zemlje na sebi što upade pri prevrtanju i na bukvalno 5 cm od betonskog zida... Oko 8-9 tek nekako izvuku auto i ja imam šta i videti na cajgeru... sat očitao 111 km

A ne verujem ni u šta... slučajna slučajnost...

staro
  (#24 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 03.02.2008, 01:37

"Sveshtenici razlichitih verskih sekti... uzzasavaju se napretka nauke kao shto veshtice strahuju od dolazeccheg dana, i mrshte se na sudbonosne vesnike propasti obmana od kojih zzive"

Tomas Dzeferson

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#25 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 05.02.2008, 16:38

Дечак је причао баки о томе, како му у животу све иде наопако.
Проблеми у школи, проблеми у породици, здравствени проблеми,...

За то време, бака је правила торту. Па упита свог унучића, да ли би хтео нешто да поједе док прича. Он је прихватио.
''Ево ти мало уља.''
''Фуууј!''
''А хоћеш ли мало живих јаја?''
''Али бако, па то је грооозно!''
''А да ти да бака мало укусног брашна? Или прака за пециво, мој вољени унучићу?''
''Бако бре, па то су све грозне ствари за јело! Што ми то нудиш?''

Бака му одговори: ''Тачно је, да ови састојци, појединачно, изгледају неукусно и грозно. Али, када их саставимо, од њих добијамо предивну торту!!''

I ja u to verujem

_________Una16

staro
  (#26 (permalink))
HLEBmaster
Ser Žile

Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 05.02.2008, 17:10

Citat:
Buba Erdeljan kaže: Pogledaj poruku

I ja u to verujem

I ja. Osim kad neko zezne recept.

Shalu na stranu, mozze li konkretnije? Chisto da znamo o chemu prichamo... Poshto tema sa pouchnim prichicama vech postoji (Ja je postavio lichno i personalno )

Za 'leba i uz 'leba..;

staro
  (#27 (permalink))
Buba Erdeljan
Iskusni forumdžija
Buba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat članBuba Erdeljan je nadaleko poznat član

Član od: 10.01.2008.
Poslednji login: 19.04.2008 13:55
Godine: 31
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 05.02.2008, 22:27

Citat:
HLEBmaster kaže: Pogledaj poruku
"Sveshtenici razlichitih verskih sekti... uzzasavaju se napretka nauke kao shto veshtice strahuju od dolazeccheg dana, i mrshte se na sudbonosne vesnike propasti obmana od kojih zzive"

Tomas Dzeferson
ima i misao dana

_________Una16

staro
  (#28 (permalink))
triViALna
Iskusni forumdžija
triViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimumtriViALna je dostigao maksimum

Član od: 04.02.2008.
Poslednji login: 01.12.2008 00:18
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 06.02.2008, 03:46

Citat:
HLEBmaster kaže: Pogledaj poruku
NAUCNI PRISTUP FILOZOFSKIM PITANJIMA

Bioloshki principi shirenja religioznog verovanja

By Mano Singham

(...)

Ochigledno je, kada se radi o religiji, da je prisutan snazzan nasledni princip. Najbolji znak o tome u shta osoba veruje je religiozno verovanje njegovih roditelja. Najvechi broj dece veruje istim religioznim idejama kao i njihovi roditelji uz male varijacije. Vechina sasvim male dece imaju malo saznanja o postojanju ostalih religija i ne razmishljaju o svojim verovanjima kao “verovanjima” jer su im predstavljene kao chinjenice i veruju u njih jer su im roditelji rekli.

Primenjujuchi teoriju prirodne selekcije na religiozna verovanja, teorija ide u tom pravcu da se pokazuje da je religija sluchajni nusproizvod nechega drugog. U smislu prirodne selekcije, postoji definitivna prednost u prezzivljavanju u favorizovanju genetskih predispozicija dece da veruju roditeljima i drugim autoritivnim figurama. Drugim rechima, prirodna selekcija ne stvara religiozna verovanja radi njih samih, vech se ona stvaraju ka usputni proizvod selekcije koja stremi verovanju odraslima.

