VojvodinaCafe
Index - Forumi - Chat - Blog - Upoznavanje - Galerije - Igre - Download
Registracija Uputstvo Lista članova Pretraga Današnje poruke Označite forume kao pročitane Kalendar

Vrati se nazad   VojvodinaCafe Forum > Društvo > Dijaspora

Dijaspora Za sve one koji su otišli u svet trbuhom za kruhom

Odgovor

LinkBack Alati vezani za temu Vrste prikaza
Odgovor: Ništa bez lengvidža :)
staro
  (#11 (permalink))
dean
Banovan
dean se nije lepo ponašao u poslednje vreme

Član od: 29.06.2006.
Poslednji login: 14.01.2008 14:40
Pol: Muško
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 04.07.2006, 10:39

Pa samo da te napomenem da se stvarno imas cemu smejati.Mislis da bi vi bili imuni na uticaj stranog jezika da ste ovde?A sto se tice tuge da nam deca ne govore Srpski to je tvoje misljenje i mozes ga zadrzati za sebe a mozes ga podeliti sa politicarima u Srbiji.Tuga je gde ti zivis pa se ja ne smejem

Odgovor sa citatom Povratak na vrh stranice
staro
  (#12 (permalink))
Meggy
Veteran
Meggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostaleMeggy je uzor za ostale

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: 11.12.2006 13:27
Pol: Žensko
Godine: 31
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 04.07.2006, 13:04

Citat:
dean kaže:
Mislis da bi vi bili imuni na uticaj stranog jezika da ste ovde?
Itekako bih bila imuna, samo ako hocu da budem, tj. ako necu da se foliram.
To me nekako podseca na one koji odu u drugi grad (posebno u slucaju Beograda), pa odma' pokupe naglasak i sve zive postapalice koje se tamo koriste. Bila bih samoj sebi smesna kad bih, recimo, provela par godina u pomenutom Beogradu i posle pocela da koristim "Brateeee", "Ono, kao...", "Missss'im..." i tome slicno. Zivela sam 4 godine, za vreme studiranja, u centralnom delu Srbije gde se govori sasvim drugacijim naglaskom nego u Vojvodini, pa opet nisam pokupila nista od toga.

Mogla bih jedino da razumem nekoga ko je pola zivota proveo na engleskom govornom podrucju i nije imao nikakvog dodira sa maternjim jezikom. Ostalo - cisto foliranje.

Citat:
A sto se tice tuge da nam deca ne govore Srpski to je tvoje misljenje i mozes ga zadrzati za sebe
Pa, ja ga i ne nudim na prodaju
Tuga je zato sto odbacujes svoj nacionalni identitet i svoj maternji jezik.

Citat:
Tuga je gde ti zivis pa se ja ne smejem.
Meni nije tuga, ovde je bas veselo Vec smo se sasvim navikli na ratno stanje kao normalnu pojavu, pa se sad daleko lakse nosimo s tim. Ali smo ipak vedrog duha i znamo da se zabavljamo i kad nemamo bas mnogo para. Tvoje raspolozenje bas ne odaje utisak da se ludo zabavljas

Gather ye rosebuds while ye may...

staro
  (#13 (permalink))
valter
Poznata faca
valter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimumvalter je dostigao maksimum

Član od: 08.05.2006.
Poslednji login: 01.07.2008 01:07
Godine: 27
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 04.07.2006, 17:47

-E, sd budi pametan
Kompromisno resenje:
-Smejem se folerima - tikvama (prvo mu na pamet padne srpska rec-pa je onda prevodi)
-A ne onima gde bi bio potreban napor da se srpske reci sete, a u pitanju je opste poznata rec-fraza.

-A za strance, da se imaju cemu smejati kad dodju ovde, pa ruku na srce itekako. (Gospodza koja stavlja mikrofon na uvo npr.)
A recimo i solidan broj pripadnika nacionalnih manjina (jes' da nije maternji) al' pola srpskog
-A opet, a sto i ne bi, upotrebljavao odr. reci-izraze (ko i mali Mujo)

staro
  (#14 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 04.07.2006, 19:44

Citat:
dean kaže:
Deane, ne znam koliko si ti dugo u inostranstvu, ali koliko god da bio, ne mozes mi reci da je ubacivanje engleskih reci (ili koji je vec jezik u pitanju) normalna pojava.. nije istina da se protiv te 'pojave' ne moze boriti.. najlakse je reci da je to zato sto nismo u doticaju sa nasim jezikom.. sto kaze Megz, jasni su mi oni koji su ovde po 20, 3o godina i nemaju apsolutno nikakve veze sa otadzbinom.. ali oni koji citaju novine, knjige, pricaju svakodnevno na nasem jeziku, ti mi nikako nisu jasni.. ja sam dijaspori evo vec trecu godinu.. i da, desava mi se da se ne mogu setiti neke reci.. ali to su reci koje ne koristim svaki dan.. i da, normalno mi je da mi neke reci ne padaju odma na pamet.. ali i te kako izbegavam da mi svaka druga rec bude chiketina, drajvala, bajala i slicne gluposti.. to su preseravanja samo takva.. znaci radje bi cutala nego se tako izrazavala..

