|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Film i pozorište Ljubitelji sedme umetnosti i dasaka koje život znače, ovo mesto je stvoreno za vas |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: 36. Međunarodni beogradski filmski festival - FEST |
|
Odgovor: 36. Međunarodni beogradski filmski festival - FEST |
|
58. međunarodni filmski festival u Berlinu |
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.11.2006.
Poslednji login: juče 10:42
Pol: Žensko
Godine: 29
|
58. međunarodni filmski festival u Berlinu -
08.02.2008, 14:25
Džeger i Skorseze otvorili "Berlinale" ![]() Uz moto "Let's rock!" "Rolingstonsi" su večeras u Berlinu proglasili otvorenim 58. međunarodni filmski festival i time popularni ''Berlinale'', glamurozan i važan skoro kao i festivali u Kanu i Veneciji, pretvorili u vrhunski muzički događaj. Pedeset osmo izdanje Berlinskog filmskog festivala obeležiće filmovi o muzici; crvenim tepihom prošetaće i Madona, Nil Jang i Pati Smit, a kao jednu od poslastica organizatori najavljuju film o hevi-metal bendu iz Bagdada. Na svečanom bio je prikazan dokumentarni film o „Stonsima“, u režiji Martina Skorsezea, pod nazivom „Shine a Light“ („Obasjaj svetlošću“). „Filmovi sa istaknutom muzikom ili muzičarima u prvom planu predstavljaju najvažniji sastojak festivala“, kaže Diter Koslik, direktor Berlinala. U glavnom programu biće prikazano 28 filmova iz 18 zemalja, od kojih 21 u glavnoj takmičarskoj selekciji. Koslik je presrećan je što će se na otvaranju pokloniti Džeger i Skorseze: „Varate se ako mislite da ‘Stounse’ možete da dobijete samo okretanjem jednog telefonskog broja. Morate da imate i malo sreće.“ „Shine a Light“ će biti prikazan van konkurencije, baš kao i Madonin rediteljski debi, „Filth and Wisdom“ („Prljavština i mudrost“), koji je već osuđen na poređenja sa filmovima njenog supruga Gaja Ričija. „Ne poznajem Madonu lično, ali nikada ranije nisam od nekoga dobio čestitku sa porukom: ‘Dragi Diter, ako ti se dopada moj film volela bih da bude prikazan u Berlinu, tvoja Madona.’ Ne mogu da kažem da nisam ostao impresioniran.“ Na Festivalu će biti prikazani i dokumentarni filmovi „Patti Smith: Dream of Life“ („Pati Smit: San o životu“), „Bananaz“ - o britanskom bendu „Gorillaz“ i „CSNY: Deja vu“ o turneji „Freedom of Speech“ Nila Janga, Krozbija, Stilsa i Neša. „Heavy Metal in Baghdad“ („Hevi-metal u Bagdadu“) je film o iračkom bendu „Acrassucauda“ („Crni škorpion“) koji je odsvirao svega nekoliko koncerata pre nego što je zbog rastućeg nasilma i pretnji smrću pobegao u Tursku. Osim pesme i igre, ova jedanaestodnevna kinematografska ekstravaganca - kojom počinje nova sezona velike trojke filmskih festivala (Berlin, Kan, Venecija) - predstaviće svoj uobičajeni program „teških“ filmova iz stvarnog sveta. Nezaobilaznom temom Iraka bavi se „Standard Operating Procedure“ („Standardna operativna procedura“) američkog reditelja Erola Morisa - istraživanje o zlostavljanju iračkih zatvorenika u zloglasnom Abu Graibu. Reč je o prvom dokumentarnom filmu koji je uvršten u takmičarski program u dugoj istoriji Berlinala. „Posle projekcije smo ostali zakovani za sedišta i bez daha“, kazao je Koslik. Španska rediteljka Izabel Koaše takmičiće se filmom „Elegy“ („Elegija“), adaptacijom romana „The Dying Animal“ („Životinja na samrti“) Filipa Rota sa Penelope Kruz i Benom Kinsglijem u ulozi profesora koji se zaljubljuje u svoju studentkinju. Britanac Majk Li dolazi sa filmom „Happy-Go-Lucky“ („Bezbrižna“), Nani Moreti i Izabela Ferari igraju u „Tihom haosu“ („Caos calmo“) Antonela Grimaldija, a sa velikim nestrpljenjem očekuje se evropska premijera filma „There Will Be Blood“ („Biće krvi“) Pola Tomasa Andersona, velikog favorita za „Oskara“, naročito u kategoriji „najbolji glumac“; Danijel Dej Luis već je osvojio pregršt nagrada za ulogu nemilosrdnog naftnog magnata. Amerikanac Lens Hamer dolazi sa filmom „Balast“, koji mu je na nedavno završenom „Sandensu“ doneo nagradu za najbolju režiju. Van konkurencije će biti prikazan film nominovan za „Oskara“ za strani film, poljskog reditelja Andžeja Vajde „Katyn“ („Katin“), o masovnoj egzekuciji poljskih oficira u Katinskoj šumi 1940. O „Zlatnom medvedu“ i ostalim nagradama Festivala odlučivaće žiri u sastavu: Kosta Gavras, glumice Sandrin Boner (Francuska), Šu Ki (Tajvan) i Dajana Kruger (Nemačka), danska rediteljka Suzane Bir, ruski producent Aleksandar Rodijanski, američki montažer Volter Merč i nemački scenograf Uli Haniš. Oni će proglasiti pobednika 16. februara, a Festival će zvanično biti zatvoren dan kasnije filmom „Be Kind Rewind“ („Budi ljubazan, premotaj“) Majkla Gondrija. Počasni „Zlatni medved“ za životno delo biće uručen italijanskom reditelju Frančesku Rosiju (85). ![]() Stefan Arsenijević u Berlinu Prvi veliki svetski festival u kalendarskoj godini, koji obično uoči dodele Oskara pokaže šta najbolje nude Holivud i ostali deo sveta, Berlinale 08 ima obilje zanimljivih filmova koji će kasnije delimično dopreti i do nas. A kad je reč o srpskom filmu, raduje što je naš mladi reditelj Stefan Arsenijević, inače osvajač Zlatnog medveda za najbolji kratki igrani film, svojim prvim dugometražnim igranim filmom „Ljubav i drugi zločini“ izborio mesto u cenjenom takmičarskom delu programa Panorama. Iz obilja ponuđenih filmova izdvojiću nekoliko koji najviše intrigiraju svojom političkom pozadinom i autorskim pristupom. 1. „Katin“ poljskog klasika Andžeja Vajde obrađuje tragično poglavlje Drugog svetskog rata, pokolj 7-11 hiljada oficira poljske armije u ruskom zarobljeništvu, u Katinskoj šumi 1940, zločin koji su Rusi zvanično priznali tek pola veka kasnije. 2. „Biće krvi“ je ekranizacija klasičnog romana Aptona Sinklera „Petrolej“ a žestok postupak reditelja Pola Tomasa Andersona, kojeg američki kritičari obično nazivaju novim Altmanom, ovde izaziva poređenje sa ranim, najboljim opusom Džona Hjustona. 3. „Standardna operativna procedura“ je odista prvi dokumentarac u takmičarskom delu glavnog programa, ali istraživanje američkog „Golog otoka“ u Abu Graibu usijaće festivalsku atmosferu mimo uobičajenih razmera. 4. „Obasjaj svetlošću“ novog klasika Martina Skorsezea dokumentarno beleži harizmu Roling Stonsa uživo, no samo prisustvo Mika Džegera i ortaka učiniće da Berlinale postane medijski događaj iz snova svakog selektora. Milan Vlajčić Takmičarski program 1. Avaze Gonjeshk-ha („Pesma vrabaca“), Mažid Mažidi, Iran/Indija 2. Ballast („Balast“), Lens Hamer, SAD 3. Bam gua nat („Noć i dan“), Hong Sangsu, Južna Koreja 4. Caos Calmo („Tihi haos“), Antonelo Grimaldi, Italija 5. Elegy („Elegija“), Izabel Koaše, SAD 6. Feuerherz („Vatreno srce“), Luiđi Falorni, Nemačka/Italija/Austrija 7. Gardens Of The Night („Bašte noći“), Dejmijen Haris, SAD 8. Happy-Go-Lucky („Bezbrižna“), Majk Li, V. Britanija 9. Il y a longtemps que je t´aime... („Volela sam te tako dugo...