Citat:
fiona kaže:
Bili smo jedan divan svet,
|
Jesmo bili, divni šareni, razni jezici, kulture, velika zemlja, na odličnom (dobro ili loše?) geografskom položaju.
Citat:
fiona kaže:
Bez predrasuda tipa religije i politike...
|
Eeee, toga je baš bilo, i to je tinjalo i pakovalo se, godinama, skriveno iza čuvene "bratstvo i jedinstvo" zavese, bili smo mali i srećni i naivni da bismo videli kako se to lagano razvijalo u pakao koji će da usledi.
Citat:
fiona kaže:
Nije te niko pitao u koju crkvu ides...
|
Neke su pitali, a neke ne, neki nisu smeli da pomisle na boga, da ih komšije ne bi poslale na Goli Otok, neki su kršteni tajno, u zamračenim sobama, sa podeljenim roditeljima, otac komunista se pravio da ne zna da mu se na taj dan dete krsti, i morao da obavlja veoma važne partijske zadatke kako bi oprao savest....
Bila to jedna velika šarena laža, i moralo se raspasti, nažalost svedočili smo najkrvavijem i najgnusnijem mogućem raspadu, koji možda jesu dirigovali neki veliki , ali smo puške i noževe nosili mi mali, koji smo bili tako divni i tako se beskrajno voleli.
Žao mi krvi koja se prolila, žao mi svakog ljudskog života koji je ukraden zato što je velika divna Juga morala da se raspadne, žao mi iluzija koje su pokošene, mladosti koje su unakažene i generacija koje će morati da plaćaju cenu 50-ogodišnjeg blagostanja. Žao mi što smo izašli iz velike Juge najtužniji i najviše osakaćeni, što nam mladost čami zatrpana u kavezu jer nismo bili dovoljno bistri da izvučemo svoj deo kolača, svi drugi su izvukli, žao mi zbog oblaka koji su se nadvukli na jedan deo bivše Juge i nikako da se sklone. Nisam Jugonostalgična, ja sam samo nostalgična za normalnim životom.