VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Društvo oko nas

Društvo oko nas Naša svakodnevica

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI?
staro
  (#41 (permalink))
little fairy
is not here anymore.
little fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimumlittle fairy je dostigao maksimum

Član od: 13.08.2007.
Poslednji login: 10.10.2008 16:30
Pol: Žensko
Godine: 29
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 13.06.2008, 11:57

Lijepo smo tada živjeli. Iako sam bila mala, dovoljno se sjećam života prije i života poslije.

Istina, ima nekih prednosti. Ali gledajući ovako 'familijarno' - nema budućnosti za mlade obitelji.

Žalim. Da, žalim.

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#42 (permalink))
Kalina
....dream chaser....
Kalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimumKalina je dostigao maksimum

Član od: 23.10.2007.
Poslednji login: juče 15:04
Godine: 28
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 13.06.2008, 13:34

I ja sam dete iz mesanog braka.....Sa rodbinom rastrkanom svuda....
Nedostaje mi sve to....
Odem tamo vamo, po bivsoj Yu, i sve je vise Yugonostalgicara.....
Svikla sam se na tu nostalgiju, i sada je tiho nosim sa sobom, postala je deo mene....prihvatam to, i idemo dalje....

" Samo onaj ko u teskobi strepi, mir svoj nalazi, samo onaj ko u donji svet silazi,
voljenu spasava, samo onaj ko noz vadi Isaka dobija."
Soren Kierkegaard

staro
  (#43 (permalink))
Samuraj
Ipon son
Samuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat članSamuraj je nadaleko poznat član

Član od: 14.06.2008.
Poslednji login: juče 17:46
Pol: Muško
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 17.06.2008, 09:58

Imao sam srecu ili nesrecu da zivim u SFRJ i da uzivam u njoj. Bila je to prava zemlja. Mogu da pricaju politicari sta hoce ali ziveti u ovim nasim nacionalnim zemljama ne moze se porediti sa tadasnjim zivotom. Tada smo ziveli i to mi sada nedostaje. Nedostaje mi pravi zivot.
Kao prvo, mislim da je svako pod svojim krovom tada mogao ziveti kako hoce i osecati se katolik ili pravoslavac ili nekako drugacije. Samo, to je neko iskoristio na jedan nacin, a mi u Srbiji na drugi... Ni nama ni njima sada nije bolje nego sto je bilo. Ali povratka nema niti ga treba i biti.
Nijedna rok grupa iz bivsih republika nije mogla biti neko i nesto na nasoj muzickoj sceni ako nije imala uspeh u Beogradu, ako je nije tu podrzala publika ako nije imala uspesan koncert u Beogradu... To stariji i ozbiljniji muzicki kriticari mnogo bolje znaju od mene....

Imam dosta rodbine u bivsim republikama ali ih ne posecujem jer znam da tamo nisam dobrodosao od strane vecinskog stanovnistva. Bez razloga. Posecujemo se kada oni dodju kod nas....

Zasto ovo govorim?
Jednostavno sto nasu situaciju tesko moze razumeti onaj ko je normalan ili ko je pametan i dobronameran. Ziveli smo bolje i bezbriznije ali jos uvek teramo po svome. Svako na svoju stranu....

staro
  (#44 (permalink))
nenad.bds
Početnik za navek
nenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimumnenad.bds je dostigao maksimum

Član od: 02.02.2007.
Poslednji login: 10.10.2008 22:08
Godine: 65
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 17.06.2008, 12:17

Citat:
love hunter kaže: Pogledaj poruku
Mislim da je jugonostalgija bolest. Od nje se jos nisu izlecili oni koji pogresno u jednu neiskrenu i neprirodnu tvorevinu nastalu na krvlju i suzama uglavnom nas Srba ...

Nikada nismo bili braca.

Vrlo dobro znam ko su nam braca i ko nam misli dobro.

Majstor prodaje magle i lazi, vrhunski opsenar, trostruki narodni heroj i, je li, marshal i dan - danas ima uticaj na neke ljude koji u svojim glavama nisu stigli da rasciste ko je u stvari skakavac koji im je pojeo detinjstvo i (njihovu) zemlju...
Nostalgija je kao i propala ljubav - izlečiš se tek kad nadješ novu.

A što se tiče ostalog:

- ... neiskrenu i neprirodnu tvorevinu stvorili su Karadjordjevići. Kralj Aleksandar II je bio verovatno najveći zagovornik (a koji je imao i moć da to sprovodi) stvaranja jugoslovenske nacije kao podloge za čvrstu unitarnu monarhiju, ili obrnuto, unitarne monarhije kao preduslova za stvaranje jugovslovenske nacije;

- 'bratstvo-jedinstvo' je bio pokušaj da se, kako se to moderno kaže, relaksiraju, medjunacionalnim sukobima i zločinima tokom rata, narasle suprotnosti, tj da se očuva ideja Karadjordjevića u novoj ideološkoj odori;

- ... koji im je pojeo detinjstvo i (njihovu) zemlju... - na sreću našu, na nesreću mladjih: mnogo je više skakavaca i više opustošilo detinjstva onih koji sada treba da grade budućnost;

- Vrlo dobro znam ko su nam braca i ko nam misli dobro. Voleo bih da i ja mogu biti tako siguran kao Love Hunter. Da li tako misliš samo zato što kad ti neko iz tvoje nacije nanosi zlo to lakše podnosiš, što to ne čini neko 'drugi' nego mi sami?!

Za mene i dalje postoje samo dve nacije: dobri i nedobri ljudi.

