Marketing

Društvo oko nas Naša svakodnevica

Odgovor
Staro 26.06.2009, 16:22   5 links from elsewhere to this Post. Click to view. #1 (link do poruke)
Lola
goldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 03.03.2010
Godine: 26
Pol: Žensko
Smedia krši autorska prava

Ne vredi ćutati u ovakvim situacijama.

Slučajno jednog dana naleteh na vest na jednom agregat sajtu koji emituje vesti raznih portala. Tu vest sam uočila zbog samog naslova jer sam ja napisala tu vest i takav naslov za sajt Kremasica.com. Iznenađeno sam bacila pogled na vest i primetila da je izvor S media. Naravno da sam kliknula da pogledam vest, bila sam transferovana na smedia.rs i tamo zateknem moju vest sa sajta kremasica.com, potpuno kopiranu i sa naglašenim izvorom vesti gde piše S media.

Kakav bezobrazluk, jedna medijska kuća koja bi trebala ozbiljno da se bavi svojim poslom, kopira vesti sa tuđeg sajta i potpisuje ih kao njihove. Kako sami kažu, Smedia je portal Radija i Televizije S i na portalu je zaposleno oko 20 ljudi. Više od polovine su novinari.

Na njihovom sajtu sam zatekla 3 kopirane vesti sa kremasica.com. Na jednoj je naveden pravi izvor, a dve vesti su potpisane kao S media. O linkovanju izvora na ovom sajtu nema ni govora. Ja mogu da razumem, da se na forumima nađu neki testovi koji su kopirani sa raznih sajtova sa interneta i da nisu navedeni izvori, jer su to radili forumaši, ljudi koji nisu novinari, a i forum je forma sajta za diskusiju gde je to na neki način dozvoljeno. Ali ne mogu da razumem da novinari koji su zaposleni na nekom informativno-zabavnom portalu kradu tuđe vesti i svojataju ih.

Odmah nakon primećenog nepoštovanja, poslala sam mail ovom portalu i ljubazno sam ih zamolila da potpišu izvor vesti koje su preuzeli sa kremasica.com. Inače 90% članaka na kremasica.com su nastali istaživačkim radom, praćenjem stranih medija, prevođenjem i adaptacijom tekstova. Svi tekstovi prvi put objavljeni na nekom sajtu su autorsko pravo baš tog sajta.

Nisu mi odgovorili na mail, nisu ni prepravili izvor tekstova.

Nakon ovoga, detaljno sam pogledala njihov portal. Imaju više sekcija na sajtu i uglavnom prenose ove ozbiljne vesti iz izvora Beta, Tanjug, Fonet... Ove vesti imaju datume i uvek navedene prave izvore. Na sajtu postoji sekcija Ženski magazin gde u kategorijama Zdravlje, Lepota, Porodica nema datuma na tekstovima i uglavnom su svi tekstovi kopirani. Potpisuju Blic ženu, Lepotu i zdravlje, Blic, ponekad Mondo, Kremasica.com eto jednom... Veći deo tekstova je potpisan kao S media. Laganim google-ovanjem naslova ili prve rečenice članaka možete lako doći do pravih izvora vesti. Pa tako je najviše pokradenih vesti sa Mondo portala. E sad možda oni imaju neki dogovor sa Mondo sajtom, ali opet zašto ih onda jednom potpisuju, a drugi put ne? Jedan tekst je kopiran sa ljepota.ba, jedan tekst sam primetila da je sa nekog hrvatskog sajta...

Možete se i sami uveriti koji su članci kopirani. Konkretno kopirani članci su: „Dysport je novi botox“ i „Reci mi samo da sam ružna i- završićeš u zatvoru!!!“ Ove vesti možete videti još uvek na naslovnoj strani Kremasica.com i u kategoriji Ženski magazin/Lepota na smedia.rs. Kopirani su i drugi tekstovi sa drugih sajtova: Lepe i nakon četrdesete, Koji oblik naočara vam najbolje pristaje... Praćenjem rss-a vesti na agregat sajtovima se može lako utvrditi koji sajt je pre kojeg objavio neku vest iako javno nisu prikazani datumi na tekstovima. Ako neko ne zna da vodi sekciju Ženski magazin, bolje i da je ne vodi. Nisu žene glupe da im se na taj način ispira mozak, vrteći u krug jedne te iste tekstove.

