VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Filozofija

Filozofija Mislim, dakle postojim

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Zaboravljene ljudske osobine...
staro
  (#1 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Član od: 17.10.2007.
Poslednji login: danas 11:26
Pol: Žensko
Godine: 31
Zaboravljene ljudske osobine... - 16.01.2008, 22:04

Sve više se pitam,da li ih stvarno zaboravljamo,ili nam okolnosti i ritam života to nameću?Sve je redja pojava da je neko ljubazan,nasmejan,iskren-o tome da i ne govorim,čast,poštenje,iskrena ljubav,čvrsto prijateljstvo,data reč?da li su stvarno zaboravljene osobine ili čuče negde u nama,ili ih mi sve manje upotrebljavamo?

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine...
staro
  (#2 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: juče 10:06
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 16.01.2008, 22:37

Sve je tamo gde je oduvek i bilo,ako je bilo,kada su sve te pobrojane osobine u pitnju.Ponešto jeste Bogom dato,ali nadogradnja kroz vaspitanje da pečat čoveku.A ono što se menja,menja se,čini mi se,zbog toga što se više ne poznajemo.Ranije se lepo znalo ko je iz koje kuće,ko ga je i kako vaspitavao,koje "škole je učio" i sa kim se druži i živi...To sve kada ti je koliko toliko poznato,mnogo manje razloga imaš za ,uslovno rečeno,paranoično-ksenofobično ponašanje i možeš opuštenije da iskažeš to što si kroz emociju.
"Pomaže Bog" ili čak samo "Dobar dan" kada bi rekla nekom prolazniku na ulici dugo0o bi se okretao za mnom ili bi ubrzao korak,verovatno.

Zato je važno ono Suzanino podsećanje "čiji si ti mali?"

I mene ne brinu promene na gore kod drugih,brinu me ove moje.Mnogo sam zatvorenija,opreznija i škrtija na dobrim rečima i delima kada su manje poznati u pitanju.Čak se ,čini mi se,razvio i neki mehanizam odbrane pa sam lošijeg ponašanja nego pre.Ono,za svaki slučaj,da me ne povredi još i neko ko mi nije ni Rod ni pomoz`Bog.
Nisam zaboravila lepo ,a kad ću i da li ću zaboraviti ružno...što kaže Najgora,htela bih,al`ne znam kako.

" Živim zbog sela, meni je svejedno" - reče popadija.
" I ja pišem zbog drugih, meni je sve jasno " - odgovorih.

staro
  (#3 (permalink))
maski
Iskusni forumdžija
maski ima spektakularnu auru oko sebemaski ima spektakularnu auru oko sebemaski ima spektakularnu auru oko sebe

Član od: 12.12.2007.
Poslednji login: 10.02.2008 13:19
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 17.01.2008, 01:08

zaboravljene?!

ovde ih nisam ni srela.

tamo gde sam odrasla reci kao shto su "please", "excuse me", "good afternoon", "i'm sorry".... bile su uobichajene. kad sam se doselila u bgd ni ispred lifta niko nije govorio dobar dan a kamo li neshto drugo.

dog eat dog world

staro
  (#4 (permalink))
duga12
Rainbow
duga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimumduga12 je dostigao maksimum

Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 19.01.2008, 04:01

DrinChe spomenu paranoično-ksenofobično ponašanje...baš tako,i to masovno,činjenica koja me rastužuje.Ja i dalje prilazim ljudima bez zadrške,na osmeh odgovorim osmehom...Letos se šetam kroz Stari grad u Kotoru,uživam u prizoru,kad odjednom obrati mi se čovek sa"Hvaljen Isus",pogledam iznenadjena,da mi se u masi nepoznatih ljudi,neko obraća...a ja njemu kroz smešak odpozdravim"Pomaže Bog"...znate ono"poznali se"...dok smo se mimoilazili,pomislih kako mi je čovek još više ulepšao dan,on meni po svom,ja njemu po svom,ali to nije bitno...suština je bitna,volja i želja.

staro
  (#5 (permalink))
Tom_YU
Novi član
Tom_YU će uskoro postati poznat član

Član od: 30.11.2007.
Poslednji login: 21.08.2008 22:22
Pol: Muško
Godine: 19
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 02.02.2008, 12:01