Citat:
A sto se tice tuge da nam deca ne govore Srpski to je tvoje misljenje i mozes ga zadrzati za sebe a mozes ga podeliti sa politicarima u Srbiji.
kakve veze imaju deca koja ne govore Srpski sa politicarima u Srbiji? da nece mozda politicari iz Srbije da uce nasu decu kako se prica materinjim jezikom?? mislimmmm zbilja to je prvenstveno stvar kulture i dobre volje roditelja koliko jako zele da im deca nauce jezik.. znam dosta primera gde deca pricaju upravo ovako o cemu mi pricamo.. ili jos gore deca pricaju engleski (iako razumiju srpski) a roditelji pricaju srpski.. znaci jeza me hvata od toga..
tuga i zalost sto kaze Megz.. ali ne povezujem to sa politikom, a pogotovo ne sa politicarima iz Srbije

staro
  (#15 (permalink))
swba
typingerrormaker :)
swba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimumswba je dostigao maksimum

Član od: 12.03.2006.
Poslednji login: juče 20:37
Godine: 27
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 05.07.2006, 05:48

Citat:
dean kaže:
Naravno da se nemoze ostati imun. Sto rece yugi nemogu da se sjetim neke rijeci, koju ne koristim svakodnevno, u trenutku ali joj redovno nadjem adekvatnu zamjenu. Mislim to mi se tako rijetko desava jer pobogu tu sam tek dvije godine i da imam tih problema ozbiljno bi se zamislio dal' je sa mnom sve u redu.
Ovde pre svega mislimo na ono nase cuveno spikanje. O losoj trafici, bacanju garbidza, pecenoj chiketini i sl nebulozama. E to su i za mene preseravanja i to ona zesca.

Citat:
yugie kaže:
to je prvenstveno stvar kulture i dobre volje roditelja koliko jako zele da im deca nauce jezik.. znam dosta primera gde deca pricaju upravo ovako o cemu mi pricamo.. ili jos gore deca pricaju engleski (iako razumiju srpski) a roditelji pricaju srpski.. znaci jeza me hvata od toga..
e sad ovo je vrlo teska i osjetljiva tema. Naime imam puno iskustva sa ovim. Sestrine cerke su rodjene u Kanadi, odlicno razumiju srpski ali redovno imaju napade engleskog kad su u nekoj zescoj prici sa drugima. Iako kuci niko ne prica engleski, ni otac ni majka a jos manje baka iz Beograda, one koriste engleski. Fakticki njima je engleski jezik br. 1, mozda tuzno ali istinito, i to mi je jedino objasnjenje zasto u svadjama ili nekim uzbudljivijim prepricavanjima dogadjaja koriste engleski. Njima mozak ne radi na srpskom i sa tim je jako tesko se izboriti. A nikako ne mogu da okrivljujem sestru da im ne poklanja paznju i da se dovoljno ne trudi da ih nauci srpski jezik. Ona ih je i cirilicu naucila, prica o nezainteresovanosti roditelja je iskljucena u ovom slucaju.

Znaci definitivno sam za ocuvanje nase tradicije, kulture, jezika i svega onoga sto nas cini tim sto jesmo. Ali sam i protiv nekih besumucnih zabrana koristenja drugog jezika osim srpskog u kuci (i ovo me strasno ljuti). Nauciti djecu ko su i sta su, da razumiju baku i dedu kad im dodju u posjetu i da to postuju i cuvaju, ali nauci ih i da postuju zemlju u kojoj su i pored sve nase odbojnosti prema istoj. Jer koliko god mi imali neke bubice u glavi o mogucem povratku cisto sumljam da ce sutra moja djeca, kad ih budem imao, razmisljati isto.

