|
Početnik
Član od: 03.06.2007.
Poslednji login: 30.09.2007 04:49
Pol: Muško
|
Odgovor: Za nove članove -
03.06.2007, 20:49
Hvala J_B i C_A, pa kad vam se tako zdravo dopalo ondak evo vam i ostatak
o toj nadasve mističnoj rijeci, koja nije ni Drina ni Una ni Sana, ni Vrbas, bistra na plahovita i zelena i zanosna koa Neretva, ni atraktivna kao Krka, topla kao Vadrar, opjevana kao Morava i Dunav, ali ima nešto svoje nešto tajnovito i mističnou svom sporom toku i veči dio godine mutnoj vodi, a ja uđivam u misteriji.
DOK TISA TIHO TECE
Noc tiha i hladna, mjesec samo sto je izvirio iza vrba, na nasipu.
Tisa tiho tece, nosi po neki klas kukuruza, zalutao odnekud sa vec obranih njiva.
U vazduhu se vec osjeca miris zime, vjetar donosi studeni dah snijeznih pahuljica, i igrajuci se tvojom kosom, mota se oko nas, dok polako koracamo nasipom. Tvoja ruka se zavukla duboko pod moju misku, a ti si se stisnula uz mene, da bi se malo ugrijala, jer taj nemirni sjeverac, ne samo da ti kosu dotice, vec i srce,i njemu je hladno, od pomisli na hladnu sobu, koja te ceka, hladnu postelju, u koji ces se uvuci, nakon sto ti pozelim "laku noc".
Da li bi mozda bilo bolje, da ti neko ugrije krevet, i da se onda polako uvuces, usunjas, i ledenim nogama, dodirnes njegove tople nadkoljenice.
Mmmmm kako to toplo zvuci, zar ne.
DOK TISA TIHO TECA II
Siroka i tiha, Tisa utonula u noc, a mjesec prosipa svoju zuckastu pasinu po vrbacima i lijenjim rijecnim talasima, Zvijezde se ogledaju u vodi koja nehajno,
jedva cujno zubori.
Naslonio sam uho na dno camca da cujem kako talasi pricaju sa ribama,
a ti me pitas sta mi je, da mi nije doslo slabo, pa sam se tako presamitio.
Eh, ljepoto moja, znam ja ti si ovdje rodjena i srodila si se sa ovom rijekom,
a ja sam dodjos i tek upoznajem njene cudi i ljepotu.
Tamo u daljini vidim svjetla grada, tamo iza krivine, gdje rijeka skrece ka jugoistoku.
Vjetar sjeverni poce da siba, a vrbe se tuzno savise pod njegovim udarima.
Ti se stisnu uz mene, i nemusto ocima mi pokaza prema motoru da ga upalim i krenem prema svjetlima grada.
Pocelo je da snijezi, bijele pahulje kao da su se igrale sa vjetrom varajuci ga i mijenjajuci putanju dok padaju na zemlju. A otkud zuti mijesec i zvijezde, cudom sam se cudio, jer kod nas u Bosni, kad dune vjetar i oblaci se navuku nema mjeseca i zvijezda. Tek onda sam shvatio da sam u ravnici, da vjetar nanosi pahulje iz oblaka koji su vec prekrili dobar dio neba na sjeveru.Ni sam ne znajuci zasto pozeljeh da ostanem jos na rijeci, u camcu, dok se ti stiskas uz mene, a tvoje ruko me obgrlile oko pasa. Ili mozda znam, mozda sam bas sada skontao u ovoj mojoj bosanskoj glavi zasto to zelim, i zasto sam zavolio ovu rijeku i ravnicu. A ti da li ti to znas.
Eto to su pocetci mog pisanja o Tisi i ravnici oko nje. Pitali su me neki sto ne pisem o Bosni, kad sam tamo rodjen, kad je tamo ljepse nego tu u ravnici,
no nisam rekao da necu pisati, jer ja sam pisao o Tisi sa odredjenim razlogom,
a kad taj razlog prijedje u Bosnu e onda cu pisati i o Bosni. A u mojoj Tisi su i sve gore navedene rijeke, posebno ona topla sa juga Vardar, koji mi je drag mozda i vise od Tise, ali njega nisam gledao kao Tisu, dok su pre pahulje u januaru prolijetale,a ja gledao kroz prozor hotela u Beceju. I uskoro ce doci i sledeci nastavak, samo da osjetim talasanje rijeke.
Budan sanjam..
......ne budite me..
...............to su slatki sni.
Poruku je izmenio PB-Aktus, 03.06.2007 u 20:57.
Razlog: slabo citljivo
|