VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Kultura > Filozofija

Filozofija Mislim, dakle postojim

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Kako bi slepom choveku opisali boje..!?
staro
  (#1 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 10:34
Pol: Žensko
Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 03.10.2006, 03:32

davno mi je na pamet palo kako je osiromashen zivot onima koji ne vide boje.. svoj zivot ne znam dal mogu da zamislim bez boja.. zanima me kako bi VI slepom coveku opisali boje koje nas okruzuju.. boje koje mi mozda uzimamo zdravo za gotovo.. dok netko tko ne vidi ni ne zna koliko u biti boje uveseljavaju ovaj svet..

ajde da vidimo s chim bi usporedili boje, iako znam da je sve relativno i da vredi ona poslovica '1oo ljudi ~ 1oo cudi' al' nema veze

moomoo meee juuooo

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!?
staro
  (#2 (permalink))
SansRomantic
Samo svoja...
SansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimumSansRomantic je dostigao maksimum

Član od: 18.05.2006.
Poslednji login: 20.05.2008 09:01
Godine: 31
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 03.10.2006, 09:52

interesantno...
crvena - najnežniji zagrljaj voljene osobe, onaj u kome se osećaš zaštićeno od svega lošeg i hladnog u spoljnom svetu
zelena - miris sveže pokošene trave pored reke
narandžasta - topli dodir sunca u letnje predvečerje
plava - blaga jeza pri dugoj noćnoj šetnji uz huk talasa i slankasti ukus mora na usnama
žuta - miris lipe u maju

....

"Frankly my dear, I don't give a damn!"

staro
  (#3 (permalink))
euridika
severna svetlost
euridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimumeuridika je dostigao maksimum

Član od: 14.08.2006.
Poslednji login: 10.10.2008 07:40
Godine: 32
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 03.10.2006, 20:42

Baš je teško i baš filozofski

Bela - kao ukus toplog mleka ili dodir svile
Žuta - kao miris jeseni ili pokošenog sena
Zelena - miris pokošene trave u prolece
Narandžasta - ukus i miris svežih pomorandži

tako nekako...

staro
  (#4 (permalink))
Captain Jack
Jolly Roger
Captain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: 10.10.2008 19:52
Pol: Muško
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 03.10.2006, 21:04

Ja imam totalno drugacije asocijacije
Crvenu ja dozivljavam kao bol,narandzastu kao toplinu,zelenu kao mucninu,plavu kao onaj miris posle kise,belu kao miris okeana,zutu kao ostricu bodeza,ljubicastu kao ukus zrele visnje...

Not all treasure is silver and gold, mate.

staro
  (#5 (permalink))
SQUAW
Snebivljiva Aždaja
SQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimumSQUAW je dostigao maksimum

Poslednji login: juče 10:20
Godine: 33
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 04.10.2006, 04:11

Moj deda je bio slep, ne od rođenja doduše, pa mu je svaki moj zagrljaj bio šaren... Enivej, crnu ne bih opisivala, nju vide kad god gledaju očima... bela bi bila kiša, ona prolećna... plavo bi bilo detinjstvo... ljubičasta bol... crven bi bio poljubac... narandžasto bi bilo držanje za ruke... zelen bi bio vetar dok duva kroz krošnje... žuta bi bila nežnost... a braon bi bio miris punog fišeka vrućeg pečenog kestenja... možda bih probala da boje opišem preko muzike... manje je strašno što boje i oblike ne možeš da vidiš... više je strašno što ne možeš da ih sanjaš...