(...)

Dakle, dok postoji vrednost za prezzivljavanje u tome da deca imaju genetsku predispoziciju da veruju roditeljima, nusproizvod ovoga je i to da deca nasledjuju religiozna verovanja roditelja takodje. Tako kada je jednom religiozno verovanje dobilo na vazznosti u ranim danima ljudske evolucije, ono nastavlja da se shiri i postaje raznovrsno kako i bilo koji drugi zzivi organizam na drvetu zzivota, stvarajuchi posebne entitete koji dele isti koren. Vremenom, bash kao shto razne bioloshke varijacije postaju odvojene i formiraju razlichite vrsta, isto se deshava i sa religioznim verovanjima. Nakon nekog vremena, processom chesto potpomognutim nekim harizmatichnim verskim liderom, religiozne varijacije postaju kodifikovane (prevedene, drugachije tumachene) da bi postale odvojene i religiozne doktrine kakve vidimo oko nas.

Preveo Leb
Kratak (licni) osvrt na iznetu teoriju:

Religija u kontekstu dece predstavlja elementarni fundament bitisanja, jer „osigurava“ odgovore na egzistencijalna pitanja. Medjutim, sam pojam “decije religije“ po mom misljenju u tom kontekstu ne aludira prvenstveno na egzistencijalne odgovore pruzene kroz neku odredjenu konfesiju/veroispovest, ili neki konkretno izgradjen religijski koncept, nego uglavnom na elementarni poriv verovanja! Deci nije potreban nikakav religiozni dril u okviru vaspitanja da bi postala religiozna – deca se rode religiozna, doduse prema bozanstvu roditelji, ali ipak religiozna! Novorodjene bebe su jako vezane za dimenziju/postor tisine, puristickog osluskivanja, posmatranja i ljubavi, koja neisprekidano tece – uglavnom prema roditeljima. Oni jos nista ne vrednuju u valutiranom smislu reci! Mislim da je to stanje slicno onome za kojim se zudi kroz meditaciju, mozda cak i molitve... Prema toma, moja definicija religije u tom kontekstu se u potpunosti poklapa sa izvornim tumacenjem religare (manje sa relegere) -to re-connect . Re-connection prema Bogu, bitisanju, exsistenciji, izvornosti ili pak zivotu. Po potrebi koristiti odgovarajucu terminologiju.

Ipak, to prvo, intuitivno i nesumicno verovanje u Boga (kojeg god nametnutog/manje nametnutog religijskog smera) se tekovinom vremena uglavnom izgubi, ili kako bi rekli naturalisti - “izvetri pod naucno-kriticnim okom”, ili je mozda ipak alat nauke taj koji mutu vodu na/prema izvoru? Dilema postojanja…valjda?

Kako god – religija za mene danas znaci od-uciti sve sto sam naucila i sve sto su me naucili o religiji onako kako je opste shvacena. Danas mi je bitnije vratiti se mom sopstvenom individualnom osecaju religije. U to, izmedju ostalog, spada i shvatanje razlike izmedju tradicije i religije…

Never confuse movement with action.

staro
  (#29 (permalink))
Neron
LIMITED EDITION
Neron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimumNeron je dostigao maksimum

Član od: 22.11.2007.
Poslednji login: juče 01:13
Godine: 44
Odgovor: O veri, verovanju, religiji, sujeverju ... i još nekim stvarima... - 06.02.2008, 03:59

Biću kratak , ne baš kao koleginica mi draga ispod mene , ali ne znam drugačije...

Ne volim što filozofirate,pisao sam već o veri,ali mi se sviđa ovo o božanstvima apropo dece i roditelja... Otac i majka božanstva da,Bogovi nikada... pa kako me ko razumeo već...