You're not your job. You're not how much money you have in the bank. You're not the car you drive. You're not your fucking khakis. You're the all-singing, all-dancing crap of the world.

staro
  (#16 (permalink))
Captain Jack
Jolly Roger
Captain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimumCaptain Jack je dostigao maksimum

Član od: 08.04.2006.
Poslednji login: danas 02:14
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 19.07.2006, 03:28

Citat:
dean kaže:
Pa postovani gospodine mozda ste vi i u pravu i verovatno su ljudi koji koriste ovaj "lenguage"smesni mada ruku na srce ne vidim cemu se vi smejete?Zar ne mislite da ste i vi njima smesni kada se posle toliko godina vrate u "stari kraj" da stvarno i nadju sve staro.Da li se onda smeju?Da li se smeju kad vide prljavstinu, nekulturu,propast na svakom koraku?Da li se smeju kad vide svetske cene a mesecne plate ravne njihovim dnevnicama.Da li se smeju kilometarskim redovima ispred ambasada,redovima smejaca koji su napokon shvatili da je bolje da im se smeju ali da zive ko ljudi i da grade buducnost za svoju decu.Prvoj se generaciji uvek i svugde smeju.Nase druge generacije ionako ne pricaju Srpski pa se nemate cemu smejati.
Dragi gospodine,ja se smejem svemu sto je smesno,jednostavno,takva mi je priroda,kazu da se normalan covek nasmeje vise od 10 puta dnevno,priroda,sta ce te,ne moze se protiv nje.Na nasu veliku zalost,mi Srbi imamo puno problema,kako oni u matici tako i oni u rasejanju,a jedan od vecih problema ovde je jezik,njegovo ocuvanje u onom izvornom obliku.Imam srecu da sam okruzen ljudima koji ga koriste i trudimo se svi da ga ne kvarimo,da ga sacuvamo od upadica bilo koje vrste pa i od uticaja koji dolaze iz matice.Jezik je nesto sto nas definise,sto nas spaja ovde u tudjini i govorim ga onako kao sto sam ga naucio,tako da kad neko promasuje padeze ja moram da se ismejem,a jos kad se tim gramatickim promasajima dodaju engleske reci,verujte mi,vise je nego smesno.Zalosno je!
Ovaj deo o odlasku dijaspore u zemlju i podsmejavanju stanju u kome se ona nalazi je krajnje cinican ,ne shvatam ni smisao napisanog jer sam u inostranstvu.Postaviste pregrst pitanja u njemu pa da vas ja upitam jedno,"Ako sebe definisete pripadnikom Srpskog naroda,sto se iz malopredjasnjeg moze zakljuciti,zasto pljujete po njemu?"
Jos jedna konstatacija,pre nedelju dana upoznam Srbendu,majka i otac Krajisnici,druga generacija imigranata,rodjen u Americi,a prica jezik tecnije nego mnogi koji su rodjeni u Srbiji.Sve je stvar izbora,ako zelimo da sacuvamo jezik,mozemo barem poraditi na tome.Momak je ociti primer.

Not all treasure is silver and gold, mate.

staro
  (#17 (permalink))
irnik
Moderator
irnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimumirnik je dostigao maksimum

Član od: 01.04.2006.
Poslednji login: danas 00:22
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 23.07.2006, 02:35

E da ne bude da samo mi u dijaspori preuzimamo tudje rijeci

Neki dan citam jedan clanak u jednim dnevnim novinama, kad tamo umjesto nasih rijeci bar 3-4 engleske rijeci i to spelovane onako po Vuku

Cula sam i u jednoj Cecinoj pjesmi se spominje nesto - kao ona je u daunu

"I may not have gone where I intended to go, but I think I have ended up where I needed to be." Douglas Adams.

Poruku je izmenio irnik, 23.07.2006 u 03:11.

staro
  (#18 (permalink))
bass8711
Novi član
bass8711 je na dobrom putu

Član od: 23.07.2006.
Poslednji login: 24.07.2006 00:42
Godine: 21
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 23.07.2006, 03:10

joj kad mi neko kaze da se cilira LOL, odma se pocnem smijati

staro
  (#19 (permalink))
yige_gui
... baba Ruija @
yige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimumyige_gui je dostigao maksimum

Član od: 13.03.2006.
Poslednji login: juče 22:26
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 03.08.2006, 03:27

vat hez pipl?

moomoo meee juuooo

staro
  (#20 (permalink))
Beogradjanka
Novi član
Beogradjanka je na dobrom putu

Član od: 28.07.2006.
Poslednji login: 03.06.2008 12:41
Odgovor: Ništa bez lengvidža :) - 24.08.2006, 10:07

Jedno vreme sam zivela negde daleko i u potpunosti razumem Dean-a kada govori o uticaju stranog jezika na nase ljude a narocito na nasu decu. Jedino oni koji su tamo negde ziveli znaju koliko su se trudili dok su ispravljali decu i navodili ih da pricaju srpski, dok su im citali cika Jovu Zmaja, ucili ih cirilicu. A morate priznati da nije lako provoditi ceo dan u okruzenju koje govori nekim drugim jezikom od mame i tate sa kojima provode svega par sati. Stoga ne treba polemisati i napadati one koji su u ovom opstem haosu i silom prilike nasli svoje mesto pod suncem i manje ili vise uspesno pokusavaju da tu i opstanu. Meni nije uspelo.

Odgovor