Najve
ću zaradu u 2006. godini u Srbiji u iznosu od 194 miliona dinara (2,42 miliona evra) ostvario je ekonomista sa Dedinja. Ovaj
žitelj beogradske opštine Savski venac prijavio je, kako saznaje „Blic nedelje“, Poreskoj upravi godišnju zaradu od 194,2 miliona dinara, što bi zna
čilo da je mese
čno zara
đivao nešto više od 202.000 evra.
Prvih šest mesta na listi milionera dr
že Beogra
đani, i to sa opština Savski venac, Palilula i Stari grad. Na drugom mestu sa godišnjom zaradom od 176 miliona dinara (183.000 evra mese
čno) nalazi se preduzetnik sa Palilule, a za njim sledi tako
đe Palilulac, diplomirani ekonomista sa 153 miliona dinara (160.000 evra mese
čno).
U velikom zaostatku u odnosu na trojicu najbogatijih nalazi se doktor prava sa Savskog venca, koji je u 2006. zaradio 66 miliona dinara, odnosno mese
čno je imao na raspolaganju oko 69.000 evra. Slede advokati sa Starog grada sa godišnjom zaradom od 63 i 62 miliona dinara.
Niz Beogra
đana prekinuo je preduzetnik iz Mladenovca, koji je prošle godine zaradio zamašnih 55 miliona dinara, a da i u filmskoj industriji mo
že da se zaradi, pokazuje plasman re
žisera iz Pan
čeva koji se našao na šestom mestu po visini godišnje zarade (51 milion dinara ili 637.500 evra). Ekonomski tehni
čar iz Aran
đelovca sa zaradom od 47 miliona dinara i diplomirani hemi
čar sa Savskog venca sa zara
đenih 40 miliona dinara nalaze se na samom za
čelju liste deset pojedinaca sa najve
ćim zaradama u prošloj godini.
Ina
če, zaradu ve
ću od zakonskog limita u iznosu od 1.142.820 dinara u 2006. godini Poreskoj upravi je prijavilo 18.175 osoba.
Najviše milionera ima u Beogradu - 12.273, sledi Novi Sad (3.455), i Kragujevac (1.249). Najmanje bogataša ve
ć tradicionalno ima u Nišu - 1.198. Me
đu 100 milionera sa najve
ćom zaradom u 2006. najviše ima menad
žera i direktora (34), slede ekonomisti, pravnici i advokati (30). Estrada je zastupljena sa svega dva predstavnika me
đu 100 najbogatijih, zabele
ženi su po jedan filmski re
žiser, stomatolog, doktor ekonomskih nauka, ugostitelj i biolog. Me
đu 100 najbogatijih je 11 preduzetnika, 11 tehni
čara i šest in
ženjera. Me
đu obveznicima ovog poreza nalaze se gotovo svi dr
žavni funkcioneri, od predsednika, premijera, ministara do poslanika, ta
čnije svi koji su mese
čno zara
đivali nešto više od 90.000 dinara. Ina
če, zarade koje su se kretale do šestostruke prose
čne godišnje zarade (2.285.640 dinara) oporezuju se sa 10 odsto, dok se svi iznosi preko tog oporezuju po stopi od 15 odsto.
Zaradili više od Buša
Da Srbija u svemu zaostaje za svetom, osim u visini zarada, govori podatak da je prvih devet osoba sa najvišim zaradama u Srbiji zaradilo u 2006. više
čak i od ameri
čkog predsednika D
žord
ža Buša. Naime, Buš i njegova supruga Lora u 2006. zaradili su 765.801 dolara, piše u izveštaju Bele ku
će. Prevedeno u dinare, Buš je prošle godine zaradio oko 46 miliona dinara,
čime se svrstao tek na deseto mesto srpske liste milionera.