|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Društvo oko nas Naša svakodnevica |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Da li verujete u bapske priče? |
|
|
Snebivljiva Aždaja
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: danas 18:44
Pol: Žensko
Godine: 33
|
Odgovor: Da li verujete u bapske priče? -
12.12.2007, 03:44
Citat:
Al' ovde:Crna mačka i razbijeno ogledalo ![]()
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rosa Salvaje
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 14.11.2007.
Poslednji login: juče 13:02
Pol: Žensko
|
28.01.2008, 16:21
Citat:
Kategorija usmenih predanja koja zovemo "bapske priče" su univerzalnan folklorni žanr. Folkloristika ih zove "memorate" ili "fabulate". Spadaju u kategoriju tradicionalnih žanrova, dakle datiraju iz prošlosti i iznednadjujće se transformišu te opstaju i danas. Ono što pouzdano možemo reći je su rasprostranjene unutar svih starosnih i obrazovnih struktura ,dakle svi ih pričaju ali se sadržaj menja u zavisnosti od kulturnog konteksta. Što znači da se ne vezuju striktno za seosku populaciju ili odredjenu versku pripadnost jer nijedna zajednica nije homogena,stanovništvo se kreće tako da se motivi prenose sa jedne teritorije na drugu ali centralni motiv ostaje isti. Kod nas postoje neki motivi koji su karakteristični za teritoriju koju naseljavamo, ali ako odemo do mora naići ćemo na sadržaje gde se pojavljuje more, tabui kojima se stanovništvo štiti od nesreća na moru, nepogoda, legedi o morskim nimfama i sl. U Kanadi je devedestih godina XX veka jedna naučnica radila na verovanjima kanadskih ribara o morskim demonima koji plaše ribare, što znači da bez obzira koliko jedna kultura bila napredna, u čoveku postoji težnja za razumevanjem onostranog i večiti strah od istog. Jung bi ovakvu vrstu pričao svrstao u kategoriju kolektivnog nesvesnog. Nekome mogu zvučati kao besmislice, ali moje lično mišljenje je da ih treba saslušati a odluka da li ćemo ih prihvatiti kao istinite , ostaje na nama. Guy Pearce as Leonard Shelby (Memento) |
|
|
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 06.01.2008.
Poslednji login: 25.11.2008 11:46
Pol: Muško
Godine: 33
|
29.01.2008, 03:29
Ja nisam istraživao toliko kao Isahara, pa mislim da je ona dobro primetila sve te stvari...
Ali poznajem reformatsku veroispovest i ljude te vere, i mogu da kažem da su se "zahvaljujući" svojstvenošću te vere, ti ljudi ogradili od bapskih priča u velikoj meri. U neku ruku bi se moglo reći da su baš zbog reformatske vere ovi ljudi "nekako prosvećeni" u ovoj temi. Znam. Znam da se izlazem opasnosti da me žestoko kritikujete zbog ovakvog mišljenja. Ali ja jednostavno poznajem i tu veru i te ljude. O međusobnom mešanju: još uvek postoje sela - zajednice - koje su u 85-95 % opredeljene za jednu veru. Onu pojavu o kojoj ja pričam tu možete primetiti i ispitati. Primer za vas je moje rodno selo Novi Itebej. Imao sam zadatak da skupljam bapske priče, i bogami namučio sam se. Na njih sam naišao samo kod onih meštana koji su se doselili u selo i bili "de origine" katoličke vere. Ne bih da raspravljam o verama ni o razlikama među veroispovestima. Za to postoji drugo mesto. Samo sam hteo da podelim sa vama iskustvo o jednoj pojavi. Isahara govori i o tome da okruženje bitno utiče kakve su bapske priče, i ima pravo, ali ja ipak mislim, da ima nekih faktora koji utiču i na to kojim "intenzitetom" neke zajednice prihvataju i "stvaraju" bapske priče. Jedan od tih faktora je vera, druga može biti urbana sredina itd. Na primer jevrejima je Svetim Pismom zabranjeno da se time bave, pa oni imaju svoje rabinske priče... S poštovanjem prema svima... |
|
|
|