|
Omiljeni filmski žanr -
27.12.2007, 23:13
СФ ми није баш омиљени, али је, по мом мишљењу, вероватно најперспективнији жанр у филмској уметности.
Гледао сам више одличних СФ филмова. Одисеја ми је свакако остала у сећању, али мени некако најдража два филма из те области су Паклена поморанџа (A Clockwork Orange, 1971. г.) легендарног Стенлија Кјубрика и Истребљевиач (Blade Runner, 1982. г.), сјајнога Ридлија Скота, с тим да лагану предност дајем Скотовом филму.
Ко год је гледао Паклену поморанџу, после филма је сигурно осетио мучнину, на само због бруталних сцена у којима доминира насилни преступник Алекс (фантастични Малколм Мекдауел је вероватно овом улогом показао свој максимум), већ због мрачног виђења будућности коју осликава снажна дехуманизација људског друштва, чије обрисе јасно наслућујемо већ данас, а чији је носиоц држава у орвеловској и вечитој жељи да контролише своје поданике, па на бруталан начин медицинским експериментом (слично је било нешто, касније, и у Лету изнад кукавичијег гнезда) мења Алексов људски идентитет...
Корак даље је отишао, чини ми се, Ридли Скот у Истребљивачу, изуетно чврстој и осмишљеној филмској причи, у којој такође указује на дехуманизацију људског друштва, али, иако је филм на први поглед неупоредиво питкији, још снажније, што се огледа у генијално смишљеном парадоксу у којем, на крају филма, робот (Рутгер Хауер) испада хуманији од самог човека, Декарда, истребљивача којег глуми Харисон Форд...
|