Medju nedobrima su i oni koji istoriju pretvaraju u propagandu (bez obzira u koje vreme) a i oni koji se ne trude da imaju sopstvno mišljenje i sudove. Naravno, zasnovano na činjenicama.

Ako se SFRJ tretira kao predmet nostalgije - ni tu ništa nije samo belo ili samo crno. Dok je bila živa, više sam joj zamerao, više je kritikovao.

I na kraju:

Nikada nismo bili braca. Nisu mi bili braća ni tuđmanovići, ni izetbegovići ali ni miloševići, šešeljovići ... A što da kažem za one na čijim rukama su se oni izdigli?

Radije je bih da o nostalgijama govorim kao o sećanju na samo lepo.

staro
  (#45 (permalink))
Bazarov
Anarhista, zna red
Bazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimumBazarov je dostigao maksimum

Član od: 14.03.2008.
Poslednji login: juče 23:55
Godine: 23
Lokacija: Gornja polica, 4. knjiga s leve strane, 26. pesma, 7. stih
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 17.06.2008, 14:29

Ne žalim toliko za letovanjima u Dubrovniku i Opatiji, životu na kredit, ekonomskoj bezbrižnosti - sve to je bilo nerealno i bez pokrića i nije mu bilo suđeno da živi duže nego je živelo. Žalim za nekim idejama i stvarima koje su bile (realno) ostvarljive jedino u takvoj državi, žalim za duhom koji je bio oformljen, za kosmopolitskim osećanjem mene kao Jugoslovena, za kulturom i sportom koji se nisu temeljili na zaradi...
Ali kako je sve to u početku pogrešno postavljeno. Ta težnja da svi postanemo jedno, po svaku cenu, iako je bilo toliko različitih naroda i kultura. Naši mudraci su mislili da to mogu učiniti ignorisanjem i gušenjem naših razlika, a to je samo još jače podvuklo te razlike i na kraju nas ubedilo da smo potpuno različiti, nespojivi... Na kraju nas pretvorilo u krvne neprijatelje koji se još dugo neće pomiriti.
Večite ljudske boljke: netolerancija, nepriznavanje različitosti, fundamentalizam, glupost- pobedili su još jednom. Čestitam nam.

Grubima - radost veću,
Nežnima - žalost mnoga...

staro
  (#46 (permalink))
NSdjanka
...seal...
NSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimumNSdjanka je dostigao maksimum

Član od: 10.04.2007.
Poslednji login: juče 21:36
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 18.06.2008, 20:24

Mislim da nije toliko reč o JUGO nostalgiji koliko o nostalgiji uopšte... Svi mi u mislima volimo da se vratimo u doba najlepših godina svoje mladosti... S obzirom da se većina nas ovde, rodila u SFRJ, naravno i da ta sećanja vezujemo za nju...Današnji klinci će svoje uspomene vezivati za Srbiju, za Vojvodinu... Suzio im se prostor ali sećanja neće... Lepote će uvek biti kao i nekih pesama uz koje se prvi put zaplesalo, mesta gde se prvi poljubac dao ili primio, poznatih mirisa koji su ispratili neke trenutke, ljudi, dragih ljudi kojih će se uvek rado sećati ma gde bili ili živeli... Karakter i ličnost ne čine granice koje je neko nekad povukao, čine je ljudi i uspomene koje smo s njima stvarali...

nije dotakla nista sto bi moglo da boli
njene ruke su bele kao led
njene misli su ciste, ona misli da voli,ona veruje, veruje

staro
  (#47 (permalink))
laPapun
Početnik
laPapun će uskoro postati poznat član

Član od: 18.07.2006.
Poslednji login: danas 02:29
Godine: 38
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 19.07.2008, 02:00

Da, jesam Jugonostalgican.
Nedostaje mi kada sam prvi put sa 15 god upitan sta sam po nacionalnosti.
Nedostaje mi ono nezakljucavanje kuce.
Danas kod komsije ja trazim secera ili brasna a sledeci put on kod mene.
I ja sam iz mesanih brakova i upoznao vise republika ali ne dam se ja, posecujem ih jos uvek i sirim EU a posle cemo UN

I tako u beskrajno!

staro
  (#48 (permalink))
GostBG
Banovan
GostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostaleGostBG je uzor za ostale

Član od: 24.06.2008.
Poslednji login: 06.10.2008 10:51
Godine: 41
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 21.07.2008, 15:56

Bilo pa proslo.Nedostaju mi Dubrovacki Stradun i kafici,Bol na Bracu,Stari grad na Hvaru,Sinjanke i ostrvo sa crkvom na ostrvu Mljetu.Ali ... jbg !!!

staro
  (#49 (permalink))
broj310
mornar iz gibraltara
broj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimumbroj310 je dostigao maksimum

Član od: 19.04.2007.
Poslednji login: 09.10.2008 19:54
Godine: 35
Odgovor: Šta mislite o JUGO NOSTALGIJI? - 21.07.2008, 16:10

мени недостају све девојке и девојчурци из постира, велог лошиња, червара... шта ли је сада са њима

лицем ка ветру
с ветром уз лице

Odgovor

Članovi koji trenutno čitaju ovu temu: 1 (0 članova i 1 gostiju)

Alati vezani za temu
Vrste prikaza

Vaš status
Ne možete da pokrenete novu temu
Ne možete da odgovarate na postavljene poruke
Ne možete da priložite fajlove uz poruku
Ne možete da prepravljate svoje poruke

vB kod je uključen
Smajliji su uključeni
[IMG] kod je uključen
HTML kod je isključen
Trekbek je uključen