Gaa wiin daa-aangoshkigaazo ahaw enaabiyaan gaa-inaabid

staro
  (#6 (permalink))
Bacvanin
Početnik
Bacvanin će uskoro postati poznat članBacvanin će uskoro postati poznat član

Član od: 19.06.2006.
Poslednji login: 01.06.2008 18:01
Godine: 31
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 23.10.2006, 02:17

Šta mislite, da li svi vide iste boje isto? Tebe od rođenja uče trava je zelena, nebo plavo... I onda ti te boje koje vidiš nazivaš zelenom, plavom..., a možda ih sasvim drugačije vidiš!

staro
  (#7 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija ~
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Poslednji login: juče 10:34
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 23.10.2006, 05:07

Citat:
Bacvanin kaže:
Šta mislite, da li svi vide iste boje isto? Tebe od rođenja uče trava je zelena, nebo plavo... I onda ti te boje koje vidiš nazivaš zelenom, plavom..., a možda ih sasvim drugačije vidiš!
tachno, zelena, plava, crvena i ostale boje su samo rechi koje smo pripisali odredjenoj boji zbog radi laksheg sporazumevanja.. ljudi ne vide boje isto, zato sto obicno svetlost koja pada na neku porsinu ne ulazi u svako oko pod istim kutem (ako cemo struchno ) imam vise primera gde su ljudi za neku stvar tvrdili da je ralzicite boje.. doduse bilo je rech o nijansama, ali svejedno..

nije bitno kako koju boju zovemo, dal plavu zovemo crvenom ili zutu zovemo zelenom, bitno je kako mi te boje dozivljavamo.. a sigurno ih ne dozivljavamo isto.. dakle, svaki nas pokusaj da slepoj osobi pokusamo objasnimo boje bi bio neuspeshan, jer bi mu svako od nas iste boje drugacije opisao.. jadan covek bi verovatno bio zbunjen i ne bi znao sta da misli.. ali to je sad sporedna stvar.. bitna je nasa dobra volja da mu docharamo shareni svet kojeg je on ne vidi..

moomoo meee juuooo

staro
  (#8 (permalink))
morrib
uhvatio i popustio
morrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimummorrib je dostigao maksimum

Član od: 28.01.2007.
Poslednji login: 26.09.2008 18:40
Godine: 57
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 10.02.2007, 15:07

Umesto komentara:

SREO SAM STARCA BIO JE SLEP,
AL` IPAK RECE; SINKO ZIVOT JE LEP.
ZBUNIH SE MALKO ZAR ZBILJA LEP?
VIDECES SINKO KAD BUDES SLEP!

Sta mislite?

staro
  (#9 (permalink))
Papak
Boško
Papak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimumPapak je dostigao maksimum

Član od: 02.10.2006.
Poslednji login: 08.10.2008 18:42
Godine: 32
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 11.02.2007, 01:04

Nema potrebe ih opisivati. Boje su subjektivna percepcija sasvim malog dijela elektromagnetnog spektra. Ja vidim crveno vjervatno drugachije nego shto je vjeshtica vidi ili moja ljubichasta nije isto shto i Pokahontasina ljubichasta...

Crvenu maramu nosiću ja i plavu kapicu, tralalala
Crvena zvjezdica na kapi sja, o vratu marama, tralalala

staro
  (#10 (permalink))
DrinChe
just en
DrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimumDrinChe je dostigao maksimum

Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 04:03
Odgovor: Kako bi slepom choveku opisali boje..!? - 06.10.2007, 04:46

Snadju se ljudi koji ne vide boje i ne vide oblike.
A boje su kao ljudi.I svaka za svakog ima posebno znacenje.
Nazivi osnovnih boja se, na primer, mogu zameniti imenima poznatih ljudi.Sve sucmuraste prelaze je onda moguce kombinovati.I boje bi onda dobile osobine.A sa njima je onda lakse.

Tako bih ja, da me neko pita kakva je zora danas, rekla da je kao mama onda kada je plakala.Znaci, ima jos tuge u tragovima, ali je toplina sasvim blizu, kao uvek posle obrisane suze s razlogom.

" Živim zbog sela, meni je svejedno" - reče popadija.
" I ja pišem zbog drugih, meni je sve jasno " - odgovorih.

Odgovor