“), Filip Klodel, Francuska 10. Julia („Džulija“), Erik Zonka, Francuska 11. KABEI („KABEI – Naša majka“), Jođi Jamada, Japan 12. Kirschblüten - Hanami („Trešnjin cvet - Hanami“), Doris Deri, Nemačka 13. Lady Jane („Lejdi Džejn“), Rober Gedigijan, Francuska 14. Lake Tahoe („Jezero Taho“), Fernando Ajmbke, Meksiko 15. Man Jeuk („Vrabac“), Džoni To, Hong Kong 16. Musta Jää („Crni led“), Petri Kotvica, Finska/Nemačka 17. Standard Operating Procedure („Standardna operativna procedura“), Erol Moris, SAD 18. There Will Be Blood („Biće krvi“), Pol Tomas Anderson, SAD 19. Tropa de Elite („Elitna jedinica“), Hoze Padilja, Brazil 20. Zuo You („S verom u ljubav“), Vong Ziaošuai, Kina 21. Restless („Nemir“), Amos Kolek, Izrael Blic Berlinale Ono što može i biti i ne biti uvek se, na kraju krajeva, pokori onome što mora biti. ![]() |
|
|
|
Novosti iz sveta filma |
|
Odgovor: Novosti iz sveta filma |
|
|
Odgovor: 58. međunarodni filmski festival u Berlinu |
|
|
just en
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.07.2007.
Poslednji login: danas 03:27
Pol: Žensko
|
Odgovor: 58. međunarodni filmski festival u Berlinu -
14.02.2008, 04:44
Srpski filmovi na Berlinalu
Pored filma Stefana Arsenijevića „Ljubav i drugi zločini“, koji će biti jedini u takmičarskom programu „Panorama“, na 58. Berlinalu biće prikazano još devet filmova iz Srbije, svi okviru programa „European Film Market“. To su: „Agi i Ema“ Milutina Petrovića, „Na lepom plavom Dunavu“ Darka Bajića, „Četvrti čovek“ Dejana Zečevića, „Peščanik“ Šabolca Tolnaija, „Hadersfild“ Ivana Živkovića, „Kenedi se ženi“ Želimira Žilnika, „Čitulja za Eskobara“ Milorada Milinkovića, „Princ od papira“ Marka Kostića i „Miloš Branković“ Nebojše Radosavljevića. Film „Inventar“ Želimira Žilnika iz 1975. biće u programu kratkometražnih filmova, a tokom festivala biće održana i radionica za mlade filmske stvaraoce, koju će, pored ostalih, voditi reditelj Dušan Makavejev. (Tanjug/MONDO) Citat:
![]() Photo by Biljana Ristivojčević Stefan se iz Berlina 2003. godine vratio sa „Zlatnim medvedom“, kojeg je dobio za kratki film „Atorzija“, a na pitanje oseća li pritisak zbog velikih očekivanja publike i kritike od njegovog dugometražnog debija, on za „Blic“ kaže da je ovog puta mnogo rasterećeniji. „Mene su nagrade oslobodile i više nemam ambiciju da moram da ih osvajam. Idem rasterećeno što se nagrada tiče, ali i sa velikom tremom od toga kako će film biti prihvaćen. Jer, to je zapravo svetska premijera“. Inače, Stefan je osim spomenutog „Zlatnog medveda“ dobio i pregršt drugih nagrada i priznanja - od nominacije za „Oskara“ do poziva za učešće u međunarodnim projektima poput omnibusa „Izgubljeno-nađeno“, u kojem su učestvovali i Jasmila Žbanić („Zlatni medved“ 2006. za film „Grbavica“) i Kristijan Munđu („Zlatna palma“ 2007. za film „4 meseca, 3 nedelje i 2 dana“). Na samom početku razgovora, Arsenijević je zamolio da ga se ne pita ništa u vezi s izborima, „jer se tu ulazi u opšta mesta, a to je prosto dosadno“, ali ih je tokom razgovora ipak spomuo: „Ušli smo, mislim, u mirniji period; vreme je za suštinske stvari, za suočavanje sa samim sobom, recimo. Sada bi trebalo da pokažemo koliko vredimo i da vidimo ko smo, gde smo i šta je od nas ostalo posle sveg tog haosa; da sa svojim životima uradimo najbolje što možemo“, kaže Arsenijević. Negde ste rekli da je „Ljubav i drugi zločini“ veoma ličan film, vaš „Amarkord“? - Ovaj film je došao iz stomaka, a ne iz glave i na neki način je akumulacija svega onoga što se i meni