Sad je doslo takvo vreme da je "sramota" biti dobar,kulturan,uljudan...Ali to me nikada nije sprecavalo da se javim svakom strancu koga sretnem u mom ulazu,eto to je jedan banalan primer...Kad pomenuste osmeh,osecam da se on polako gubi kod ljudi koji zele da obidju svet za 24 casa,trce,jure,zure a ni oni ne znaju gde...Ja svoj zivot pokusavam da usporim,i u tome uzivam...osmeh i lepu rec nikad necu izgubiti,jer to je deo mene...
Eto toliko od mene...
P.S. Odlicne su vam teme,pratim vas forum zadnjih godinu dana.

staro
  (#6 (permalink))
duga12
Rainbow

Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 05.02.2008, 07:40

Jedna od nezaboravljenih je sujeta.Da li smo uopšte svesni koliko smo sujetni...ili se pravimo da nismo,glumimo neko ludilo.Kada primam kritike na svoj račun,zaista se trudim da sagledam svoje greške,ako je potrebno i da se izvinim.Neki to odrade drugačije,svoje greške prebace na drugoga,da bi postigli neku ličnu satisfakciju,da bi se osećali bolje.A da li se zaista osećaju bolje?Mislim da ne,i da to što prikazuju ljudima,a rade nešto drugo,ispliva kad tad,pre ili kasnije.Svi smo na neki način sujetni,neko manje,neko više,stvar je u tome kako se projektujemo.
Volela bi da sujeta postane zaboravljena ljudska osobina,a priznavanje svojih grešaka,malo za promenu izađe u prvi plan,kao i opraštanje...nije teško-provereno...

staro
  (#7 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: juče 22:13
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 25.02.2008, 21:27

Znači li još nekom "časna reč"?...

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

staro
  (#8 (permalink))
duga12
Rainbow

Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 28.02.2008, 02:31

Da li nam je važan blagoslov roditelja?
Ali u pravom smislu te reči...za neke naše bitne korake u životu.Toliko puta sam bila svedok,nepoštovanja istih.Nikada mi to nije bilo jasno,ali kako moja dečica rastu,sve više razmišljam o tome.Da li će mojoj deci biti važan moj blagoslov, kao njihove majke...
I sama sam bila žrtva svoje sopstvene predrasude,svojevremeno...
Dok nisam majku poljubila u ruku i zamolila je da mi oprosti neznanje,i da mi skine teret sa duše, koji sam dugo nosila bez njenog blagoslova...
Bez roditeljskog blagoslova,neke stvari nam idu u životu,mada samo prividno...bar što se mene lično tiče.

staro
  (#9 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: juče 10:06
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 28.02.2008, 16:20

Citat:
NSdjanka kaže: Pogledaj poruku
Znači li još nekom "časna reč"?...
Meni znači i to puno.Retko je izgovaram,ali ne kršim je.
Tuđu časnu reč ne tražim nikada.
(mogu o ovome mnogo opširnije,ali imam utisak da si se samo naglas pitala,pa da znaš-ima kome znači ,ne gubi veru zbog nekog lošeg ko je pogazio )

" Živim zbog sela, meni je svejedno" - reče popadija.
" I ja pišem zbog drugih, meni je sve jasno " - odgovorih.

staro
  (#10 (permalink))
jamiroyu
SCORPIO
jamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimumjamiroyu je dostigao maksimum

Član od: 04.09.2006.
Poslednji login: 24.09.2008 00:26
Pol: Muško
Godine: 30
Odgovor: Zaboravljene ljudske osobine... - 29.02.2008, 01:44

Citat:
duga12 kaže: Pogledaj poruku
Sve više se pitam,da li ih stvarno zaboravljamo,ili nam okolnosti i ritam života to nameću?Sve je redja pojava da je neko ljubazan,nasmejan,iskren-o tome da i ne govorim,čast,poštenje,iskrena ljubav,čvrsto prijateljstvo,data reč?da li su stvarno zaboravljene osobine ili čuče negde u nama,ili ih mi sve manje upotrebljavamo?
Glupavi ritam zivota nam namece da zaboravimo osnovne stvari i vrednosti kojima uostalom trebamo uciti i nasu decu (cast,postenje,iskrenost),ali se postavlja i pitanje moze li covek sa ovakvim moralnim vrednostima opstati u ovom surovom svetu.Po meni ovo i jeste kljuc svega,hajde da pokusamo da svi budemo strpljivi i samo malo tolerantniji,hajde da u startu ne iskljucimo mogucnost da nesto moze i na lep nacin i mozda ali mozda postoji nada da ove vrednosti u danasnjem ritmu zivota isplivaju kao prioritetne

Ne treba ovaj život shvatati suviše ozbiljno kada ionako nećemo živi iz njega izaći.

Odgovor