S medija je jedna medijska kuća u Srbiji koja zasigurno želi da napreduje. Ako će se dozvoliti da napreduje krađom tekstova, neinovativnošću, nekreativnošću, onda ja zaista ne znam kada ćemo u ovoj našoj lepoj zemlji dobiti veći broj konkurentnih ozbiljnih medija. Ova moja kritika ima potpuno pozitivan cilj i poziv svim ljudima dobre volje, novinarima i urednicima da poboljšaju kvalitet svojih portala i sajtova. Da ne budu kopipejsteri i da se potrude da urade nešto dobro na srpskom web-u.

Poruku je izmenio goldie, 28.06.2009 u 18:29
  Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
Reklame
Staro 26.06.2009, 17:43   #2 (link do poruke)
Bećar
mladen.stupar je na dobrom putu

Član od: 25.03.2006.
Poslednji login: 16.03.2010
Godine: 27
Pol: Muško
Odgovor: Smedia krši autorska prava

Cist bezobrazluk!
Misle da su bogom dani, pa ne postuju "manje" medije. Izgleda da tacan izvor navode samo od jacih medija, kao sto su Tanjug, Beta, i sl. Cak im ni postavljanje komentara ispod teksta ne radi! Nemogu da ih napljujem odma ispod tog teksta kog su bez pitanja "pozajmili" od originalnih autora i potpisali u svoje ime.
Staro 01.07.2009, 17:01   #3 (link do poruke)
Lola
goldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat člangoldie je nadaleko poznat član

Član od: 20.03.2006.
Poslednji login: 03.03.2010
Godine: 26
Pol: Žensko
Odgovor: Smedia krši autorska prava

Posle jos nekoliko poslatih mail-ova raznim medijima i nakon twittovanja i ostavljanja linkova na facebooku u vezi ovih krsenja prava, smedia.rs se juce izvinila i potpisala je tekstove. Kazu da su kaznili osobu koja je to uradila.

Mada i dalje postoje tekstovi na njihovom sajtu skinuti sa drugih sajtova koji nisu potpisani. Al moji su bar potpisani.

Odgovor

Bookmarks

Tagovi
autorska, krši, prava, smedia

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete pokrenuti novu temu.
Ne možete poslati odgovor.
Ne možete dodati priloge
Ne možete prepraviti svoje poruke

BB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen
Pingbek je uključen
Refbek je uključen

LinkBacks (?)
LinkBack to this Thread: http://www.vojvodinacafe.rs/forum/drustvo-oko-nas/smedia-krsi-autorska-prava-10945/
Autor For Type Datum
Kraj besplatnih vesti na Internetu?! - DevProTalk This thread Refback 20.12.2009 01:31
Kradi Mamu | Facebook This thread Refback 15.08.2009 21:02
Kradi Mamu | Facebook This thread Refback 14.08.2009 22:53
Kradi Mamu | Facebook This thread Refback 14.08.2009 22:36
Kraj besplatnih vesti na Internetu?! | I Shot The Sheriff This thread Pingback 14.08.2009 18:21

Slične teme
Tema Autor Forum Odgovora Poslednja poruka
Politika Crne Gore egzotic Politika 154 16.03.2010 21:08
Prava potrosaca?! cicka Ankete 9 15.03.2010 23:13
Srbija i odnosi u regiji Lillith Politika 74 12.03.2010 21:15
Konvencija UN o pravima deteta makilli Roditeljski kutak 7 20.07.2009 16:13
Naplaćuju slušanje radija i kod frizera (autorska prava) MaNemoj Spomenar 5 30.05.2008 00:39