i nama dešavalo u poslednjih petnaestak godina, a ipak je ispričano kroz jednu ljubavnu priču, što je i najbitnije. Sebi sam kao cilj postavio da napravim melodramu, a meni se čini da je to najteže napraviti. Dobro, kroz nju se prelamaju i razne sociopolitičke konotacije koje ne možeš da zanemariš, ali ipak je u prvom planu ljubavna priča. Između aktera ljubavne priče postoji i zanimljiva razlika u godinama... - Da, razlika je deset godina. To je dodatna zanimljivost u njihovom odnosu jer glavna junakinja planira da ode i napusti svoj dotadašnji život i film prati jedan njen dan od jutra do mraka kada je planirala da ukrade novac i ode iz zemlje; sve ide okej do trenutka kada joj taj deset godina mlađi momak kaže da je celog života bio zaljubljen u nju... Vidite li ovde neku šasnu za generaciju tridesetogodišnjaka kojoj i sami pripadate? - Cela moja generacija za koju sam ja uvek očekivao hepiend, upravo je zašla u tridesete a da mnogi od mojih najboljih prijatelja nikada nisu ni izašli iz zemlje. To je i drugi veliki problem: ne samo da je otišlo između dvesta i trista hiljada mladih ljudi, nego 80 odsto njih nikada nije izašlo iz Srbije. To je klaustrofobična situacija; mladi ljudi nemaju reper kako izgleda živeti negde drugde. Ja ne mislim da je drugde mnogo bolje, jer sve ima svoje mane i vrline, ali mislim da je dobro uporediti se s drugima. Na kraju vašeg filma „Atorzija“ ostaju onaj dečak i tele, što jeste srećan kraj, ali u pozadini se ipak čuju topovi. Rekli ste da ta scenak, zapravo, odslikava položaj vaše generacije, kojoj je oduzeto pravo na hepiend. Imate li i danas isti utisak? - Taj kraj sam direktno dodao jer sam, tražeći kraj filma, shvatio da su neki odrasli, iako su pomogli toj kravi koja se telila, na kraju ipak otišli, ostavljajući mlađu generaciju u haosu. Možda smo mi jaki i kreativni, ali to što nam je ostavljeno skoro da ništa ne vredi. Ali, tako je - kako je. Najgore bi bilo da sedimo žaleći sami sebe. Moramo se boriti, moramo popravljati stvari. Kada su iz inostranstva dovedeni scenograf Folker Šefer („Amelija Pulen“) i direktor fotografije Simon Tanšek, govorili ste da vas zanima kako će oni videti Novi Beograd, u kojem ste odrasli. Jesu li vam otkrili nešto? - Novi Beograd je moj kraj, ja sam tu odrastao. Koliko god da sam osećao da je Novi Beograd specifičan, polako je počeo da mi izmiče i onda sam njih pozvao u pomoć. Mislim da smo uspeli da ostvarimo jedan vrlo jasan i koherentan vizuelni stil filma, koji je u funkciji priče. Taj Novi Beograd deluje pomalo bajkovito, čak i kao retro-futuristička scenografija, sa ogromnim pomalo oronulim zgradama, a koje pod snegom koji stalno provejava u filmu imaju tu dozu romantike... Insistirali smo na tom betonu, koji deluje vrlo otuđujuće, ali ono što sam u tom betonu pronalazio kao najtoplije tačke su ljudska lica. Zar to nije čudno okruženje za jednu ljubavnu priču? - Zašto, pa ja sam se zaljubljivao hiljadu puta na Novom Beogradu! Novi Beograd čine neki divni ljudi, i u tom smislu je ovo moj „Amarkord“. Iskoristili smo priliku da snimimo taj deo grada u poslednjem trenutku pred njegov nestanak, jer to postaje jedan potrošački grad hipermarketa. Osim toga, ovo je i moje sećanje na te ljude, pomalo pomerene i uvrnute, ali i vrlo jake ličnosti uz koje sam odrastao. edit: uz ljubav i druge zločine,dobro ide "KUHINJA: Stefan Arsenijevic Interview", na primer Milina koliko pameti i talenta u ovim našim ljudima.
|
|
|
|
|