Da izjavim i ja nešto za Dnevnik.
E, Leptirica, da... skoro je odgledah, bila na TV-u, i ništa mi nije bila manje scary, nego kad sam bila mala... verovatno ima veze i kako sedneš da gledaš bilo koji film... na svaki horor u principu možeš da se smeješ, ako mu tako od starta pristupiš... ja se uvek trudim da ih ozbiljno shvatim

i da vidim šta je pisac hteo da kaže... pa se dooobrooo naježim... ne mora to biti galon krvi na početku, može da bude i psiho triler ili sama činjenica da je rađen po istinitoj priči... pa je dovoljno... (tako odgledah Wolf Creek i Emili Rouz, skoro, pa se naježih)... ne mora biti ni neznamkako visokobudžetni, eto Leptirica je čist primer... malo brašna, sok od paradajza, Vila Ravijojla i naš etno (pa nek budu i te babe 'lebove), eto ti horora koji svi pamte
Postojao je još jedan hrvatski (čini mi se) film, koji mi je onako maloj bio jako strašan (a možda su to bili moji tripovi), imao je SF elemente, i ne usuđujem se da ovde prepričavam scene kojih se sećam, jer čak i sama ne znam da li sam ih ja konstruisala ili je stvarno postojao takav film... ali koga god sam pitala i prepričala tako nešto, bio je
I onda, ćale i keva, koji likovi

koji me odvedu 'ladno u bionju sa nekih 4-5 godina da gledam "Pirane" ili kako se već zvao... e to mi je bio stejt of šok, više se sećam kevinih farmerki i njenog krila po kojem sam ronila nego filma, al' eto, ostala neka trauma...
Onda, naša Variola Vera... taj mi je žestoko bio scary...
Moram Hičkoka da pomenem, čoveka koji je napravio ONAKVE klasike, kao što su Psiho i Ptice, a nikada nije dobio oskara za režiju

ta dva filma baš pamtim
Onda idu naslednici... King (stvarno je king) i Karpenter, pa tu kaskaju Kronenberg i Krejven (jebote svi su na "k"

KOROR

)... ima tu filmova kol'ko hoćeš... i sve pamtim (može se zaključiti da volim ovaj žanr

), ali uvek, UVEK kultna ostvarenja... ne volem rimejkove... znači stari Omen (vrh vrhova), stara Magla, stari Exorcist, stara Kuća voska, stara Zora mrtvih, stari Teksaški masakr...
Isijavanje, fantastična priča! Po meni, najbolja Nikolsonova uloga (pa nek me popljuju oni što misle da je to Let iznad kukavičjeg gnezda

)
Pamtim Amitvil, Rozmarinu bebu, Evil dead, Stvora...
Onda Carrie, Briana DePalme...
Upamtiću od ovih novijih The Ring, i to dobro

sama sam bila kući i gledala u neko gluvo doba, da mi je kojim slučajem zazvonio telefon, ne bi valjalo
I na kraju, moram da izdvojim iz ove mase Omen, Exorcist i naravno Hellraiser (kompletan opus)

odlične, odlične priče...
Što volem horore

a garant sam neki bitan zaboravila da pomenem
Edit: Imam edit, imam ga, imam ga

čula sam da je ovaj sad aktuelni "Hostel" poprilično musav i da ljudi nemaju želju da ga pogledaju dva puta, pa sam se nameračila taj da nabavim