|
| Registracija | Uputstvo | Lista članova | Pretraga | Današnje poruke | Označite forume kao pročitane | Kalendar |
![]() |
|||||||
|
|||||||
| Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom |
![]() |
|
|
LinkBack | Alati vezani za temu | Vrste prikaza |
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) |
|
|
|
|
Poznata faca
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 01.07.2008 01:07
Pol: Muško
Godine: 27
|
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) -
04.07.2006, 17:47
-E, sd budi pametan
Kompromisno resenje: -Smejem se folerima - tikvama (prvo mu na pamet padne srpska rec-pa je onda prevodi) -A ne onima gde bi bio potreban napor da se srpske reci sete, a u pitanju je opste poznata rec-fraza. -A za strance, da se imaju cemu smejati kad dodju ovde, pa ruku na srce itekako. (Gospodza koja stavlja mikrofon na uvo npr.) A recimo i solidan broj pripadnika nacionalnih manjina (jes' da nije maternji) al' pola srpskog ![]() -A opet, a sto i ne bi, upotrebljavao odr. reci-izraze (ko i mali Mujo) |
|
|
|
|
|
... baba Ruija @
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Pol: Žensko
|
04.07.2006, 19:44
Citat:
Citat:
to je prvenstveno stvar kulture i dobre volje roditelja koliko jako zele da im deca nauce jezik.. znam dosta primera gde deca pricaju upravo ovako o cemu mi pricamo.. ili jos gore deca pricaju engleski (iako razumiju srpski) a roditelji pricaju srpski.. znaci jeza me hvata od toga..tuga i zalost sto kaze Megz.. ali ne povezujem to sa politikom, a pogotovo ne sa politicarima iz Srbije ![]() |
||
|
|
|
|
|
typingerrormaker :)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:37
Godine: 27
|
05.07.2006, 05:48
Citat:
Ovde pre svega mislimo na ono nase cuveno spikanje. O losoj trafici, bacanju garbidza, pecenoj chiketini i sl nebulozama. E to su i za mene preseravanja i to ona zesca. Citat:
Znaci definitivno sam za ocuvanje nase tradicije, kulture, jezika i svega onoga sto nas cini tim sto jesmo. Ali sam i protiv nekih besumucnih zabrana koristenja drugog jezika osim srpskog u kuci (i ovo me strasno ljuti). Nauciti djecu ko su i sta su, da razumiju baku i dedu kad im dodju u posjetu i da to postuju i cuvaju, ali nauci ih i da postuju zemlju u kojoj su i pored sve nase odbojnosti prema istoj. Jer koliko god mi imali neke bubice u glavi o mogucem povratku cisto sumljam da ce sutra moja djeca, kad ih budem imao, razmisljati isto. |
||
|
|
|
|
|
Jolly Roger
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 02:14
|
19.07.2006, 03:28
Citat:
Ovaj deo o odlasku dijaspore u zemlju i podsmejavanju stanju u kome se ona nalazi je krajnje cinican ,ne shvatam ni smisao napisanog jer sam u inostranstvu.Postaviste pregrst pitanja u njemu pa da vas ja upitam jedno,"Ako sebe definisete pripadnikom Srpskog naroda,sto se iz malopredjasnjeg moze zakljuciti,zasto pljujete po njemu?" Jos jedna konstatacija,pre nedelju dana upoznam Srbendu,majka i otac Krajisnici,druga generacija imigranata,rodjen u Americi,a prica jezik tecnije nego mnogi koji su rodjeni u Srbiji.Sve je stvar izbora,ako zelimo da sacuvamo jezik,mozemo barem poraditi na tome.Momak je ociti primer. |
|
|
|
|
|
|
Moderator
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Offline
Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 00:22
|
23.07.2006, 02:35
E da ne bude da samo mi u dijaspori preuzimamo tudje rijeci
Neki dan citam jedan clanak u jednim dnevnim novinama, kad tamo umjesto nasih rijeci bar 3-4 engleske rijeci i to spelovane onako po Vuku Cula sam i u jednoj Cecinoj pjesmi se spominje nesto - kao ona je u daunu ![]() |
|
|
|
|
|
Novi član
![]() ![]() Offline
Član od: 28.07.2006.
Poslednji login: 03.06.2008 12:41
|
24.08.2006, 10:07
Jedno vreme sam zivela negde daleko i u potpunosti razumem Dean-a kada govori o uticaju stranog jezika na nase ljude a narocito na nasu decu. Jedino oni koji su tamo negde ziveli znaju koliko su se trudili dok su ispravljali decu i navodili ih da pricaju srpski, dok su im citali cika Jovu Zmaja, ucili ih cirilicu. A morate priznati da nije lako provoditi ceo dan u okruzenju koje govori nekim drugim jezikom od mame i tate sa kojima provode svega par sati. Stoga ne treba polemisati i napadati one koji su u ovom opstem haosu i silom prilike nasli svoje mesto pod suncem i manje ili vise uspesno pokusavaju da tu i opstanu. Meni nije uspelo.
|
|
|
|